Μέλι που έχει «ζαχαρώσει»: Το κόλπο για να το ξανακάνετε λείο

Μέλι που έχει «ζαχαρώσει»: Το κόλπο για να το ξανακάνετε λείο
Όταν το μέλι μέσα στο βαζάκι δημιουργεί αυτούς τους χαρακτηριστικούς «κρυστάλλους» και αλλάζει η απαλή υφή του, η οποία γίνεται πιο σκληρή, λέμε συνήθως ότι το μέλι έχει «ζαχαρώσει».

Όπως και να το κάνουμε, το μέλι είναι πιο ωραίο όταν έχει τη φυσική του, λεία, απαλή και παχύρρευστη υφή του. Το ότι μπορεί να έχει ζαχαρώσει, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει! Το μέλι, άλλωστε, είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.

Τι ρόλο παίζει η υγρασία μέσα στο βαζάκι με το μέλι

Αυτό σημαίνει ότι δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος και πως το βαζάκι του κλείνει καλά. Το ζαχάρωμα στο μέλι συμβαίνει όταν μέσα στο βαζάκι περνάει υγρασία. Οι περισσότεροι την πατάμε όταν βάλουμε το κουταλάκι μέσα στο βάζο για να πάρουμε μέλι, αλλά δεν έχουμε προσέξει ότι το κουταλάκι είναι λίγο υγρό (απλό πλύσιμο ή από το τσάι που μόλις φτιάξαμε κ.λπ.). Η υγρασία τότε από το κουταλάκι περνάει και μένει μέσα στο μέλι και έπειτα από λίγες μέρες αυτό θα αρχίσει να δημιουργεί κρυστάλλους, δηλαδή να «ζαχαρώνει».

Τώρα που ξέρετε τον λόγο για τον οποίο το μέλι ζαχαρώνει, ήρθε η ώρα να δείτε ένα πολύ απλό κόλπο, για να το επαναφέρετε στη φυσική του, λεία και όμορφη υφή.Βήμα 1
Κλείστε το πώμα πολύ καλά και βάλτε το βαζάκι μέσα σε ένα μπολ, το οποίο να είναι αρκετά βαθύ, ώστε να μπαίνει όλο το βαζάκι μέσα.

Βήμα 2
Βάλτε καυτό νερό μέσα στο μπολ και αφήστε το να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το ύψος που είναι το καπάκι από το βαζάκι με το μέλι.

Βήμα 3
Αφήστε το για 5-10 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσει το νερό.

Μόλις ολοκληρώσετε αυτήν την πολύ απλή διαδικασία, βγάλτε το βαζάκι από το μπολ. Όταν το ανοίξετε τώρα, θα δείτε ότι οι κρύσταλλοι θα έχουν εξαφανιστεί και θα είναι και πάλι παχύρρευστο. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα στο μέλι (δηλαδή σε περιπτώσεις που είχε ζαχαρώσει πάρα πολύ), τότε απλώς επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
Πηγή: mimoupeisgr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018, 12:19