Το PS4 έχει κυκλοφορήσει στην αγορά για περισσότερο από δύο χρόνια και έχουμε δει σε αυτό αρκετά καλούς τίτλους για όλα τα γούστα όπως για παράδειγμα το The Order: 1886, The Vanishing of Ethan Carter αλλά και multiplatform games όπως το GTA V, The Crew κ.α. Το παράπονο των περισσότερων fighting fans (και δικό μου επίσης) ήταν πως στην κονσόλα της Sony δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα κάποιον τίτλο βασισμένο στο αγαπημένο μας είδος.

Στο Xbox One είδαμε προς το τέλος του 2013 το exclusive fighting, Killer Instict. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος (δεν φτάσαμε ακόμα στο τέλος του 2015 για να πω δύο χρόνια) και ακόμα να δούμε έναν τίτλο με τον οποίο θα ρίξουμε ξύλο για αμέτρητες ώρες. Το 2015 θα είναι μια χρονιά γεμάτη με fighting games με καλύτερα παραδείγματα το Mortal Kombat X και το Ultra Street Fighter 4, με το τελευταίο να είναι αποκλειστικό του PS4. Η Tecmo Koei τους προλαβαίνει όλους όμως με την κυκλοφορία του Dead or Alive 5: Last Round.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τίτλοι Dead or Alive που φέρουν τον αριθμό 5 στο τέλος της ονομασίας είναι τόσοι που ενδεχομένως να σας μπερδέψουν. Το Dead or Alive 5 κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2012. Επόμενο game στην σειρά το Dead or Alive 5 Plus τον Μάρτιο του 2013 το οποίο αποτελεί τίτλο του PlayStation Vita και είχε αρκετά νέα στοιχεία όπως για παράδειγμα το βελτιωμένο training ή το Touch Fight το οποίο αξιοποιούσε την οθόνη του PS Vita. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, έκανε την εμφάνισή του το Dead or Alive 5 Ultimate για PS3 και Xbox 360 το οποίο αποτελεί άλλο ένα Port του Dead or Alive 5 και περιλάμβανε μέσα στοιχεία και μαχητές από το DoA 5 Plus. Στις 20 Φεβρουαρίου, η Tecmo Koei κυκλοφορεί το Dead or Alive 5: Last Round για PC, PS4, Xbox One, PS3 και Xbox 360.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο
Το σενάριο του Dead or Alive 5 Last Round είναι το ίδιο με αυτό του 5 Plus. Η Helena, ιδιοκτήτρια της Doatec, διοργανώνει ένα τουρνουά για πολεμιστές στο οποίο καλούνται να παλέψουν οι πιο δυνατοί μαχητές. Οι γνώσεις τους αλλά και η αυτοπεποίθηση που έχουν για τον εαυτό τους κάνει το campaign ενδιαφέρον και προσθέτει μια δόση αγωνίας για το φινάλε καθώς όλοι φαίνονται αρκετά ικανοί για να στεφθούν νικητές.

http://www.youtube.com/watch?v=xcl6IKenIUQ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ολοκληρώσετε όλα τα chapters του campaign θα χρειαστείτε το πολύ τέσσερις ώρες. Όσοι είχατε παίξει τις προηγούμενες εκδόσεις ενδεχομένως να βαρεθείτε βλέποντας το ίδιο σενάριο. Προσωπικά όμως δεν βαρέθηκα μιας και έκανα skip τα περισσότερα cutscenes και απλά έπαιζα μια σειρά από αγώνες γνωρίζοντας ήδη την ιστορία πίσω από κάθε μάχη. Έτσι και αλλιώς, χρόνια τώρα την έχουμε μάθει την σειρά DoA. Οι λόγοι που μπορεί να παλέψετε με κάποιον είναι, είτε για να σας πείσει να μπείτε στο DoA Tournament, είτε για προπόνηση ή ακόμα και για ένα μπιφτέκι (Eliot και Brad Wong).

Τα νέα στοιχεία
Παίζοντας το Dead or Alive 5 Last Round δεν παρατήρησα κάποιες μεγάλες αλλαγές από τις προηγούμενες εκδόσεις. Αντιθέτως, θα έλεγα πως η εταιρία παραγωγής πρόσθεσε όλα τα σωστά κομμάτια από τους προηγούμενους τίτλους στον φετινό. Με λίγα λόγια, φέτος έχουμε μεγαλύτερο ρόστερ από ποτέ, περισσότερα stages (συνολικά 31 πλέον) και εκατοντάδες costumes.

Πέρα από το Story Mode, έχουμε το Fight Mode το οποίο περιλαμβάνει απλό αγώνα versus, time challenge όπου πρέπει να ολοκληρώσετε τη μάχη όσο πιο γρήγορα γίνεται, το Survival -όπου με τον πολεμιστή της αρέσκειάς σας καλείστε να αντιμετωπίσετε αρκετούς αντιπάλους στην σειρά και τέλος το Arcade στο οποίο σκοπός σας είναι να πολεμήσετε με όσο περισσότερους εχθρούς γίνεται μέχρι να ηττηθείτε. Στη συνέχεια βρίσκουμε το Online Mode στο οποίο μάχεστε με αντιπάλους από όλο τον κόσμο. Από την εμπειρία μας στο Online, δεν παρατηρήσαμε θέματα με το lag. Τέλος, έχουμε τα Extra, τα οποία περιλαμβάνουν το Picture Mode και τα διάφορα cutscenes που έχετε ξεκλειδώσει από το campaign.

Η Honoka και ο Raidou αποτελούν τις νέες προσθήκες στο roster. Η Honoka έχει το στυλ της μαθητριούλας γυμνασίου που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε anime. Το μαχητικό της στυλ αποτελεί μια μίξη από κινήσεις άλλων χαρακτηρών χωρίς να βλέπουμε κάτι αυθεντικό. Ο Raidou απο την άλλη, ο οποίος ήταν boss στο πρώτο Dead or Alive, επιστέφει ως playable και μας αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι αρκετά δυνατός σαν μαχητής με λαβές που προκαλούν αρκετό damage. To μόνο που του αλλάζαμε όμως είναι η ταχύτητα κίνησης μιας και είναι ιδιαίτερα αργός, σε σημείο που αν αποτύχετε σε μια κίνηση, θα έχετε πρόβλημα με την αντεπίθεση του αντιπάλου καθώς δεν θα προλάβετε να γυρίσετε πίσω στην guard σας.

Το Dead or Alive 5 Last Round περιλαμβάνει το Training Mode που είδαμε στο Dead or Alive 5 Plus του PS Vita. Το συγκεκριμένο mode υπόσχεται ότι θα μάθει τις κινήσεις ακόμα και σε κάποιον που παίζει για πρώτη φορά. Εκεί παρατηρούμε και την αδυναμία του DualShock 4 στο να εκτελέσει τα combos σωστά αφού σχεδόν πάντα πατιούνται περισσότερες φορές από ότι πρέπει τα κουμπιά που θέλετε ακόμα και αν εσείς εκτελέσατε ένα μόνο πάτημα. Γι’ αυτό το λόγο, το Dead or Alive θα πρέπει να παίζεται με Fighting Stick, πάντα όσον αφορά στο επαγγελματικό επίπεδο.

Η Honoka μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά είναι πολύ δυνατή! Μην την υποτιμήσετε λόγω εμφάνισης.

Ίδιο σύστημα μάχης και stages που καταστρέφονται
Η σειρά Dead or Alive έχει ένα από τα πιο free flow combat systems που έχουμε δει σε fighting game. Οι μάχες είναι γρήγορες και βασίζονται κυρίως στην ταχύτητα, παρά στην σωστή στρατηγική. Βέβαια, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, καλό θα ήταν να εξηγήσουμε πως η στρατηγική παίζει ρόλο μόνο όσον αφορά στην καταστροφή της πίστας η οποία με την σειρά της προκαλεί επιπλέον damage στον αντίπαλο. Για παράδειγμα, όταν έπαιζα στην πίστα με το ring, όταν χτυπούσα τον αντίπαλο πάνω στα ηλεκτροφόρα σκοινιά, έπαιρνε περισσότερο damage από ότι κανονικά.

Η αλληλεπίδραση με τις πίστες αποτελεί μια αρκετά σωστή τεχνική για να αποφευχθεί το button mashing το οποίο όμως επιχυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Αν πάρετε την Sarah για παράδειγμα και πατάτε συνέχεια πίσω βελάκι και τρίγωνο, θα κάνει ένα αρκετά γρήγορο combo δεξί-αριστερό-hook, το οποίο μπορείτε να σπαμάρετε άνετα για όσο θέλετε. Σίγουρα αυτή η τεχνική δεν θα πιάσει σε έμπειρους αντιπάλους που θα αμυνθούν αλλά δεν παύει να δημιουργεί πρόβλημα στους πιο casual παίχτες.

http://www.youtube.com/watch?v=ni095U7Mpmo

Οπτικά στάσιμο
Όσον αφορά τον οπτικό τομέα του Dead or Alive 5: Last Round οι developers της Tecmo μας χάρισαν 1080p στα 60 frames, αλλά δεν έδωσαν την προσοχή που έπρεπε, ακόμα και στις κονσόλες νέας γενιάς. Αυτο είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα αφού παρατηρούμε clipping τόσο ανάμεσα στους χαρακτήρες, όσο και στις πίστες κατά την καταστροφή τους. Το Picture Mode μπορεί να αποτελεί μια ωραία προσθήκη, παρόλα αυτά αποκαλύπτει όλα τα προβλήματα της μηχανής γραφικών.

Κατά τα άλλα, οι χαρακτήρες είναι σαφώς καλοσχεδιασμένοι και πιο αληθοφανείς. Τα εφέ του νερού (όπως π.χ ο ιδρώτας) φαίνονται ξεκάθαρα κατά την διάρκεια του αγώνα, κάνοντας τους fighters να φαίνονται σαν πραγματικοί άνθρωποι και όχι σαν ρομπότ. Οι πίστες, αν και έχουν μεγάλη οπτική ποικιλία, παραμένουν να φαίνονται το ίδιο στατικές όσο και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια βελτίωση γραφικών σε σχέση με τις κονσόλες έβδομης γενιάς, όχι όμως στο βαθμό που θα δείχνουν χαρακτήρα σύγχρονου fighting.

Dead or Alive…next-gen DLC
Το Dead or Alive 5: Last Round αποτελεί έναν αρκετά αξιόλογο τίτλο για όσους ψάχνουν Fighting σε next-gen κονσόλα. Σίγουρα όμως αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πούμε μόνο την δεδομένη χρονική στιγμή καθώς σε λίγους μήνες από τώρα θα έχουμε ακόμα καλύτερες κυκλοφορίες στο Fighting genre. Τουλάχιστον, το κόστος της retail έκδοσης είναι οριακά λογικό με βάση τις όποιες αλλαγές, καθώς ξεκινάει από τα 30 ευρώ στο PS4 και τα 35 ευρώ στο Xbox One.

Το δημιούργημα της Koei Tecmo δεν προσφέρει σχεδόν καθόλου καινοτομίες στη σειρά Dead or Alive, κάτι που θα θέλαμε να σταματήσει κάποια στιγμή. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι έχει εθιστικό gameplay, ωραίες παρουσίες και πάρα πολλά δωρεάν costumes από DLCs που παλαιότερα έπρεπε να τα πληρώσουμε.

Θετικά:
– Βελτιώσεις στα γραφικά και την ανάλυση
– Προσιτή τιμή
– Νέοι χαρακτήρες, stages και costumes

Αρνητικά:
– Ελάχιστες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του
– Gameplay που δείχνει τα χρόνια του
– Bugs στην έκδοση για το Xbox One

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5 
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7

Τελειοποιεί το ομώνυμο Fighting αλλά υστερεί σε ουσιαστικές αλλαγές.

Χριστιάνα Θάνου  

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης