Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μονάδες προώρων νεογνών σώζουν ζωές. Περίπου το 6% των γυναικών θα γεννήσει πρόωρα, εκ των οποίων ορισμένες θα γεννήσουν εξαιρετικά πρόωρα (
Τα πρόωρα μωρά κινδυνεύουν από πολλών τύπων επιπλοκές από το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσο η συμμετοχή της μητέρας ή το περιβάλλον της μήτρας επηρεάζουν την υγεία ενός μωρού. Κάτι τέτοιο αποφάσισαν να ερευνήσουν γιατροί με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση πολύ προώρων μωρών στις εντατικές μονάδες νεογνών. Τοποθέτησαν ένα μικρό ακουστικό μέσα στη θερμοκοιτίδα του κάθε προώρου μωρού, το οποίο «έπαιζε» τον ήχο της καρδιάς και τη φωνή της μαμάς του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με έκπληξη οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα «κακά» καρδιοαναπνευστικά επεισόδια – άπνοια, ανακοπή κ.λπ. – ήταν σαφώς ελαττωμένα στο πρόωρα μωρά που άκουγαν αυτούς τους ήχους.

Είναι σίγουρο ότι, πέρα από την ιατρική τεχνολογία, υπάρχουν και άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και ανάπτυξη ιδιαίτερα των προώρων μωρών. Φαίνεται ότι η παρουσία της μητέρας είναι εξαιρετικά σημαντική και προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή, ακόμη και στο περιβάλλον της θερμοκοιτίδας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης