Από τον Stephen Barret, MD.

H κυτταρίτιδα είναι ένας όρος που επινοήθηκε στα Ευρωπαϊκά spa και ινστιτούτα ομορφιάς για να περιγράψει την εναπόθεση συσσωρευμένου λίπους που βρίσκεται στους μηρούς και στα οπίσθια πολλών γυναικών. Ευρεία προώθηση αυτού του όρου έγινε το 1973, με την έκδοση του “Κυτταρίτιδα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιασίματα, τα καρούμπαλα και τα παχάκια που δεν μπορούσατε να χάσετε μέχρι τώρα” της Nicole Ronsard, ιδιοκτήτριας ενός Νεοϋορκέζικου ινστιτούτου ομορφιάς, ειδικευμένο στην περιποιήση του δέρματος και του σώματος.Υποτίθεται πως η κυτταρίτιδα είναι ένας ειδικός τύπος “λίπους στο οποίο κάτι πήγε στράβα”, ένας συνδυασμός λίπους, νερού και “τοξικών ουσιών” που το σώμα απέτυχε να εξουδετερώσει.

Τα υποτιθέμενα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας που πωλούνται ευρέως, είτε σε μεγάλα καταστήματα , είτε μέσω mail, είτε μέσω άλλων εταιρειών περιλαμβάνουν “ειδικά” σφουγγάρια, κρέμες, γάντια για εντριβή, ειδικά gel με στόχο την “διάλυση” της κυτταρίτιδας, συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα ή/και βότανα, ειδικές πετσέτες, κολάν, σαμπουάν, μηχανές μασάζ, βιβλία γυμναστικής, βούρτσες, λοσιόν τόνωσης και body wrap. Πολλά σαλόνια περιποιήσης προσφέρουν ηλεκτρικό ερεθισμό στους μύες, μηχανές δόνησης, ειδικές μπότες, ενέσεις “ορμονών” ή “ενζύμων”, θέρμανση και μασάζ. Μερικοί υποστηρίζουν πως είναι δυνατή η απώλεια 12.5 με 37.5 εκατοστών. Μερικές συνεδρίες μπορούν να κοστίσουν εκατοντάδες ευρώ.

Ο όρος “κυτταρίτιδα” δεν είναι ιατρικός όρος. Οι ιατρικές αρχές συμφωνούν πως είναι απλά κανονικός λιπώδης ιστός. Μέρη ινώδους ιστού συνδέουν το δέρμα με βαθύτερα στρώματα κυττάρων και διαχωρίζουν τα διάφορα μέρη που περιέχουν λιποκύτταρα.Όταν τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε μέγεθος, αυτά τα σημεία πρήζονται και δημιουργούν μία κυματώδη εμφάνιση του δέρματος. Πριν πολλά χρόνια ο Neil Solomon, M.D., διενέργησε μία διπλή τυφλή μελέτη με 100 συμμετέχοντες για να δει αν η κυτταρίτιδα διαφέρει από το συνηθισμένο λίπος. Με μία βιοψία κομμάτια κανονικού και πρησμένου λίπους εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν από παθολόγους. Καμία διαφορά μεταξύ των δύο δεν παρατηρήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πρόσφατα, ερευνητές στο ίδρυμα Rockefeller χρησιμοποιήσαν υπερηχογράφημα, παρατήρηση με μικροσκόπιο και εξέτασαν τον μεταβολισμό των περιοχών για να δουν αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ περιοχών που έχουν “πληγεί” και περιοχών που δεν έχουν. Οι συμμετέχοντες ήταν 7 υγιείς άνθρωποι (5 γυναίκες, 2 άνδρες, 4 που έχουν “πληγεί” και 3 που δεν έχουν). Οι ερευνητές κατέληξαν πως α) κάποια χαρακτηριστικά του γυναικείου δέρματος είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν κυτταρίτιδα β) η διαδικασία για να γίνει αυτό είναι κάτι γενικευμένο παρά τοπικό γ) και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση, στην αιμάτωση ή στην λειτουργία μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν.

Ηλεκτροδιέγερση και Ιοντοφόρηση

Οι συσκευές μυικού ερεθισμού μέσω ηλεκτροδίων είναι μία αναγνωρισμένη ιατρική μέθοδος εγκεκριμένη για ορισμένες καταστάσεις, όπως το να εκτονώνει μυικούς σπασμούς, να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, να προλαμβάνει τις θρομβώσεις και να βοηθά την μυική λειτουργία μετά από ένα εγκεφαλικό..

Αλλά πολλά ιδιωτικά spa και κέντρα ομορφιάς ισχυρίζονται πως οι συσκευές αυτές μπορούν να απομακρύνουν τις ρυτίδες, να κάνουν lifting προσώπου, να μειώσουν το μέγεθος τoυ στήθους να μειώσουν την “μπυροκοιλιά”, και να απομακρύνουν την κυτταρίτιδα. Οι συσκευές αυτές θέλουν συνταγή από γιατρό και χρησιμοποιούν απευθείας ηλεκτρική ώση για να χορηγήσουν ηλεκτρικά ιόντα διαλυτών αλάτων (φαρμάκων) σε σωματικούς ιστούς για θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς. Η μόνη επιστημονικά αποδεκτή χρήση είναι στην διάγνωση της κυστικής ίνωσης.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων κρίνει την προώθηση συσκευών μυικού ερεθισμού μεσω ηλεκτροδίων με σκοπό τον καλλωπισμό του σώματος ως απάτη[3,4]. Η πιο γνωστή από αυτές τις συσκευές το Relax-A-Cizor, διαφημιζόταν με τους ισχυρισμούς πως μπορεί να μειώσει την περιφέρεια με το να μεταφέρει ηλεκτρικά σοκ στους μύες.Πάνω από 400,000 τέτοιες συσκευές πωλήθηκαν από $200 μέχρι $400 μέχρι που ο FDA κατάφερε να απαγορεύσει την πώληση του το 1970. Στην σχετική δίκη , 40 μάρτυρες κατέθεσαν πως είχαν τραυματιστεί καθώς χρησιμοποιούσαν την συσκευή. Ο δικαστής συμπέρανε πως η συσκευή θα μπορούσε να προκαλέσει εκτρώσεις και να χειροτερέψει προ υπάρχουσες κλινικές καταστάσεις όπως κοίλες, κιρσούς και επιληψία.

Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά κέντρα όπου οι πελάτες μπορούν, υποθετικά, να χάσουν εκατοστά από την μέση, τους γοφούς, τους μηρούς και άλλες περιοχές του σώματος. Στο πλαίσιο αυτών των κέντρων χρησιμοποιούνται σακούλες, με ή χωρίς ειδικές λοσιόν και κρέμες οι οποίες θα αλειφτούν στο δέρμα. Οι κρέμες θα απλωθούν σε μέρος του σώματος ή σε όλο το σώμα. Συνήθως οι πελάτες λαμβάνουν την διαβεβαίωση ότι το λίπος θα “λιώσει” και πως μπορούν να χάσουν μέχρι και 5 πόντους από αυτές τις προβληματικές περιοχές μέσα σε μία ώρα”. Το Suddenly Slender, το οποίο πωλείται τις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, ισχυριζόμενο πως το προϊόν αυτό δουλεύει επειδή η κυτταρίτιδα είναι ιστός που έχει βάση το νερό. Ως μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας στους εν δυνάμει αγοραστές, η εταιρεία σημειώνει πως η δωρεάν δημοσιότητα μπορεί να είναι εφικτή.

Στον ιστότοπό της σημειώνεται πως “Επειδή οι πελάτες μοιάζουν με μούμιες, τότε, σχεδόν κατά θαυματουργό τρόπο, επιτυγχάνουν μεγάλη απώλεια πόντων και αξιοπρόσεκτες διαφορές στην εμφάνισή τους, τα τοπικά και εθνικά Μ.Μ.Ε έχουν επιστήσει την προσοχή τους και αφιερώνουν χρόνο σε σχετικά ρεπορτάζ. Αντίστοιχα προϊόντα για το σπίτι προωθούνται μέσω του διαδικτύου. Πολλά από τα προϊόντα αυτά ισχυρίζονται πως “αποβάλλουν τοξίνες” . Κάποιοι πωλητές πιστεύουν πως μετρώντας έναν μεγάλο αριθμό περιοχών του σώματος πριν και μετά και συγκρίνοντας τις διαφορές έχει ως αποτέλεσμα “ένα χαμένο σύνολο από πόντους”. Η Life Force International στην προκειμένη, συμβουλεύει να συγκριθούν οι μετρήσεις 17 σημείων. Αυτό αφήνει την πιθανότητα μικρές ανεπαίσθητες και προσωρινές αλλαγές, που καμιά φορά οφείλονται σε σφάλματα μετρήσεων, να εμφανίζονται ως μεγάλοι αριθμοί.

Κανένα προϊόν που λαμβάνεται από το στόμα δεν μπορεί να προκαλέσει τοπική απώλεια λίπους σε κάποια περιοχή του σώματος. Αν και η τύλιξη μπορεί να προκαλέσει να κάποια προσωρινή απώλεια νερού σαν αποτέλεσμα της συμπίεσης και της εφίδρωσης , τα όποια χαμένα υγρά θα αναπληρωθούν άμεσα είτε πίνοντας είτε τρώγοντας..[5].Η ιδέα πως το να τυλιγόμαστε με βοτανικά προϊόντα βοηθάει στην αποτοξίνωση είναι εξωφρενική.

Η περίπτωση της “Cellasene”

Ένα βοτανικό προϊόν με το όνομα Cellasene προωθείται έντονα σαν θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας. Αυτό το προιόν είχε αναπτυχθεί από έναν Ιταλό Χημικό ονόματι Gianfranco Merizzi.Τα συστάτικά του είναι έλαιο νυχτολούλουδου, εκχύλισμα από αποξηραμένα φύκια, ζελατίνη, λαδόψαρο, γλυκερόλη,λάδι σόγιας, σταφύλι, βιοφλαβονοειδή, σόγια λεκιθίνη, λιπαρά οξέα, εκχύλισμα από γλυκό τριφύλλι, αποξηραμένο εκχύλισμα από ginkgo biloba και οξείδιο του σιδήρου. Το προϊόν, που πρέπει να λαμβάνεται 2 φορές την μέρα (ή 3 για “εντατικό” πρόγραμμα) για 2 μήνες και μετά μία φορά για συντήρηση, κόστιζε 1,5 με 2 δολάρια για κάθε κάψουλα. Να τι λέει ένας πωλητής του στο Internet [ακουλουθούν σχόλια μου]:

• Το αποξηραμένο εκχύλισμα ginkgo biloba βοηθά την κυκλοφορία και διεγείρει των μεταβολισμό των λιπών. [Παρ’ ότι το ginkgo όντως αυξάνει την κυκλοφορία δεν διεγείρει τον μεταβολισμό του λίπους. Ακόμα και να το έκανε, δεν υπάρχει λόγος να προκαλούσε κάποια απομονωμένη επίδραση σε μία περιοχή του σώματος.]
• Το αποξηραμένο εκχύλισμα από γλυκό τριφύλλι μπορεί να αυξήσεις την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσει στην κατακάθηση υγρών. [Αυτό το συστατικό μπορεί να έχει ήπια διουρητική δράση αλλά η κατακάθηση υγρών δεν είναι παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση ή την σύσταση του λιπώδους ιστού.]
• Τα βιοφλαβονοειδή του σταφυλιού είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τα αγγεία από την ζημιά.. [Αν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα προστατεύουν ιστούς δεν έχει διευθετηθεί επιστημονικά. Όπως και να έχει, αυτός ο μηχανισμός δεν έχει να κάνει με την ποσότητα ή με την εμφάνιση των λιπώδων ιστών.]
• Το εκχύλισμα από αποξηραμένα φύκια διεγείρει τον μεταβολισμό και μπορεί να μειώσει την συσσώρευση λίπους. [Αυτό το βότανο περιέχει μία σεβαστή ποσότητα ιωδίου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αδένα του θυροειδή. Η Επιτρεπόμενη Ημερήσια Ποσότητα (USRDA) για το ιώδιο είναι 150 μικρογραμμάρια. Η μέση Αμερικανίδα παίρνει 170 μικρογραμμάρια την μέρα, χωρίς να μετρήσουμε το ιωδισμένο αλάτι. Κάθε κάψουλα Cellasene περιέχει 240 micrograms ιωδίου. Αν η ποσότητα που λαμβανόταν ήταν ικανή να αυξήσει την λειτουργία του θυροειδή το αποτέλεσμα θα ήταν βλαβερό για την υγεία.]
• Το έλαιο νυχτολούλουδου και το λαδόψαρο είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , μία πηγή ενέργειας η οποία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθά στην εξαφάνιση των κορεσμένων λιπαρών οξέων. [Ο όρος “ενέργεια’ είναι απλά η θερμιδική αξία. Κανένα λάδι δεν αυξάνει τον μεταβολισμό ή μειώνει την ποσότητα από άλλα λίπη που υπάρχουν σε μία διατροφή.]
• Η λεκιθίνη από σόγια βοηθά την πέψη των λιπαρών.[Το σώμα παράγει όση λεκιθίνη χρειάζεται. Τα συμπληρώματα λεκιθίνης δεν προκαλούν απώλεια λίπους.]

Η Rexall Sundown, Inc. είναι η κύρια εταιρεία που προωθεί την Cellasen στις ΗΠΑ. Ο ιστότοπος της ισχυρίζεται πως: “Η Cellasene δουλεύει εκ των έσω, διατροφικά, για να καταπολεμήσει την κυτταρίτιδα στην πηγή…

Η Cellasene είναι ασφαλής, κλινικά ελεγμένη φόρμουλα που δουλεύει κάθε φορά στην πηγή του προβλήματος — κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτή η μοναδική φόρμουλα από φυτικά εκχυλίσματα και άλλα ωφέλιμα διαιτητικά συμπληρώματα θρέφει τον συνδετικό ιστό εκ των έσω και βοηθά στην μείωση της κυτταρίτιδας . Τα συστατικά που προέρχονται από βότανα στην Cellasene δουλεύουν ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος, να μειωθεί η συσσώρευση υγρού, να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να μειωθούν τοπικά τα λίπη. ΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ…

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε διατροφή και πρόγραμμα γυμναστικής για να δουλέψει η Cellasene. Είναι απλή , ιδιαίτερα εύκολη στην κατάπωση και έτσι δεν απαιτεί κόπο για την εντάξετε στην καθημερινότητά σας.”

Στις 15 Μαρτίου 1999 κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης CNBC-TV,ο επικεφαλής επιβλέπων της Rexall ισχυρίστηκε πως 3 κλινικές δοκιμές υπό την χορηγία της εταιρείας επέδειξαν 90% βαθμό επιτυχίας αλλά τα αποτελέσματα δεν θα δινόντουσαν σε επιστημονική εφημερίδα ώστε να μην αποκαλυφθούν οι αναλογίες των συστατικών μέσα στην φόρμουλα. Αυτή η δικαιολογία βοήθησε στα αποτελέσματα να εκδοθούν χωρίς να αποκαλυφθεί η ακριβής σύσταση της φόρμουλα. Δύο εβδομάδες μετά , έψαξα το Medline για όρους όπως “κυτταρίτιδα” και “Cellasene” και δεν βρήκα καμία αναφορά σε προϊόν που αν παρθεί εκ του στόματος βοηθά κατά της κυτταρίτιδας.

Οι 3 χάριτες του Rubens. Τίγκα στη κυτταρίτιδα πολύ πριν την εποχή που υπήρχαν αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά δεν προκαλούν κυτταρίτιδα, η αγυμνασιά και το λίπος την προκαλεί.

Κοντά στο τέλος του Μάη, προφανώς σε απάντηση κριτικών στα ΜΜΕ, η Rexall εξέδωσε διάφορες λεπτομέρειες από τις 2 μελέτες και τις δημοσίευσε στον ιστότοπό της. Η πρώτη μελέτη διενεργήθηκε με 25 υγιείς γυναίκες , στις οποίες μετρήθηκαν η μέση και η περιφέρεια των γοφών, πριν και μετά από 8 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης του προϊόντος. Αν και υπήρξαν διαφορές μεταξύ της αρχικής και της τελικής κατάστασης, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, και ήταν αδύνατον να εξαχθεί συμπέρασμα αν οι διαφορές ήταν από τα προϊόντα ή σε διακυμάνσεις στις μετρήσεις. Επιπρόσθετα, δεν αναφέρθηκαν ατομικές μετρήσεις για τις περιφέρειες και τα βάρη, οπότε ήταν επίσης αδύνατο να κριθεί αν οι μειώσεις μπορούσαν να οφείλονται σε απώλεια βάρους, ήταν συμπτωματικές ή κάτι άλλο.

Η δεύτερη μελέτη συνέκρινε 25 άτομα που έλαβαν το προϊόν με 15 άτομα που έλαβαν εικονική θεραπεία (placebo) για 8 εβδομάδες. Σύμφωνα με την αναφορά, ο μέσος όρος βάρους για τις 2 ομάδες είχε μικρή διαφορά, αλλά η μέση τιμή για την περιφέρεια των μηρών, των γοφών, και το πάχος του δέρματος (μετρημένη με υπέρηχο) μειώθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, ο πειραματικός σχεδιασμός είχε τόσο σοβαρά σφάλματα που τα ευρήματα δεν μπορούν να χριστούν έγκυρα. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν πληροφόρηση αν χρησιμοποιούσαν Cellasene ή εικονική θεραπεία, αλλά οι ερευνητές ήξεραν ποιοι είναι, αφού μόνο στην ομάδα της Cellasene διενεργήθηκαν εξετάσεις αίματος. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπου που έγιναν οι μετρήσεις, όπως και το κίνητρο των συμμετέχοντων. Κανένα δεδομένο δεν δόθηκε ώστε να διασφαλιστεί αν η διαδικασία μέτρησης ήταν ακριβής, ή αν η εμφάνιση ή η αίσθηση του δέρματος στις γυναίκες είχε κάποια αλλαγή. Επιπρόσθετα, αν και οι μετρήσεις είχαν γίνει στην αρχή , στην μέση και στο τέλος του πειράματος, οι μετρήσεις που έγιναν στο μέσο διάστημα δεν αναφέρθηκαν στον ιστότοπο της Rexall.

Κατά την γνώμη μου ένα έγκυρο πείραμα θα έπρεπε να εμπεριέχει:

α) περισσότερες συμμετοχές

β) μια πιο μακροχρόνια περίοδο έρευνας και μία παρακολούθηση των συμμετεχόντων για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά το πέρας της

γ) αδιάβλητη μεθοδολογία στις μετρήσεις

δ) οι μετρήσεις να γίνουν από τουλάχιστον 3 ερευνητές

ε) οι ερευνητές να μην ξέρουν ποια γυναίκα πήρε την Cellasene και ποια όχι

ζ) πολλαπλές εβδομαδιαίες μετρήσεις ώστε να διερευνηθεί η σταθερότητα των τιμών των μετρήσεων

η) εβδομαδιαίες μετρήσεις της εμφάνισης του δέρματος και από τις συμμετέχουσες και από τους ερευνητές

θ) δημοσίευση των εξατομικευμένων μετρήσεων μαζί με τις συνολικές μετρήσεις. Έχω προτείνει αυτές τις ιδέες στον γενικό υπεύθυνο της Rexall.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την ιταλική Cellasene δήλωσε πως μία μελέτη που θα περιελάμβανε 200 γυναίκες θα λάμβανε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Miami, με τα αποτελέσματα της να αναμένονται το φθινόπωρο του 1999. Όμως τον Ιούνιο του 2000, ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως η αυτή η μελέτη που κόστισε 4000.000 δολάρια, δεν μπορούσε να διεκπεραιωθεί επειδή κάποιες από τις συμμετέχουσες είχαν απουσιάσει τις ημέρες των μετρήσεων. Στο μεσοδιάστημα ένας Βρετανός ερευνητής βρήκε πως δεν υπήρχε καμία διαφορά στην περιφέρεια των μηρών και των γοφών μεταξύ 11 γυναικών που έλαβαν Cellasene και 8 που έλαβαν εικονική θεραπεία.

Η συνέχεια του φαινομένου

H InHealth America, με έδρα California, ανταγωνίστηκε την Rexall με ένα παρόμοιο προϊόν ονόματι Cellulean. Ο ιστότοπος της εταιρίας , που καταχωρήθηκε την εβδομάδα που η Rexall άρχισε να πουλά την Cellasene, ισχυριζόταν πως:

To Cellulean λιώνει την κυτταρίτιδα με το να αυξάνει την κυκλοφορία και τον μεταβολισμό, διασπώντας τα λίπη της κυτταρίτιδας, και απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα σας. Τα εκχυλίσματα βοτάνων στο Cellulean είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά στο να μειώνουν τις εναποθέσεις λίπους. Με απλά λόγια, το Cellulean βοηθά το σώμα σας να φτάσει και να διασπάσει την κυτταρίτιδα, βοηθώντας το δέρμα σας να αποκτήσει την νεανική απαλή του εμφάνιση.

Ένας καλός τρόπος να προσελκύσεις μηχανές αναζήτησης σε έναν ιστότοπο είναi τα “meta tags” στον κώδικα της πηγής του ιστότοπου.

Οι λέξεις στα “meta-tags” δεν είναι ορατές όταν κάποιος κοιτά την σελίδα, αλλά οι μηχανές αναζήτησης τις χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα αν ένας χρήστης ψάχνει για “καρκίνο”, και ένας ιστότοπος χρησιμοποιεί το “καρκίνος” η μηχανή αναζήτησης θα κρίνει τον ιστότοπο σχετικό, άσχετα με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Στον ιστότοπο του InHealth America υπάρχουν τα εξής “meta-tag”:

Cellasene, Cellulean, selesene, neurosharp, cellesene, selasene, selleseen, cellasene, celesene, celasene, SlimRX, Rexall, cellulite, Cellulene, Cellutrim, Inhealth America, InHealthAmerica, In Health America, Pharmaceuticals, interactive, InHealth, In Health, America, Metabolife, Metabo, 356, Herbalife, Nu-way, MegaTrim, Mega Trim, Megatrim, Adaptogenol, Adaptagenol, Adaptogen, Adaptagen, Adaptotrim, Adaptatrim, Lipuramine, Liporimine, Arthranol, Artharanol, στρες, Στρες, υγεία , συκώτι, αρθρίτιδα, San Diego, Carlsbad, California, NASA, diet, απώλεια βάρους, θεραπεύω, herbal, MLM, δίκτυο marketing, marketing, unilevel, binary, multi-level marketing, interactive, επιχείρηση, home business, downline,σπόνσορες, προϊόντα, αποζημίωση, αρθρώσεις, ευκαιρία για κέρδη, θεραπεία, προσθήκη βάρους, ύπνος, έρευνα, ανοσοποιητικό σύστημα, κόπωση, φλεγμονή, αντοχή, πνευματική διαύγεια , California, συμπλήρωμα, επιστήμη, ιατρός, ενέργεια, αποθεραπεία, μέλλον, λίπος, κορτιζόλη, τρώω, φαγητό, υψηλού λίπους, χαμηλού λίπος…

‘Ετσι, οι άνθρωποι που ψάχνουν για κάτι σχετικό με τα παραπάνω έβρισκαν σύνδεσμο για τον ιστότοπο της InHealth America.

Το 1998, ο FDA ενέκρινε ένα εργαλείο για μασάζ που αποτελούταν από μία κεφαλή και δυο μηχανικά μέρη με μία συσκευή που συμπιέζει τον ιστό μεταξύ των δύο μερών. Ο κατασκευαστής επιτρέπεται αν κάνει τον ισχυρισμό πως ”βελτιώνει παροδικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας”. Η διαδικασία, ονόματι “Ενδερμολογία” , συνήθως παίρνει 10-20 θεραπείες για τα καλύτερα αποτελέσματα και μία με δύο συνεδρίες συντήρησης τον μήνα. Χωρίς την συντήρηση τα αποτελέσματα θα χαθούν σύντομα. Το τυπικό κόστος είναι 45 με 65 δολάρια η συνεδρία. Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από 85 γυναίκες , ηλικίας 21 με 61 ετών βρήκε πως 46 από αυτές που έκαναν 7 συνεδρίες είχαν μία μέση μείωση της σωματικής περιφέρειας της τάξης των 1,34 εκατοστών , ενώ οι 39 που έκαναν 14 συνεδρίες είχαν μείωση κατά 1,83 εκατοστά. Παρ’ όλα αυτά, μία άλλη μελέτη που περιελάμβανε 52 γυναίκες βρήκε πως δεν υπήρχε καμία διαφορά στη περιφέρεια των μηρών (μετρημένη σε 2 σημεία) και στο βάθος του λίπους (μετρημένο με υπέρηχ0).

Ελεγκτικοί μηχανισμοί και δράσεις

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας Καταναλωτών έχει επιτυχή δράση κατά των πωλητών προϊόντων που υποτίθεται μειώνουν την κυτταρίτιδα.

• Το 1991, η εταιρεία Slender You, Inc., υπέγραψε μία συγκατάθεση που της απαγόρευε να κάνει αναπόδεικτους ισχυρισμούς πως τα προϊόντα της επιτρέπουν στον χρήστη να χάσει βάρος, πόντους, να χάσει την κυτταρίτιδα, να αποβάλλει τοξίνες, να τονώσει και να γραμμώσει τους μύες, και να αποκτήσει φυσική κατάσταση συγκρίσιμη με αυτή που θα είχε με έντονη γυμναστική.
• Το 1993, παρόμοια δράση κατά της Fleetwood Manufacturing, Inc., of Mesa, Arizona, και του ιδιοκτήτη της Thomas A. Fleetwood.
• Το 1993, η Nature’s Cleanser, με έδρα στο Beverly Hills της California, και ο Donald Douglas-Torry συμφώνησαν να μην προβούν σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς πως τα βοτανικά της προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν την απώλεια βάρους με το να κάνουν “κάθαρση” του εντέρου. Η εταιρία είχε κάνει τον ισχυρισμό πως το βάρος θα ελεγχόταν άμεσα , χωρίς αλλαγές στην δίαιτα και χωρίς να υπάρχει έννοια για θερμίδες αφού ανεπιθύμητοι ιστοί όπως λίπος, κυτταρίτιδα, τοξίνες, βλέννα, αποξηραμένα κόπρανα και φαρμακευτικά κατάλοιπα. [15].
• Το 1993, η Revlon, Inc. και η θυγατρική, Charles Revson, Inc., υπέγραψαν μία συγκατάθεση να μην κάνουν αναπόδεικτους ισχυρισμούς για το προϊόν Ultima II ProCollagen anti-cellulite body complex, όπως : (α) θα μείωνε την κυτταρίτιδα , θα βοηθούσε στην αποβολή των τοξίνων και του επιπλέον νερού από τις περιοχές που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα (β) μείωση της κυματώδους εμφάνισης του δέρματος στην περιοχή με κυτταρίτιδα (d) αύξηση της υποδόριας δύναμης και τόνωσης.
• Το 1993, η Synchronal Corp συμφώνησε στο να σταματήσει να κάνει αναπόδεικτους ισχυρισμούς για την κρέμα κατά της κυτταρίτιδας Anuska Bio-Response Body Contouring Program cellulite cream και να πληρώσει 3,5 εκατομύρια δολλάρια στους καταναλωτές ως αποζημίωση.
• Το 1993,η National Media Corp./Media Arts International, Ltd., συμφώνησε να πληρώσει 275.000 δολάρια αποζημίωση , λόγω των διαφημίσεων της που ισχυρίζονταν πως το προϊόν ονόματι Cosmetique Francais θα μείωνε αισθητά ή θα εξαφάνιζε την κυτταρίτιδα , και πως είναι πιο αποτελεσματικό από την δίαιτα ή την άσκηση, και πως θα εμπόδιζε την επανεμφάνιση αν χρησιμοποείτο 1 με 2 φορές την εβδομάδα.
• Το 1995, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια απαγόρευσε μόνιμα στην εταιρία Silueta Distributors, Inc., με έδρα την Καλιφόρνια, και στον πρόεδρό της Stanley Klavir, από το να εξαπατούν διαδίδοντας πως η κρέμα και οι ταμπλέτες ονόματι “Sistema Siluete” θα μείωναν την κυτταρίτιδα. Ο δικαστής συμπέρανε πως το εν λόγω προϊόν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα καλλυντικό και διουρητικές ταμπλέτες, κανένα εκ των οποίων δεν έκαναν τίποτα για την κυτταρίτιδα. Οι καταδικασθέντες αναγκάστηκαν να πληρώσουν $169,339 σε αποζημιώσεις.
• Το 1995,η European Body Concepts και ο προεδρός της James Marino υπέγραψαν μία συγκαταθετική συμφωνία που τους απαγόρευε να κάνουν αναπόδεικτους ισχυρισμούς για τα προϊόντα τύλιξης , τα οποία υποτίθεται πως προκαλούσαν απώλεια πόντων, βάρους, χωρίς διατροφή και γυμναστική και πως αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε εξειδικευμένες περιοχές του σώματος.[19].
• Το 1995, η National Dietary Research, Inc. (NDR) και ο ιδιοκτήτης της William H. Morris συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο $100,000 για την διαφήμιση του Food Source One (FS-1) ως προιόντος απώλειας βάρους και μείωσης της χοληστερόλης. Το προιόν αυτό ήταν μία συμπιεσμένη ταμπλέτα αποτελούμενη σχεδόν ολόκληρη από φυτικές ίνες. Η συμφωνία περιείχε σαφή απαγόρευση ισχυρισμών για μείωση της κυτταρίτιδας.
• Το 1998, ένας Αυστραλός ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Swiss Slimming and Health Institute και τον διευθυντή της να πληρώσει πρόστιμο 1,47 εκατομμύρια δολάρια, μέρος των οποίων θα ήταν αποζήμιωση στους πελάτες της εταιρείας.
• Τ0 1999, η δικηγορική εταιρεία Iowa Attorney General πέτυχε την έκδοση μίας απαγόρευσης για την εταιρεία Lipo Slim, Inc., με έδρα την Νέα Υόρκη, στο να συνεχίσει να προωθεί τα προϊόντα ονόματι Lipo Slim Briefs” στην Αιόβα. Οι διαφημίσεις έλεγαν πως φορώντας τα εσώρουχα θα “έφευγε η κυτταρίτιδα” και πως “θα διέλυε το λίπος και τις εναποθέσεις υγρών που υπάρχουν στους γοφούς, στο στομάχι, στους μηρούς και στα οπίσθια. Μία διαφήμιση στον National Enquirer έλεγε πως ” χιλιάδες θερμο-ενεργά κύτταρα με μικροπόρους” στα εσώρουχα θα “παράγουν ένα ελαφρύ μασάζ που καταστρέφει το λίπος και τα υγρά μόρια που είναι η αιτία του υπερβολικού λίπους” . Η απόφαση διέτασσε την εταιρεία να αποζημιώσει πλήρως τους αγοραστές και να πληρώσει 12.000 δολάρια στην εταιρία προστασίας καταναλωτή.
• Το 1999, ο FDA διέταξε την Cellulite Reduction, με έδρα την Νέα Υόρκη, να σταματήσει να διαδίδει πως η Ενδερμολογία μπορεί να έχει κάτι παραπάνω από μία παροδική επίπτωση στην κυτταρίτιδα.
• Τον Ιούλιο του 2000, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έκαναν μύνηση στην Rexall Sundown, Inc., για ψευδείς και αναπόδεικτους ισχυρισμούς για την Cellasene.

Tο συμπέρασμα

Η ποσότητα λίπους που υπάρχει στο σώμα εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες και την γυμναστική που κάνει κάθε άτομο αλλά η περιοχή που εναποτίθεται το λίπος καθορίζεται βάσει κληρονομικότητας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση μίας περιοχής μπορεί να γίνει αποκλειστικά με συνολική μείωση του λίπους. Η ενδερμολογία μπορεί παροδικά να βελτιώσει την εμφάνιση των πρησμένων περιοχών, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακριβή. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει μόνιμα σε κάποιες περιπτώσεις.

metavolismos.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης