της Κατερίνας Ζουμποπούλου, TRX Istructor – Personal Trainer

Παλαιότερα υπήρχε ένα θέμα ταμπού σχετικά με την άσκηση με αντιστάσεις – τα βάρη δηλαδή – και το γυνακείο φύλο. Γύρω από το θέμα αυτό υπάρχουν αρκετοί μύθοι και ανακρίβειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μύθοι προέρχονται τόσο από την άποψη που αφορά το αισθητικό κομμάτι όσο και από το αν ένα γυναικείο σώμα με την προπόνηση με βάρη θα χάσει την θηλυκότητά του.

*Μύθος 1: **Η άσκηση με αντιστάσεις κάνει την γυναίκα μυώδη και “φουσκωτή”.*

Αυτός ο μύθος δεν μπορεί να υπάρξει γιατί οι γυναίκες δεν παράγουν τεστοστερόνη σε σχέση με τους άνδρες αλλά και η ποσότητα που παράγουν είναι απειροελάχιστη. Η τεστοστερόνη είναι ορμόνη που αυξάνει την μυική μάζα και γι’αυτό οι άνδρες έχουν περισσότερη σε σχέση με τις γυναίκες. Άρα είναι
αδύνατο μία γυναίκα να γίνει “τούμπανο” και να έχει τεράστιους μυς κάνοντας προπόνηση με βάρη και χρησιμοποιώντας φυσιολογικούς τρόπους. Αυτό που θα κερδίσει από την συγκεκριμένη προπόνηση θα είναι ένα σφιχτό και καλλίγραμο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Μύθος 2: **Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν αεροβικά προγράμματα *και αν επιλέξουν άσκηση με αντιστάσεις αυτή πρέπει να είναι ελαφριά. Με την αερόβια άσκηση θα αποκτήσετε πολύ καλή αντοχή και θα κάψετε επίσης το λίπος. Η συγκεκριμένη άσκηση δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της μυικής μάζας άρα και την συντήρησή της. Η μόνη λύση για την συντηρήση των μυων είναι η άσκηση με αντιστάσεις.

Άρα όσες επιλέγουν την αερόβια προπόνηση θα κουραστούν πολύ για να επιτύχουν το σώμα που επιθυμούν. Ο μύθος για ελαφριές αντιστάσεις υπάρχει γιατί νομίζουν ότι όσο πιο λίγα κιλά σηκώσουν
δεν θα μεγαλώσουν πολλοί οι μύες τους. Η αντίσταση πρέπει να είναι σε επίπεδα ώστε να αποτελούν ερέθισμα προπονητικό για τους μύες μας. Αν η αντίσταση δεν είναι αρκετή δεν έχουν λόγο να μεγαλώσουν ή να αναπτυχθούν.

*Μύθος 3:* *Αν σταματήσουμε την προπόνηση με βάρη οι μυς θα γίνουν λίπος.* Ο μυικός ιστός και ο ιστός του λίπους είναι διαφορετικά πράγματα. Αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι όταν κάποιος αθλούμενος σταματήσει την προπόνηση με αντιστάσεις χάνει την μυική μάζα λόγο αδράνειας ενώ ταυτόχρονα σταματάει την σωστή διατροφή. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουμε λιγότερη μυική
μάζα δίνοντας την εντύπωση ότι οι μυς μετατράπηκε σε λίπος ενώ αυτό που συνέβη πραγματικά είναι ότι χάθηκε ο μυς με ταυτόχρονη αύξηση του λίπους.

*Μύθος 4:* *Η άσκηση με βάρη μετατρέπει το λίπος σε μυς.* Άλλη μία παρανόηση… Για να μεταμορφωθεί το σώμα πρέπει να αυξήσουμε την μυική μάζα μέσα από την προπόνηση με βάρη και χάνοντας λίπος μέσα από αερόβια άσκηση αλλά και με την σωστή διατροφή. ‘Οπως προανέφερα είναι δύο διαφορετικοί ιστοί και δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το ένα στο άλλο. Φτάνουμε στο τελικό
συμπέρασμα λέγοντας λοιπόν πως οι γυναίκες που έχουν τα πιο θηλυκά και ωραία σώματα είναι εκείνες οι οποίες προπονούνται εντατικά και σκληρά όσο και οι άντρες.

Οπότε κορίτσια αν θέλετε να έχετε αυτό το υπέροχο και σφιχτό σώμα μην
μασάτε και…

*ΠΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΗ!!!*

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης