Ο αγαπημένος ήρωας της παιδικής μου ηλικίας επιστρέφει δριμύτερος και όλο… φρεσκαδούρα στο συνοδευτικό video game του ομότιτλου φετινού blockbuster. Οι δημιουργοί του αρέσκονταν αρχικά στο να μοιράζουν teaser trailers σε μεγάλες εκδηλώσεις του gaming, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες του gameplay του. Το πρώτο επίσημο τρέιλερ κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Η Activision εμπιστεύεται δύο χρόνια μετά την Καναδέζικη εταιρεία ανάπτυξης Beenox, που ανέλαβε το The Amazing Spider-Man το 2012 και δεν ενθουσίασε τους fans του είδους στο βαθμό που θα έπρεπε.

Το The Amazing Spider-Man 2 δεν είναι video game που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου φιλμ αλλά συνοδευτικός τίτλος με ξεχωριστή υπόθεση και super villains. Το story του περιστρέφεται αρχικά γύρω από την προσπάθεια του «τοιχοσκαρφαλωτή» να εκδικηθεί τον θάνατο του θείου Ben, συλλαμβάνοντας τον εγκληματία που τον ξέκανε. Ασχολούμενος με την προσωπική του εκδίκηση, ο Spidey διαπιστώνει σταδιακά ότι κάτι φοβερό τρέχει στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη. Πετσοκομμένα πτώματα εγκληματιών βρίσκονται διάσπαρτα παντού και ο σφαγέας τους υπογράφει με το χαρακτηριστικό όνομα Carnage Killer. Οι φόνοι συνταράσσουν τον υπόκοσμο της πόλης και στρέφουν την μια συμμορία ενάντια στην άλλη δημιουργώντας πανδαιμόνιο. Θα καταφέρει ο Άνθρωπος–Αράχνη να περιορίσει το κακό και να συλλάβει τον κατά συρροή δολοφόνο; Από εσάς εξαρτάται!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Lights, Camera, Spider – Man, super action!
Το The Amazing Spider – Man 2 είναι καθαρόαιμο Action με μπόλικη περιπλάνηση. Το απολαυστικότερο τμήμα του gameplay του είναι με διαφορά το εναέριο ταξίδι του Spider-Man στους δρόμους της αχανούς Νέας Υόρκης. Πέραν της εκπληκτικής λεπτομέρειας με την οποία σχεδιάστηκε η πόλη, θα πάθετε πλάκα με την ελεύθερη πτώση του Spidey από τιτάνια κτίρια όπως η Oscorp. Θα σας κοπεί η ανάσα από την ταχύτητα του όταν διασχίζει τους δρόμους της, περνώντας ξυστά από τα αμάξια και ακούγοντας τα σχόλια των κατοίκων. Το συνεχές web swinging μετά από μερικές ώρες θα κινδύνευε να γίνει βαρετό αν δεν υπήρχε και το skill Web Rush που επιτρέπει στον ήρωα να εκσφενδονίζεται σε μεγάλες αποστάσεις, κόβοντας δρόμο.


Ο χάρτης της Νέας Υόρκης απεικονίζει τις περιοχές όπου διαδραματίζονται παράνομες πράξεις τις οποίες πρέπει να σταματήσει ο Spidey και τα μέρη των αποστολών του σεναρίου που προχωρούν την περιπέτεια. Οι παράπλευρες αποστολές σε βάθος χρόνου αποκτούν ποικιλία (χωρίζονται σε 6-7 διαφορετικά είδη που περιλαμβάνουν από διάσωση αθώων εγκλωβισμένων σε φλεγόμενο κτίριο μέχρι άγριο ξυλοκόπημα μπράβων και εξολόθρευση απαγωγέων) αλλά δυστυχώς γίνονται αφάνταστα επαναλαμβανόμενες όσο τις μαθαίνετε.

Δυστυχώς οι αποστολές χρειάζονται για να κερδίζει xp ο Spider–Man αλλά και να διορθώνει την υπόληψή του όταν αυτή αμαυρώνεται από συγκεκριμένες αποστολές ή τους λίβελους που εξαπολύει ο Jonah Jameson διαμέσου της Daily Bugle. Τα xp αυξάνουν τα bonuses της στολής που φορά εκείνη την στιγμή και μπορεί να τα ξοδέψει ανεβάζοντας κάποιο από τα skills του. Μιλάμε για την εθιστικότερη διαδικασία του παιχνιδιού μετά το web slinging, την ενδυνάμωση του ιστού, την αύξηση της ευαισθησίας της «αραχνοαίσθησης», την απόκτηση ιστού που ανατινάζεται στην μάπα των κακοποιών και πολλά ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με γκαρνταρόμπα 13 αραχνοκοστουμιών ο Spidey είναι έτοιμος για… αραχνοκαλλιστεία.

Σπάζοντας ραχοκοκαλιές για πλάκα!
Οι συγκρούσεις με τους αντιπάλους αρχικά είναι εκτονωτικές. Ο Spidey έχει ένα κουμπί για να μοιράζει σφαλιάρες, ένα για να τους αποφεύγει και να αντεπιτίθεται και ένα για να τους φυλακίζει στον ιστό του. Μετά από μερικές δεκάδες τσακισμένα κεφάλια, το button mashing γίνεται απελπιστικά επαναλαμβανόμενο και απωθητικό. Ένας δεύτερος απωθητικός παράγοντας είναι η ευκολία των αντιπάλων: ακόμα και τα bosses τρώνε μπόλικο ξύλο χωρίς να σας πειράξουν αν μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά το κουμπί του dodge.

Το επαναλαμβανόμενο gameplay επιχειρούν να σπάσουν τα scenario missions, με μικρή επιτυχία. Σε αυτά θα χειριστείτε και τον Peter Parker, εμπλεκόμενοι σε συζητήσεις που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό την εξέλιξη της ιστορίας, απλώς σας προσφέρουν πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα. Στα scenario missions σας περιμένει και η πλειάδα super villains που αποτελεί μια ευχάριστη νότα για κάθε Spider – Man fan. Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να σπάσω στο ξύλο τους Shocker, Electro και τον all-time favorite super villain Carnage!

Το comic store του Stan Lee είναι μια ευχάριστη προσθήκη στο παιχνίδι. Εντός του προσφέρονται αρκετά τεύχη του Spider–Man με κορυφαίο artwork που ξεκλειδώνουν όταν μαζεύετε τα τμήματα τους κατά μήκος της Νέας Υόρκης. Έριξα άγριο ξύλο στο coin-op Spider–Man όπου ο ήρωάς μας βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα κακοποιών σε πίστες που αλλάζουν σταδιακά.

Αν είστε οπαδοί των Steam achievements σαν εμένα, θα «φάτε» γύρω στις 12-14 ώρες μέχρι να ολοκληρώσετε πλήρως το σενάριο του The Amazing Spider – Man 2. Αν αδιαφορήσετε για τα achievements, το «ξεκλείδωμα» των comics κ.ο.κ. πιστεύω ότι θα ξεμπερδέψετε σε ένα εξάωρο. Στη δεύτερη περίπτωση, μην ασχοληθείτε καν με τα messages που σας έρχονται και τις φωτογραφικές εργασίες που σας αναθέτει ο φαιδρός Jameson. Συγκριτικά με το προηγούμενο The Amazing Spider-Man που είχε πάνω από 10 ώρες gameplay time, η Beenox πιστεύουμε ότι όφειλαν να προσφέρουν μια εμπειρία με μεγαλύτερη διάρκεια από αυτήν.

Spidey, do you even lift?
Το animation και τα textures στην PC version όπου δοκιμάσαμε το Spider-Man είναι αρκετά προσεγμένα και πάνε πακέτο με τον σχεδιασμό του μοντέλου του Spider–Man. Στο κορμί του Αραχνάνθρωπου διαγράφονται με πάσα λεπτομέρεια όλοι οι μυώνές του ενώ οι γατίσιες κινήσεις του αντικατοπτρίζουν επακριβώς εκείνες που έχουμε συνηθίσει σε comics και ταινίες. Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και με τους εχθρούς του που είναι όλοι κατασκευασμένοι θαρρείς από το ίδιο καλούπι ενώ φορούν παρόμοια ρούχα και μάσκες. Τα bosses είναι εξίσου σχεδιασμένα με τον Spider-Man και αναδεικνύουν το επιβλητικό παρουσιαστικό υπεράνθρωπων σαν τον Carnage και τον Electro.

Το lipsync είναι μέτριο, καθώς τα στόματα των εχθρών σας πιάνουν μόνο μέχρι έναν βαθμό τις λέξεις των ηθοποιών. Το voice acting τουλάχιστον θα εκτιμήσετε ότι είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει στη μέχρι τώρα πορεία της σειράς, αν και δεν αναιρεί το βαρετό κατά τα άλλα σενάριο που δύσκολα θα σας κρατήσει. Οι ερμηνείες είναι άρτιες και ταιριάζουν απόλυτα στους χαρακτήρες που υποδύονται οι ηθοποιοί. Το voice acting ανατέθηκε σε νέους αλλά έμπειρους και φιλόδοξους ηθοποιούς που κάνουν ικανοποιητική δουλειά, αν και θα προτιμούσαμε να ακούσουμε τους αντίστοιχους της ταινίας. Όπως και να ‘χει, ο Sam Riegel πρωταγωνιστεί ξανά ως Spider-Man, όπως και στην πρώτη έκδοση, η Ali Hillis (Dr. Liara T’Soni, Mass Effect) ως Black Cat και ο JB Blanc (Pirates of the Caribbean) ως Kingpin.

Κυανέρυθρη απόλαυση
Τελικά αξίζει να ξοδέψετε 30 ευρώ για ένα video game που δεν διαθέτει multiplayer, έχει επαναλαμβανόμενο gameplay και η διάρκειά του δεν είναι και από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει; Η απάντηση είναι καταφατική μόνο αν ανήκετε, όπως και ο γράφοντας, στους φανατικούς οπαδούς του ανθρώπου-αράχνη. Μόνο τότε θα απολαύσετε κάθε δευτερόλεπτο του The Amazing Spider–Man 2, λησμονώντας τις ατέλειες του, οι οποίες αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα για να το προσπεράσετε.

Θετικά:
– Προσεγμένος σχεδιασμός του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα
– Άρτιο σύστημα «πτήσης»
– Προσεγμένο voice acting
– Ολόκληρα τεύχη του comic Spider-Man για να διαβάσετε

Αρνητικά:
– Οι κακοποιοί μοιάζουν όλοι μεταξύ τους σαν…αδέρφια
– Επαναλαμβανόμενες αποστολές
– Το σενάριο καταντάει ανά διαστήματα βαρετό
– Μέτριο σύστημα μάχης
– Μικρή διάρκεια
– Περιμέναμε περισσότερα και πιο δύσκολα bosses

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 5
Αντοχή: 5
Γενικά: 5.8

Δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από τον προκάτοχό του.

Γιάννης Μοσχονάς  

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης