Κάτια Στρατουδάκη: Personal Trainer – Wellness Coach

Από τις αρχές του 20ου αιώνα που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον τομέα της φυσικοθεραπείας μέχρι και σήμερα, τα λάστιχα αντίστασης έχουν περάσει από πολλά στάδια για να χαίρουν της ευρείας αποδοχής των ασκούμενων. Τι είναι όμως ακριβώς και ποια η χρησιμότητά τους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταρχήν, τα λάστιχα αντίστασης (ή resistance bands) βγαίνουν σε αμέτρητες παραλλαγές. Από μικρές και μεγάλες λούπες μέχρι λάστιχα με λαβές ή ακόμα και λάστιχα αστραγάλων(!), το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε άσκηση περνάει από το μυαλό σας μπορείτε πολύ εύκολα να την εκτελέσετε και με ένα εξ’ αυτών.

Γιατί να το κάνετε όμως αυτό, θα αναρωτιέστε; Μα γιατί τα λάστιχα θα σας προσφέρουν κάτι που δύσκολα θα βρείτε με άλλο όργανο εκγύμνασης. Η ικανότητα τους να κρατούν τους μυς σας σε τάση καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης είναι μοναδική και θα σας κάνει να νιώσετε ένα «κάψιμο» που θα το έχετε για μέρες!

Τα air squat, οι γέφυρες και glute kickbacks, ασκήσεις ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την μυϊκή ανάπτυξη στους γλουτούς πλέον ανεβαίνουν αρκετά επίπεδα δυσκολίας. Τα λάστιχα θα προσθέσουν μια μεταβαλλόμενη αντίσταση στην κίνηση και θα πρέπει να επιστρατευτούν πολλοί περισσότεροι μυς (ακόμη και μυς που δεν ξέρατε ότι υπήρχαν!) για να φέρουν σε πέρας την κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης αν είστε προχωρημένη ασκούμενη και επιστρέφετε από κάποιον τραυματισμό, τα resistance bands δίνουν και σε σας τη λύση. Θα επιτρέψουν στους μυς της τραυματισμένης περιοχής να προσαρμοστούν ξανά σε εξωτερικές αντιστάσεις γυμνάζοντας τους σε όλο το διαθέσιμο εύρος κίνησης. Εννοείται ότι πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο λάστιχο, το οποίο θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε τις προβλεπόμενες επαναλήψεις με απόλυτη ασφάλεια, για να μην ερεθίσετε ξανά την περιοχή.

Για όλους εσάς όμως που ίσως δεν έχετε χρόνο για το γυμναστήριο, ταξιδεύετε συχνά ή απλά δεν θέλετε να πληρώσετε την ακριβή σε αρκετές περιπτώσεις συνδρομή? Εσείς ειδικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα. Τα resistance bands (ιδιαίτερα αν είναι σετ με πολλές διαβαθμίσεις) είναι ένα κινητό, πολύχρωμο οπλοστάσιο, που μπορείτε να το πάρετε μαζί σας οπουδήποτε. Είτε στην ύπαιθρο είστε είτε στο σπίτι σας, έχετε ένα εγγυημένα κοπιαστικό workout ανεξάρτητα από τη μυϊκή ομάδα στην οποία θέλετε να εστιάσετε.

Σε όποια και από τις παραπάνω περιπτώσεις να ανήκετε όμως, ένα είναι σίγουρο : τα λάστιχα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το μυϊκό σας σύστημα να … δουλεύει υπερωρίες. Έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά* τους και ήρθαν για να μείνουν στο χώρο της άθλησης και της προπόνησης με αντιστάσεις. Δώστε τους μια ευκαιρία και μετά δεν θα μπορείτε να διανοηθείτε τη γυμναστική σας χωρίς αυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης