Τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, αρκετοί indie developers έχουν καταφέρει να βάλουν τα…γυαλιά στους “μεγάλους” της βιομηχανίας των video games προσφέροντας μας εξαιρετικές δημιουργίες όπως τα Minecraft, Limbo και Journey μεταξύ άλλων. Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με την φινλανδική RedLynx και την σειρά Trials, η οποία φέτος κλείνει 14 συναπτά έτη ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά ξεκίνησε με το ομώνυμο browser game για να φτάσει στo Trials HD του 2009. Το τελευταίο δίχως υπερβολή έσπασε τα…ταμεία στο Xbox Live Arcade και αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς τίτλους στην ψηφιακή πλατφόρμα της Microsoft με περισσότερα από 2 εκατομμύρια downloads. H επιτυχία αυτή οδήγησε στην εξαγορά της RedLynx από την Ubisoft το Νοέμβριο του 2011, μία κίνηση που έδωσε στην φινλανδική εταιρεία τους απαραίτητους πόρους για να εργαστεί απρόσκοπτα στην ανάπτυξη περισσότερων τίτλων.

Δύο χρόνια πριν η RedLynx μας παρουσίασε το Trials Evolution, το οποίο όπως υποδήλωνε και η ονομασία του, βοήθησε την σειρά να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα με την κυκλοφορία του Trials Fusion, το οποίο αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο της σειράς για τις next-gen κονσόλες, αλλά και το πρώτο που βγαίνει σε κονσόλα της Sony. Έχει όμως το Trials Fusion να προσφέρει κάτι καινούργιο ή πρόκειται για ένα update του Trials Evolution; Φορέστε λοιπόν το κράνος σας, βάλτε τις προστατευτικές επιγονατίδες σας (θα σας χρειαστούν πιστέψτε μας), ανάψτε τις μηχανές σας και ετοιμασθείτε για ένα ακόμη ντελίριο ταχύτητας, εντυπωσιακών αλμάτων και…αναπόφευκτων πτώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατάω γκάζι να πιάσω τα διακόσια
Για τους αμύητους στο σύμπαν των Trials να αναφέρουμε πως το gameplay ακροβατεί περίτεχνα μεταξύ των Platform και των Racing μηχανισμών. Σκοπός σας είναι να ολοκληρώσετε συγκεκριμένες διαδρομές ή πίστες αν προτιμάτε πραγματοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερα “λάθη” (faults). Εν τω μεταξύ, τα περιβάλλοντα αν και απεικονίζονται σε 3D, στην πράξη το Trials Fusion ακολουθεί τα 2D gameplay πρότυπα των προκατόχων του. Κοινώς από το σημαιάκι της έναρξης μέχρι και το τέλος της κάθε πίστας υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ακολουθήσετε.

Κατ’ επέκταση το μοντέλο χειρισμού περιορίζεται στο γκάζι και το φρένο και στον έλεγχο της στάσης του αναβάτη σας. Τα controls είναι απλοϊκά και δεν θα δυσκολεύσουν κάποιον αρχάριο στην εκμάθησή τους, αλλά μην γελιέστε καθώς αρκετές φορές απαιτούνται χειρισμοί…χειρουργικής ακρίβειας για να τα βγάλετε πέρα, ειδικά στις τελευταίες πίστες. Όπως και στα προηγούμενα Trials πάντως η ακρίβεια που προσφέρει το μοντέλο χειρισμού είναι τεράστια, κάτι που αν μη τι άλλον είναι θετικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, όπως και στο Trials Evolution, υπάρχουν συγκεκριμένα tutorials, τα οποία θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με τον χειρισμό και με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Πολύ σύντομα λοιπόν θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε τις πιο “εξεζητημένες” μανούβρες όπως τα bunny hops (η μηχανή σας χοροπηδά στα σαμαράκια σαν λαγός) και το πέρασμα των διαφόρων εμποδίων. Η μόνη σημαντική διαφορά που συναντάμε εδώ είναι ότι με τον δεξιό αναλογικό μοχλό μπορείτε να πραγματοποιήσετε διάφορα tricks όσο η μηχανή σας είναι στον αιθέρα. Για παράδειγμα, να ανεβείτε πάνω στην σέλα ή να πιαστείτε από αυτήν και να αιωρηθείτε. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες πίστες που σκοπός σας είναι να πραγματοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερο σκορ εκτελώντας διάφορα tricks και κάποιες άλλες που πρέπει να εκτελέσετε συγκεκριμένα tricks για να τις ολοκληρώσετε.

Όλα για το μετάλλιο
Το Trials Fusion περιλαμβάνει εξήντα περίπου συνολικά πίστες, οι οποίες χωρίζονται σε οχτώ συνολικά events αυξανόμενου επιπέδου δυσκολίας. Για να προχωρήσετε σε ένα νέο event θα πρέπει προηγουμένως να έχετε συλλέξει έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταλλίων, τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, Bronze, Silver, Gold και Platinum. To τι μετάλλιο θα κερδίσετε σε κάθε level εξαρτάται όπως είναι φυσικό από τις επιδόσεις σας, πρωτίστως από τα πόσα faults κάνατε και κατά δεύτερο σε πόσο χρόνο ολοκληρώσατε την διαδρομή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση το σκορ σας κερδίζετε credits με τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέες εμφανίσεις ή διάφορα εξαρτήματα για την μηχανή σας. Τα unlockables πάντως αυτά έχουν καθαρά στιλιστικό χαρακτήρα. Αντίθετα το τι μηχανή θα επιλέξετε σε κάθε διαδρομή έχει τεράστια σημασία, καθώς κάθε μία έχει ξεχωριστή οδηγική συμπεριφορά. Για να ξεκλειδώσετε μία νέα μηχανή θα πρέπει πρωτίστως να ολοκληρώσετε τα σχετικά tutorials, στα οποία προαναφερθήκαμε. Υπάρχουν πάντως και ορισμένα events στα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένη μηχανή.

Και τρέχω, τρέχω, πάω στο διάστημα στο φως, πάνω στη σέλα ένας ιππότης μοναχός!

Ο βαθμός πρόκλησης θα λέγαμε ότι είναι ικανοποιητικός, χωρίς να γίνεται απαγορευτικός για τον μέσο χρήστης στις Easy και Normal διαδρομές, παρόλα αυτά στις τελευταίες πίστες συναντάμε μια απότομη καμπύλη του που ενδέχεται να αποθαρρύνει αρκετούς από το να συνεχίσουν. Οι Hard διαδρομές κοινώς θα δοκιμάσουν τα νεύρα σας, καθώς θα πεθάνετε εκατοντάδες φορές. Αναγκαστικά εδώ θα πρέπει να καταφύγετε σε trial and error τακτικές για να βρείτε για παράδειγμα το ακριβές σημείο στο οποίο θα πρέπει να κάνετε σούζα πριν από μία ράμπα, έτσι ώστε να σηκωθεί η μηχανή στο επιθυμητό ύψος και να προσγειωθείτε στην επόμενη πλατφόρμα.

Παρά τον γενικότερο σαδισμό του πάντως το Trials Fusion παραμένει εξαιρετικά διασκεδαστικό και βασίζεται στο τεράστιο replayability του για να σας κρατήσει καθηλωμένους μπροστά από τις οθόνες σας. Οι πιο έμπειροι παίκτες είναι δεδομένο ότι πέρα από την συλλογή όλων των μεταλλίων θα ασχοληθούν και με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων challenges. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε κάθε πίστα υπάρχουν τρία ξεχωριστά challenges. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε την διαδρομή χωρίς να πατήσετε φρένο ή να εκτελέσετε συγκεκριμένα tricks με την μηχανή σας.

Custom tracks να φάνε και οι κότες
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και αν ολοκληρώσετε τις βασικές πίστες, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες διαθέσιμες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από άλλους χρήστες. Στο Trials Fusion περιλαμβάνεται ένας editor για να σχεδιάσετε τις δικές σας πίστες και να τις μοιραστείτε με άλλους χρήστες μέσω του Steam, του PSN και του Xbox Live αντίστοιχα. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στο Trials Evolution.

O editor πάντως αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ελαττώματα της δημιουργίας της RedLynx, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα tutorials για να μπορέσετε να τον χρησιμοποιήσετε. Στην περίπτωση που αφιερώσετε πάντως αρκετό χρόνο για να εξοικειωθείτε μαζί του θα εκτιμήσετε την πληθώρα επιλογών που προσφέρει. Κοινώς θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικά σκηνικά, ράμπες και οχήματα για να τοποθετήσετε σε κάθε πίστα δίνοντάς της το δικό σας προσωπικό στίγμα.

Αγώνες από τον καναπέ
Στην περίπτωση που βαρεθείτε να “κυνηγάτε” τις επιδόσεις των άλλων παικτών στα leaderboards, το Trials Fusion προσφέρει αναμετρήσεις για 2-4 παίκτες στην ίδια κονσόλα. Σε σχέση με τον προκάτοχό του πάντως παρατηρείται ένα πισωγύρισμα καθώς δεν υποστηρίζεται online multiplayer, τουλάχιστον για την ώρα. Σχετικά με αυτό το ζήτημα η RedLynx έχει υποσχεθεί ότι θα προσθέσει το συγκεκριμένο mode σε κάποιο μελλοντικό update.

Welcome to the Future
Το Trials Fusion, παρά το γεγονός ότι δεν αξιοποιεί πλήρως το next-gen hardware, είναι χάρμα οφθαλμών. Δίχως αμφιβολία το level design εντυπωσιάζει, καθώς διακρίνεται για την ποικιλία, την φαντασία και την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό του. Εν τω μεταξύ, κάθε πίστα είναι πραγματικά ξεχωριστή και οι μόνες ομοιότητες που θα συναντήσετε έχουν να κάνουν με την θεματολογία της (αρκτικό, τροπικό ή φουτουριστικό περιβάλλον). Το hightlight πάντως είναι για μία ακόμη φορά τα υπέρ του δεόντως ρεαλιστικά physics του αναβάτη σας και της μηχανής του.

Από τεχνικής άποψης η δημιουργία της RedLynx δεν παρουσιάζει glitches και το σταθερό frame rate εγγυάται μια συγκλονιστική εμπειρία. Συν τις άλλοις οι χρόνοι φόρτωσης είναι πραγματικά μηδαμινοί από την στιγμή που θα ξεκινήσετε μία νέα πίστα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειασθείτε δεκάδες retries. Να σημειωθεί πάντως ότι η έκδοση για το PS4 υπερτερεί ελαφρώς από την αντίστοιχη για Xbox One, καθώς τρέχει σε native 1080p ανάλυση. Στην κονσόλα της Microsoft αντίστοιχα μετά το day one patch η ανάλυση φτάνει τα 900p, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται ενοχλητικό screen tearing.

Στον ηχητικό τομέα τα πράγματα ξεκινούν δυναμικά, καθώς το main theme είναι ειλικρινά εξαιρετικό και σας βάζει αμέσως στο κλίμα της δημιουργίας. Η συνέχεια πάντως δεν είναι η ανάλογη, καθώς ως επί το πλείστον τα υπόλοιπα κομμάτια του soundtrack δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Τα ηχητικά εφέ πάντως, όπως το “μούγκρισμα” του κινητήρα της μηχανής σας, είναι αληθοφανή και προσθέτουν πόντους στο συνολικό αποτέλεσμα.

Καμικάζι αγάπη μου!
Το ντεμπούτο της σειράς Trials στις next-gen κονσόλες κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο, παρά το γεγονός ότι η παραδοσιακή gameplay φόρμουλα της σειράς παρέμεινε αμετάλλακτη. Οι ισορροπίες βέβαια είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν χωρούν πολλές αλχημείες στην φόρμουλα, αλλά περιμέναμε περισσότερες προσθήκες, πέρα από την εισαγωγή του μηχανισμού των tricks. Όπως και να έχει πάντως το Trials Fusion στέκεται επάξια πλάι στους προκατόχους του και παραμένει ένα από τα πιο διασκεδαστικά video games της φετινής χρονιάς. Επενδύστε άφοβα λοιπόν.

Θετικά:
– Διασκεδαστικό gameplay
– Κορυφαίο level design
– Τεράστιο replayability
– Ρεαλιστικά physics
– Ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού
– Εκατοντάδες Challenges
– Η προσθήκη των tricks

Αρνητικά:
– Αδιάφορο soundtrack
– O editor δεν περιλαμβάνει tutorials
– Ελάχιστες καινοτομίες
– Ο βαθμός δυσκολίας εκτινάσσεται ξαφνικά στα ύψη

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Προσφέρει την παραδοσιακή Trials εμπειρία με σαφώς βελτιωμένα γραφικά.

Παντελής Δασκαλέλος  

Συντάκτης: padelis@gameworld.gr (Παντελής Δασκαλέλος)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης