Θα έχεις παρατηρήσει πως τα σύντοµα, υψηλής έντασης προγράµµατα, όπως το CrossFit ή τα sprints, έχουν γίνει η νέα τάση στα γυµναστήρια.  Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση στη µέγιστη ικανότητά σου πυροδοτεί την καύση λίπους πιο έντονα και για περισσότερο συγκριτικά µε τη µέτριας έντασης, σύµφωνα µε µελέτη Καναδών ερευνητών.

Οι ειδικοί του fitness ανταποκρίθηκαν σχεδιάζοντας προπονήσεις βασισµένες σε αυτή τη διαπίστωση. «Κάθε µορφή άσκησης στην οποία βάζεις τη µέγιστη δύναµη µε πολύ σύντοµες περιόδους ανάπαυσης µπορεί να είναι εξίσου αποτελεσµατική», τονίζει ο Steven T. Devor, Ph.D., καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήµιο του Οχάιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση υψηλής έντασης αυξάνει την ανθρώπινη αυξητική ορµόνη (η οποία συχνά αποκαλείται “πηγή νεότητας” επειδή παράγεις πολλή από αυτήν ως παιδί και όλο και λιγότερη καθώς µεγαλώνεις). Η ορµόνη αυτή κάνει τα λιποκύτταρα να διασπάσουν το λίπος σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν για ενέργεια, δηλαδή µετατρέπει το λίπος σε καύσιµο.

Για παράδειγμα:

Α) Μια γυναίκα κοπιάζει για 30 λεπτά στο ελλειπτικό µηχάνηµα σε µέτρια ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β) Μια άλλη γυναίκα κάνει µια 12λεπτη ρουτίνα µε kettlebell όσο πιο σκληρά και γρήγορα µπορεί, µε ελάχιστη ή καθόλου ξεκούραση.

Αποτέλεσµα: Και οι δύο προπονήσεις θα πυροδοτήσουν µια ορµονική ανταπόκριση και θα προκαλέσουν έλλειψη οξυγόνου, όµως η ασκούµενη µε το kettlebell θα παράγει πιο ισχυρή ορµονική ανταπόκριση, θα δηµιουργήσει µεγαλύτερη έλλειψη οξυγόνου και επιπλέον θα χτίσει µυς (που επίσης καίνε λίπος). Έτσι, παρότι η γυναίκα στο ελλειπτικό έκαψε περισσότερες θερµίδες, η άλλη που κατέβαλε το µέγιστο της προσπάθειάς της σε µία προπόνηση ενδυνάµωσης πιθανότατα έκαψε πιο πολύ λίπος και θερµίδες συνολικά – σε λιγότερο από το µισό χρόνο.

Τι σηµαίνει η προπόνηση υψηλής έντασης στην πράξη; Το σύνηθες µοντέλο άσκησης διαρκεί έως 15 λεπτά, µε µικρά διαλείµµατα κάθε 1 µε 3 λεπτά (όπου ρίχνεις την ένταση).  Στο χρόνο προπόνησης πιέζεις τον εαυτό σου να φτάσει τα όριά του αυξάνοντας κατά πολύ το βαθµό δυσκολίας – ταχύτητα, αντίσταση, κλίση ή ό,τι άλλο θα σε κάνει να λαχανιάσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης