Tο Sonic Generations είναι ένα παιχνίδι που αποπειράται να γεφυρώσει τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες περιπέτειες του μπλε σκαντζόχοιρου, σε ένα πακέτο που στοχεύει να ικανοποιήσει τόσο τους παλιούς φαν όσο και τους νεώτερους. Το gameplay στο Sonic Generations χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο είδη, το «κλασσικό« και το «μοντέρνο», με το κάθε ένα από τα εννιά επίπεδα του τίτλου να χωρίζεται σε δύο act, ένα για κάθε είδος παιχνιδιού. 

Στο πρώτο ελέγχουμε τον νεαρό Sonic και το gameplay θυμίζει τους 16μπιτους τίτλους της σειράς, με τον ήρωα να κινείται μόνο στις δύο διαστάσεις. Σε αυτά τα επίπεδα η δράση εστιάζει περισσότερο στο προσεκτικό platforming χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως απουσιάζει η ταχύτητα που έκανε διάσημη την μασκότ της Sega. Οι ικανότητες του χαρακτήρα είναι αυτές με τις οποίες τον αφήσαμε στο δεύτερο τίτλο της σειράς, αφού πέραν του στριφογυρίσματος σήμα κατατεθέν του, δεν έχει κάποια άλλη κίνηση με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν αντιμετωπίζει τους εχθρούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο ελέγχουμε τον… ενήλικα Sonic με την δράση να μεταβάλλεται μεταξύ δύο και τριών διαστάσεων. Και εδώ θα χρειαστεί ουκ ολίγες φορές να προχωρήσουμε σε πιο προσεκτικούς χειρισμούς, ειδικότερα στα επίπεδα που η ταχύτητα έχει πρώτο ρόλο με τον ήρωα να τρέχει σαν σίφουνας, αποφεύγοντας εμπόδια και κινδύνους με όσο το δυνατόν λιγότερες χρονοτριβές, αλλά σε αντίθεση με τον νεαρότερο εαυτό του, ο μεγάλος Sonic είναι ταχύτερος, δυνατότερος, και με περισσότερες κινήσεις στο ρεπερτόριό του (αν και παραδόξως δεν μπορεί να στριφογυρίσει, ίσως σε μία προσπάθεια από πλευράς SEGA να διαχωρίσει αισθητά τις δύο εκδοχές του μπλε σκαντζόχοιρου).

Άξιος αναφοράς είναι ο εξαιρετικός σχεδιασμός των επιπέδων. Όπως και στους κλασσικούς τίτλους της σειράς, έτσι κι εδώ υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε κάθε act. Το υψηλότερο – και συνήθως το πιο δυσπρόσιτο – είναι σχεδόν πάντα το ταχύτερο προς τον τερματισμό και το ασφαλέστερο, ενώ το χαμηλότερο το ακριβώς αντίθετο, με περισσότερους κινδύνους, εχθρούς και χάσματα που προκαλούν ακαριαίο θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ολοκληρώσεις τα επίπεδα μία φορά και να νικήσεις όλα τα bosses του παιχνιδιού, η διάρκεια του υπολογίζεται γύρω στις τέσσερις με πέντε ώρες. Αυτό ακούγεται λίγο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια μορφής multiplayer, ωστόσο υπάρχουν challenges και unlockables, με δεκάδες σκίτσα από την ανάπτυξη του, αλλά και με πολλά επιπλέον μουσικά θέματα τα οποία μάλιστα μπορούμε να ακούμε καθώς παίζουμε. Τέλος, για τους ανταγωνιστικούς υπάρχουν και leaderboards, στα οποία μπορείτε να συγκρίνετε τους χρόνους σας με άλλων παικτών.

Το Sonic Generations είναι ένα παιχνίδι που, προσωπικά, με κάνει να θέλω να επιστρέψω ξανά και ξανά. Συνδυάζει όλα όσα αγάπησα στο franchise της SEGA, προσφέροντας όλα τα θετικά στοιχεία των 2D τίτλων, όσο και των 3D. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει γίνει ακόμη καλύτερο αλλά αυτό που μετρά είναι πως με το Generations ο Sonic επιστρέφει για τα καλά στα «σαλόνια» του gaming. Έστω και αν δεν προορίζεται για να κοντραριστεί με τον κοντόχοντρο υδραυλικό της Nintendo για τον τίτλο «κορυφαία μασκότ». Must buy για τους φαν του μπλε σκαντζόχοιρου αλλά και για όλους όσους αναζητούν ένα καλό platformer.

Πηγή: byteme.gr

Είδος: Platform
Format: X360, PS3, PC
Έκδοση: SEGA
Ανάπτυξη: Sonic Team
Διάθεση: Zegetron
Multiplayer: Όχι
Κυκλοφορία: 4/11/2011
Βαθμός: 8+

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης