Μεταφρασμένο κείμενο από σχετική δημοσίευση της International Federation of Obstetrics and Gynecology (FIGO)

• Οι ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις (Low-Grade) είναι το αποτέλεσμα της δράσης του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, αλλά οι ίδιες δεν είναι προ-καρκινωματώδεις. Η μέση διάρκεια ζωής αυτών των αλλοιώσεων είναι έως 6 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Περίπου 40 τύποι HPV μολύνουν τα γεννητικά όργανα, η δε μέθοδος μετάδοσης είναι σχεδόν αποκλειστικά η σεξουαλική επαφή. Ορισμένοι από αυτούς – και ιδιαίτερα οι τύποι 6 και 11 – προκαλούν την εμφάνιση κονδυλωμάτων.

• Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων -από τότε που τα «κολλάμε» μέχρι να τα εμφανίσουμε- είναι περίπου 3 μήνες (6 εβδομάδες – 8 μήνες). Η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κονδυλώματα σε κάποια φάση της ζωής του είναι της τάξεως του 10%.

• Ορισμένοι τύποι HPV είναι υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου, καθώς και προ-καρκινικών αλλοιώσεων (High-Grade). Οι τύποι 16 και 18 ανευρίσκονται σε 70% των καρκίνων του τραχήλου και των High-Grade αλλοιώσεων, καθώς επίσης και σε περίπου 30% των Low-Grade αλλοιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Η επίμονη μόλυνση με υψηλού κινδύνου HPV ιό είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη High-Grade αλλοιώσεων, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε παλαιότερα (6-12 μήνες ύστερα από την ανίχνευση του ιού). Παρ’ όλα αυτά, ο μέσος χρόνος για να εξελιχθεί μια High-Grade αλλοίωση σε καρκίνο του τραχήλου είναι 15 χρόνια.

• Η μόλυνση των γεννητικών οργάνων με τον HPV είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μια παροδική, χωρίς συμπτώματα διαδικασία, η οποία «καθαρίζει» σε 9-15 μήνες.

• Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η σπάνια τελική έκβαση μιας λοίμωξης με υψηλού κινδύνου HPV.

• Τα εμβόλια κατά του HPV είναι 100% αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης με τους τύπους HPV που καλύπτουν. Προστατεύουν μακροπρόθεσμα κατά των High-Grade αλλοιώσεων από τους τύπους του ιού που καλύπτουν.

Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης