Από την εμφάνισή τους στα πρώτα PC και τις τότε κονσόλες μέχρι σήμερα, τα RPG μας έχουν συντροφεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από διαφορετικές γενιές και ηλικίες. Αλλά έχουν καταφέρει μόνο αυτό; Αν ανατρέξετε στο παρελθόν, στις εποχές που παίζατε κάποιο πολύ αγαπημένο σας RPG, μπορείτε να πείτε πως το μόνο που σας πρόσφερε, ήταν κάποιες ώρες διασκέδασης; Όχι.

Αν κλείσετε τα μάτια σας, θα θυμηθείτε τον εαυτό σας να γίνεται ένα με τον χαρακτήρα, να συγκινείστε με τις απώλειές του, να θυμώνετε με τις ατυχίες του και να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες του, σαν να συνέβαιναν σε εσάς τους ίδιους. Και όταν η ιστορία ερχόταν στο τέλος της και ο ήρωας είχε βρει την γαλήνη του, σε εμάς τα πράγματα δεν ήταν τα ίδια. Κάτι είχε αλλάξει μέσα μας. Κάτι που μας βοήθησε να δούμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Κάτι που μας ωρίμασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά δεν προσπαθούμε να συγκρίνουμε τα RPG με το θέατρο, τον κινηματογράφο ή ένα μυθιστόρημα καθώς μία τέτοια σύγκριση θα ήταν ανόητη. Προσπαθούμε όμως να δείξουμε πως μέσα από το role-playing, ένα video game μπορεί να περάσει εξίσου σημαντικά μηνύματα στον χρήστη, όπως ακριβώς κάνουν τα παραπάνω μέσα.

Σε αυτό το Top 10 θα παρουσιάσουμε μία λίστα με τα πιο σημαντικά RPG όλων των εποχών, όπως τα ψηφίσατε εσείς και τα αποφάσισε η συντακτική ομάδα του GameWorld. Από σήμερα η διαδικασία ψηφοφορίας αλλάζει, αφού για να έχουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα και να μην υπάρχουν ελάχιστοι ψήφοι και διαμαρτυρίες στα σχόλια από αναγνώστες που δεν ψήφισαν θα ακολουθήσουμε νέα τακτική. Για κάθε 5 ψήφους αναγνωστών στο Forum επιλέγουμε ένα video game για να εισαχθεί στην δεκάδα. Αν δηλαδή οι αναγνώστες συγκεντρώσετε 25 ψήφους τότε τα 5 από τα 10 games θα είναι δικές σας επιλογές, κάτι που είναι και το λεγόμενο “ταβάνι”.

Να θυμάστε ότι οι επιλογές της συντακτικής ομάδας, όπως και οι δικές σας, είναι καθαρά υποκειμενικές. Μπορεί να μην δείτε το δικό σας RPG ή να το δείτε σε κατώτερη κατάταξη απ’ ότι πιστεύετε ότι αξίζει, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ας μην μακρηγορούμε όμως και ας προχωρήσουμε στην αναλυτική λίστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

10: Star Wars: Knights of the Old Republic και Persona 4: Golden

Persona 4: Golden
Atlus, Square Enix
PS Vita (22/02/2013)

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά έχουμε ισοβαθμία στην τελευταία θέση του Top 10 καθώς στην εσωτερική ψηφοφορία των συντακτών του Gameworld, τα Persona 4 και Star Wars: Knights of the Old Republic πήρανε από μία ψήφο.

best-rpg-persona-4-golden

Το Persona 4: Golden είναι μία αναβαθμισμένη έκδοση του Persona 4 του Playstation 2, που κυκλοφόρησε για το PS Vita στην Ευρώπη το 2013.

Το συγκλονιστικό JRPG επέστρεψε σε μία “χρυσή” έκδοση με πολλές βελτιώσεις στο gameplay, όπως νέα επίπεδα δυσκολίας, νέα cutscenes, νέες Personas και γενικότερα πολλά διαφορετικά features και αναβαθμίσεις. Το Persona 4: Golden με το συναρπαστικό σενάριο, έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα JRPG παγκοσμίως και δεν γινόταν να λείπει από αυτό το Top 10.

Star Wars: Knights of the Old Republic
Bioware, LucasArts
Xbox (12/09/2003), PC (05/12/2003)

best-rpg-star-wars-kotor

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε και να ξεχάσουμε το Knights of the Old Republic, που δικαίως έχει ψηφιστεί σε ένα προηγούμενο Top 10 ως ο καλύτερος Star Wars τίτλος καθώς συνδυάζει το συγκεκριμένο sci-fi σύμπαν με το genre των RPG τόσο ομαλά, που σας επιτρέπει να βυθιστείτε πλήρως στον κόσμο του.

http://www.youtube.com/watch?v=lBjxiUVJsu4

Το “KOTOR” όπως ονομάζεται από τους fans του εν συντομία, μας χαρίζει αγνό Star Wars lore αφού το σενάριό του ξεφεύγει από αυτό των ταινιών και τα γεγονότα του διαδραματίζονται κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν την αρχική τριλογία. Αυτοί είναι ακριβώς οι λόγοι που το χαρακτηρίζουν ως τoν πιο διαχρονικό Star Wars RPG τίτλο όλων των εποχών.

9: Fallout 3 (30/10/2008)
Bethesda Game Studios, Bethesda Softworks
PC, Playstation 3, Xbox 360

best-rpg-fallout-3

Η Bethesda κυκλοφόρησε το 2008 το Fallout 3, φέρνοντας την εξέλιξη στην ομώνυμη RPG σειρά που όλοι περίμεναν για 10 ολόκληρα χρόνια.

Το Fallout 3 λαμβάνει χώρα στην Aμερική, το έτος 2277 και παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό μέλλον, στο οποίο η Γη είναι ρημαγμένη από πυρηνικές εκρήξεις και σχεδόν κάθε ίχνος ζωής είναι μολυσμένο με ραδιενέργεια.

Πατώντας πάνω στα βήματα του Oblivion, το Fallout 3 είναι ένα open world Action RPG χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών με το Oblivion, η οποία χρίζεται για μία ακόμα φορά εκπληκτική, καθώς το physics των χαρακτήρων και το A.I. των NPC είναι σχεδόν αψεγάδιαστα. Στον τομέα της μάχης παρουσιάζει ένα FPS που δεν χάνει την ευκαιρία να σας τιμωρήσει σε οποιαδήποτε λάθος κίνησή σας, κάτι που συμβάλει στον ρεαλισμό και τον βαθμό δυσκολίας του. Το έντονο sandbox στοιχείο, τα άπειρα quests και οι εναλλακτικές εκβάσεις κάθε ιστορίας που προκύπτουν μέσα από τις διάφορες επιλογές σας κατά την διάρκεια των διαλόγων προσφέρουν replay value. Παράλληλα, αυξάνουν κατά πολύ την διάρκεια για αυτούς που δεν μπορούν να αρκεστούν μόνο στην βασική ιστορία.

8: Witcher 2: Assassins of Kings (17/05/2011)
CD Project RED, Bandai Namco Games
PC

best-rpg-witcher-2

Ένας γνωστός κανόνας λέει πως τα sequels επιτυχημένων τίτλων ή ταινιών, χάνουν σε καινοτομία από τους προκατόχους τους και βασίζονται στο όνομα που έχουν ήδη χτίσει για να πουλήσουν.

Ωστόσο, το Witcher 2 κυριολεκτικά “σκίζει” τον κανόνα αυτό, καθώς οι developers εργάστηκαν πολύ σκληρά για να διορθώσουν τα λάθη που υπήρχαν στο gameplay του προηγούμενου Witcher. Παρέμειναν εντούτοις πιστοί στις μυθιστορηματικές ρίζες του τίτλου.

Η βάρβαρη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή, το ελκτικό και απλό σενάριο, η ωμή βία, οι προσεγμένες αποστολές και τα ποιοτικά γραφικά συνθέτουν ένα άκρως απολαυστικό Action RPG με πάνω από 35 ώρες καθαρού gameplay που καθηλώνουν. Η συνέχεια έπεται τον Μάιο του 2015!

7: Mass Effect (23/11/2007)
Bioware, Edge of Reality(PS3), Demiurge Studios(PC), Microsoft Game Studios
Xbox 360(23/11/2007), Playstation 3(7/12/2012), PC (6/06/2008)

best-rpg-mass-effect

Είναι γεγονός πως τα RPG με θέμα το διάστημα είναι πολύ λίγα αριθμητικά σε σχέση με αυτά που έχουν μεσαιωνικό φόντο. Ο μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από μία ατμόσφαιρα μυστικισμού, φόβου προς το άγνωστο και εκτενούς χρήση της μαγείας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις περίτεχνες πανοπλίες και τα αστραφτερά σπαθιά συνθέτουν το τέλειο background για ένα RPG. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε την Bioware από το να μας προσφέρει ένα διαστημικό έπος, που καταξιώθηκε και γέννησε την δική του τριλογία.

http://www.youtube.com/watch?v=WG_SIm3veLI

Το Mass Effect συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία την διαστημική τεχνολογία του μέλλοντος με τα genres των RPG και των Action Shooters. Παίρνοντας τον ρόλο του Commander Shepard, έχουμε την δυνατότητα να διοικήσουμε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου μας, του Normandy και να αντιμετωπίσουμε τις εξωγήινες απειλές με όποιον τρόπο θεωρούμε σωστό. Το σενάριο μπορεί να είναι συνηθισμένο, όμως η δυνατότητα που έχουμε να καθορίσουμε εμείς την έκβασή του σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό γεμίζει με ενδιαφέρον κάθε διάλογο. Θεωρούμε πως το Mass Effect είναι πιο δυνατό από τους επόμενους τίτλους της σειράς, κυρίως επειδή η πρωτότυπη εμπειρία που αποκομίσαμε, η original παρουσίαση και το αρχικό level progression, λατρεύτηκε από τους περισσότερους fans της Bioware.

6: Chrono Cross (18/11/1999)
Square Enix, Square
PlayStation (18/11/1999), PSN (6/7/2011)

best-rpg-chrono-cross

Το Chrono Trigger, ο προκάτοχος του Chrono Cross, ήταν ένα JRPG που κυκλοφόρησε το 1995 για το SNES σε Αμερική και Ιαπωνία. Η τότε Square σύνθεσε μία πολύ δυνατή ομάδα για την δημιουργία του, με μεγάλα ονόματα του χώρου, μέσα στα οποία συγκαταλέγεται και ο Hironobu Sakaguchi (δημιουργός του Final Fantasy). Το όνομα της εταιρείας ανάπτυξης ήταν…“Dream Team”. Η Dream Team πέτυχε το σκοπό της, και το Chrono Trigger ήταν ένα θρίαμβος καθώς αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς.

Ο καιρός πέρασε και σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα η ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου sequel, Chrono Cross, ακολουθήθηκε από ένα κύμα δυσαρέσκειας καθώς στην καινούρια ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού, έλειπαν σχεδόν όλα τα μέλη της αρχικής Dream Team του Chrono Trigger.

http://www.youtube.com/watch?v=E7tsn7f3FUg

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα ανάπτυξης του Chrono Cross δεν απογοήτευσε κανέναν, όπως ίσως πολλοί να περίμεναν, παραδίδοντας στο κοινό ένα JRPG που ενθουσίασε ακόμη και τους gamers που δεν ήταν μυημένοι στο είδος. Το Chrono Cross προσφέρει ένα πρωτότυπο σενάριο που χρησιμοποιεί την ιδέα των παράλληλων κόσμων ως θεμέλιο για την ανάπτυξης της ιστορίας. Περιέχει έναν ασύλληπτα μεγάλο αριθμό από playable χαρακτήρες (πάνω από 40) , ενώ τα γραφικά χρησιμοποιούν μία πολύ ιδιαίτερη και ζωντανή παλέτα χρωμάτων, που σε συνεργασία με το κλασικό ιαπωνικό animation δημιουργούν έναν απολαυστικό visual συνδυασμό.

Το σύστημα μάχης είναι turn-based με μερικά Strategy στοιχεία και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην δυσανασχετείτε από βαρεμάρα όταν βρίσκετε μπροστά από μία νέα μάχη. Σε συνδυασμό με το όμορφα στημένο σενάριο και τον μεγάλο χάρτη του, το Chrono Cross θα σας οδηγήσει σε πάνω από 50 ώρες ευχάριστου gameplay.

5: Diablo 2 (30/6/2000) 
Blizzard North, Sierra Entertainment
PC, Mac

best-rpg-diablo-2

Τρία χρόνια μετά το πρώτο Diablo, η Blizzard άνοιξε το δεύτερο κεφάλαιο της θρυλικής Hack ‘N Slash σειράς με το Diablo II, ένα RPG που μέσα σε πολύ λίγο χρόνο έγινε το επικεντρο της προσοχής για τους gamers όλου του κόσμου και φυσικά έστειλε την Blizzard στα ουράνια.

Το Diablo II παίρνει όλα τα στοιχεία του πρώτου παιχνιδιού και τα ανεβάζει επίπεδο. Τα γραφικά αν και 2D είναι δουλεμένα με μεγάλη λεπτομέρεια, ενώ η υπόθεση ξεκινάει λίγο μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, εξελίσσεται όμως σε περισσότερες περιοχές και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Φυσικά, το εθιστικό gameplay του Diablo II, που είναι και το δυνατότερό του στοιχείο, παρουσιάζεται αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς, με χαρακτηριστικά τα πολλά νέα spells και όπλα καθώς και τα ανανεωμένα skill trees.

Αναμφισβήτητα το Diablo II είναι το καλύτερο Hack ‘N Slash Single- Player RPG (μπορεί να παιχτεί και multiplayer), αφού έχει σοβαρό σενάριο, επιβλητικούς εχθρούς και ολοκληρωμένο gameplay που διαρκεί αμέτρητες ώρες. Σε αυτό συμβάλλει και η υψηλή δυσκολία που αποκτάει το Diablo II μετά το πρώτο επίπεδο δυσκολίας.

4: Baldur’s Gate (21/12/1998)
Bioware, Black Isle Studios, Interplay Entertainment
PC, Mac

best-rpg-baldurs-gate

Το Baldur’s Gate ήταν ο πρώτος τίτλος που για τα γραφικά του, χρησιμοποίησε την Infinity Engine, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη πρωτότυπης ομορφιάς στα διάφορα τοπία και μεγάλης ποικιλίας οπτικών εφέ στα πεδία της μάχης.

To δυνατότερο όμως στοιχείο του Baldur’s Gate είναι το σύστημα μάχης που βασίζεται στο επιτυχημένο Advanced Dungeons and Dragons ενώ ο ήχος και το voice acting μπορεί να μην κλέβει την παράσταση, όμως είναι καλοδουλεμένα στοιχεία από όλες τις πλευρές.

Το δημιούργημα της Bioware μας προσφέρει ένα σενάριο με ανατροπές που λαμβάνει χώρα στα Forgotten Realms, μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του Dungeon and Dragons. Στον έλεγχο σας έχετε τον χαρακτήρα που δημιουργείτε από την αρχή του παιχνιδιού, συν πέντε ακόμα ακόλουθους της επιλογής σας, τους οποίους “μαζεύετε” κατά την διάρκεια των ταξιδιών σας, ενώ μπορείτε να αφήσετε ή να προσλάβετε νέους, ανάλογα με τις περιστάσεις. Μέσα από τους διάφορους interactive διαλόγους, σας δίνεται η δυνατότητα να ελέγξετε την έκβαση διάφορων γεγονότων, κάτι που συμβάλλει δραστικά στην αύξηση του replayabilty.

Με λίγα λόγια το Baldur’s Gate έχει όλα τα στοιχειά που χρειάζεται ένα RPG, για να αντέξει στον χρόνο και να μείνει στην ιστορία ως ένα “all time classic” που όλοι οι fans του genre πρέπει να δοκιμάσουν.

3: Final Fantasy VII (17/11/1997)
Square Enix
Playstation, PC (25/6/1998)

best-rpg-final-fantasy-7

Το Final Fantasy VII έχει κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Καταρχάς ξεκίνησε με ένα τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής budget, που ανερχόταν στα 45 εκατομμύρια δολάρια και είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που χρησιμοποιεί 3D γραφικά. Σαν αποτέλεσμα των γραφικών και του τεράστιου gameplay (πάνω από 30 ώρες), η Square Enix αντιμετώπισε προβλήματα χωρητικότητας, καθώς το παιχνίδι ήταν πολύ μεγάλο για να χωρέσει στις κασέτες του Nintendo 64. Aυτό ανάγκασε την ιαπωνική εταιρεία να κοιτάξει προς άλλη κατεύθυνση και συγκεκριμένα προς αυτή της Sony και του PlayStation που χρησιμοποιούσε CD-ROM. Επίσης το FFVII ήταν το πρώτο Final Fantasy που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη.

Το Final Fantasy VII λατρεύτηκε παγκοσμίως γιατί δεν υστερούσε σε κανέναν τομέα και υπερτερούσε των περισσότερων RPG του Playstation 1, που δεν ήταν και πάρα πολλά για εκείνη την εποχή. Το σενάριό του είναι πολύ καλό αν και βαδίζει στα μονοπάτια των προγενέστερων τίτλων της σειράς, δηλαδή ο πλανήτης κινδυνεύει, άρα πρέπει να τον σώσουμε. Στον τεχνικό τομέα, η εταιρεία ομολόγησε πως αρκέστηκε στην ύπαρξη του 3D χωρίς να δώσει παραπάνω προσοχή στα γραφικά και στο σχεδιασμό των διάφορων τοπίων. Από την άλλη πλευρά όμως, η μουσική του FFVII είναι εξαιρετική και μας έμεινε χαραγμένη στο μυαλό.

Το Final Fantasy VII προσφέρει ευχάριστο gameplay που κορυφώνεται με μία τελική μάχη εναντίον του Sephiroth. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα σας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσετε τον απέραντο κόσμο της Γαίας, με παρέα την τριμελή ομάδα σας που μπορείτε να συνθέσετε από τους 9 διαφορετικούς playable χαρακτήρες που φυσικά συνοδεύονται από μία τεράστια γκάμα από spells και abilities. Εν ολίγοις, έχουμε ένα διαχρονικό διαμάντι της σειράς Final Fantasy που έχτισε την βάση για την πορεία της στην Ευρώπη.

2: Elder Scrolls V: Skyrim (11/11/2011)
Bethesda Game Studios, Bethesda Softworks
PC, Playstation 3, Xbox 360

best-rpg-skyrim

Υπήρχε περίπτωση να μείνει εκτός λίστας o τίτλος που ανακηρύξατε Game of the Year 2011 για το GameWorld;

Η Βethesda Softworks δεν επαναπαύτηκε καθόλου μετά από τις τρομερές κριτικές που απέσπασε το Elder Scrolls IV: Oblivion και πέντε χρόνια αργότερα πρόσθεσε το πέμπτο κεφάλαιο στην σειρά Elder Scrolls με το Skyrim, ένα Action RPG που έμελλε να ταράξει τον κόσμο του gaming συθέμελα.

Το Elder Scrolls V: Skyrim “ακουμπάει” πάνω σε όλα τα στοιχεία που έκαναν το Oblivion τόσο πετυχημένο, προσφέροντας όμως και πάρα πολλές αναβαθμίσεις. Τα γεγονότα του Elder Scrolls V διαδραματίζονται 200 χρόνια μετά από αυτά του Oblivion, στο Skyrim, τον παγωμένο βορρά της ηπείρου του Tamriel και η Bethesda αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την πολυπλοκότητα και το βάθος στο οποίο είναι ικανό το lore της σειράς Elder Scrolls να φτάσει, ώστε να δημιουργήσει ένα συνταρακτικό σενάριο.

Το δυνατότερο σημείο του κατά την άποψή μας -μετά το πολύ ρεαλιστικό σύστημα μάχης- είναι το open world στοιχείο του. Στο sandbox του Skyrim οποιαδήποτε μονοπάτι και να διαλέξετε, σίγουρα θα σας οδηγήσει σε ένα καινούριο μέρος ή μία νέα περιπέτεια που δεν είχατε συναντήσει προηγουμένως και δεν ξέρατε ότι υπήρχε και ο προσεγμένος τεχνικός τομέας ανεβάζει την ποιότητά του σε υψηλότερα επίπεδα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τρομερή αντοχή του Skyrim στο χρόνο καθώς αναβαθμίζεται με patches, ενώ μετρά πάρα πολλά mods τα οποία αυξάνονται καθημερινά ακόμα και τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του και υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Πρόκειται για ένα RPG που δεν χάνει σε κανέναν τομέα, και θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό. Δημιούργησε μέχρι και ατάκες ή trends στο Internet όσο κανένα άλλο RPG στο παρελθόν. Αλήθεια, έχετε δει το Skyrim Parody του GameWorld;

1: Planescape: Torment (12/12/1999)
Black Isle Studios, Interplay Entertainment
PC (12/12/1999)

best-rpg-planescape-torment

Διαχρονικό, μοναδικό, Role-playing με όλη την σημασία της λέξης που προσφέρει απόλυτο immersion. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των πραγμάτων που έχουν ειπωθεί για το Planescape: Torment από την κυκλοφορία του το 1999 μέχρι και σήμερα. Για εσάς που δεν είχατε την ευκαιρία να το παίξετε, σκεφτείτε πως 16 χρόνια τώρα ο κόσμος συνεχίζει να το έχει στην κορυφή των RPG παρά τα ξεπερασμένα γραφικά του. Αυτό και μόνο θεωρούμε πως είναι αρκετό για να σας πείσει, για το πόσο αριστουργηματικός είναι αυτός ο τίτλος.

Το Planescape: Torment λαμβάνει χώρα στα πεδία Plancescape που -όπως στο Baldur’s Gate- αποτελούν μία από τις πολλές περιοχές του Dungeon and Dragons. O πρωταγωνιστής ονομάζεται (ή μάλλον δεν ονομάζεται) “The Nameless One” δηλαδή ένας ανώνυμος χαρακτήρας. Αυτό συμβαίνει, όπως ανακαλύπτουμε λίγο αργότερα, επειδή είναι καταραμένος, χαμένος σε έναν ατέρμονο κύκλο μεταξύ ζωής και θανάτου χωρίς όμως την ικανότητα να κρατάει τις μνήμες των ζωών αυτών. Τα γραφικά του Planescape είναι υποδειγματικά για την εποχή, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς χρησιμοποιήθηκε μία αναβαθμισμένη εκδοχή της Infinity Engine, της μηχανής δηλαδή που είδαμε και στο Baldur’s Gate.

Όσον αφορά το gameplay τα πράγματα κυλούν σε ένα παρόμοιο ρυθμό με το Baldur’s Gate, καθώς και εδώ έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να ελέγξουμε την δική μας ομάδα από ακόλουθους, οι οποίοι θα βοηθήσουν τον Nameless One στο δύσκολο ταξίδι του για την αναζήτηση απαντήσεων. Το σύστημα μάχης ακολουθεί και αυτό τους κανόνες του Dungeons & Dragons.

Μέχρι τώρα έχουμε περιγράψει ένα καθώς φαίνεται σοβαρό RPG με ωραία γραφικά, ενδιαφέρον σενάριο και gameplay ισάξιο του Baldur’s Gate. Θα ήταν πολύ λογικό αυτή την στιγμή να αναρωτιέστε γιατί το Planescape: Torment είναι το καλύτερο RPG όλων των εποχών και όχι το Βaldur’s Gate, αφού και οι δύο τίτλοι φαίνονται ισάξιοι. Με μία πρώτη ματιά, έχετε δίκιο, τα δύο παιχνίδια μοιάζουν να ισοβαθμούν. Παρ’ όλα αυτά οι λόγοι που θα περιγράψουμε αμέσως τώρα είναι αυτοί, που κάνουν την διάκριση μεταξύ ενός πολύ καλού RPG, και του καλύτερου RPG.

Καταρχάς το Planescape: Torment έχει πολύ καλύτερο voice acting και σε συνδυασμό με τα γραφικά καταλήγουμε στον πολύ ισχυρότερο τεχνικό τομέα από το Baldur’s Gate. Επίσης, είναι το μοναδικό RPG που λαμβάνει χώρα στο σύμπαν Planescape του D&D. Ο σημαντικότερος λόγος όμως που κάνει το Torment να ξεχωρίζει, είναι το σενάριο και η απόλυτη ελευθερία στο character creation. Το Torment δεν είναι μόνο μία περιπέτεια. Η πλοκή δεν υπάρχει απλά για να δέσει τους χαρακτήρες και την μάχη μεταξύ τους, καθώς οι επιλογές σας στους διαλόγους, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της ιστορίας από οποιοδήποτε άλλο πράγμα και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού η ιστορία θα σας ωθήσει να αναλογιστείτε για θεμελιώδεις αλήθειες της ανθρώπινης φύσης. Αυτό φυσικά αυξάνει κατά πολύ και το replayability του.

Last but not least, τα abilities ξεφεύγουν από τα στεγανά των κανόνων των Dungeons and Dragons. Όλα τα στατιστικά του ήρωα μετράνε. Για παράδειγμα τα wisdom και intelligence δεν έχουν απλά διακοσμητικό ρόλο αν είσαι πολεμιστής, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα RPG. Όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι NPC και οι χαρακτήρες του Torment είναι αξιομνημόνευτοι και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, το κάνουν το -κατά πολλούς- καλύτερο RPG όλων των εποχών.

Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 καλύτερα RPG όλων των εποχών. Μας κράτησαν συντροφιά, μας διασκέδασαν και μας ωρίμασαν. Σίγουρα κάποιοι πολύ σημαντικοί τίτλοι λείπουν από την λίστα αλλά η επιλογή έγινε με βάση τις δικές σας ψήφους στο Forum και την γνώμη των συντακτών του GameWorld. Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας RPG; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια!

Κάθε Top 10 που διαβάζετε προκύπτει μετά από ψηφοφορία αναγνωστών και συντακτών που διεξάγεται πάντοτε μέσω του forum. Το επόμενο Top 10 θα έχει θέμα τους 10 μεγαλύτερους κακούς του σύμπαντος του Warcraft. Στην ψηφοφορία θα περιλαμβάνονται όλοι οι κακοί, από τις νουβέλες και τα Strategy Warcraft (π.χ. Warcraft III Reign of Chaos) μέχρι και το MMORPG World of Warcraft.

Ψηφίστε με ένα κλίκ σε αυτό το forum topic!

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης