Ως η «επανάσταση» του δρομικού κινήματος μπορεί να χαρακτηριστεί το Ioannina Lake Run 2020, καθώς κατάφερε να πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο που η μία μετά τις άλλες δρομικές εκδηλώσεις αναβάλλονται για την επόμενη χρονιά.

Ο 14ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων καταγράφεται ως ο πρώτος λαϊκός αγώνας δρόμου, με μαζική συμμετοχή, σε περίοδο πανδημίας και ως μία από τις ελάχιστες αθλητικές δραστηριότητες εκτός σταδίου μετά την αυστηροποίηση των μέτρων από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Το Ioannina Lake Run θα μείνει στην ιστορία όχι για το πλήθος των δρομέων, ούτε για τις επιδόσεις των νικητών, αλλά για την επιτυχία των διοργανωτών να πραγματοποιήσουν έναν αγώνα με απόλυτη ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς υπήρξε απόλυτη τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου από οργανωτές, εθελοντές, αλλά κυρίως τους δρομείς, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θερμομετρήσεις από τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού κατά την παραλαβή των πακέτων συμμετοχής, συμπλήρωση του δελτίου καταγραφής αθλούμενου, αντισηπτικά τζελ σε δεκάδες σημεία, προστατευτικά πλέξιγκλας στη γραμματεία, ειδικό έντυπο με τις προβλέψεις του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και μάσκες και γάντια από το σύνολο του προσωπικού του αγώνα, προδιέθεταν από την πρώτη στιγμή τους δρομείς για το ότι η τήρηση των μέτρων θα είναι εξαντλητική.

Και αυτό αποδείχθηκε όταν ήρθε η ώρα της εκκίνησης, αρχικά το Σάββατο στον αγώνα των 5 χλμ. και ιδιαίτερα την Κυριακή, όπου η συμμετοχή ήταν η διπλάσια σε σχέση με το 5άρι. Οι δρομείς, έχοντας ενημερωθεί για το block στο οποίο ανήκουν, έφτασαν στον χώρο της αφετηρίας σταδιακά και δεν υπήρξε συγχρωτισμός. Σταδιακά δόθηκαν και οι εκκινήσεις των δύο αγώνων, ανά 20 λεπτά σε κάθε γκρουπ των 90 ατόμων, με τους αθλητές να φεύγουν ανά τετράδες με διαφορά δέκα δευτερολέπτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερες δεν ήταν μόνο οι εκκινήσεις, αλλά και οι τερματισμοί, καθώς δε συγκεντρώθηκε κόσμος στην παραλίμνια περιοχή για να χειροκροτήσει τους δρομείς, πλην ελαχίστων φίλων και συγγενών.

Περνώντας από την αψίδα τους αθλητές δεν τους περίμεναν οι εθελοντές για να τους περάσουν στο λαιμό τους το μετάλλιο, αλλά ένα τραπεζάκι με αντισηπτικό υγρό από τον χορηγό υγειονομικού υλικού του αγώνα Ecoclin G&N Klouras. Το μετάλλιο του αγώνα βρισκόταν μέσα σε ένα τσαντάκι, στο οποίο επίσης υπήρχε ένα μπουκαλάκι με Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΒΙΚΟΣ, μία Amstel Free Lemon, μία μπάρα δημητριακών και μπισκότα της «Γιολδάσης Αρτοποιήματα» και ένα αντισηπτικό μαντηλάκι που πρόσφερε η Καφεεμπορική. Σε ένα δεύτερο σακουλάκι οι αθλητές παραλάμβαναν και μία μπανάνα Dole.

Απειλήθηκαν τα ρεκόρ διαδρομής

Το γεγονός ότι ο αγώνας των 30 χλμ. ξεκίνησε στις 8 το πρωί και όχι στις 9 όπως τις προηγούμενες χρονιές, βοήθησε τους περισσότερους δρομείς να βελτιώσουν τους χρόνους τους και μάλιστα απειλήθηκαν τα ρεκόρ διαδρομής.

Στους άνδρες, πρώτος ήταν ο Κωνσταντίνος Σταμούλης (Saucony Team) που κατέβασε εντυπωσιακά τον χρόνο του, τερματίζοντας σε 1.40.47, όταν πέρυσι, που πάλι έκοψε πρώτος το νήμα, ο χρόνος του ήταν 1.44.00. Η επίδοσή του είναι η δεύτερη καλύτερη στον Γύρο Λίμνης μετά το 1.39.35 του Δημήτρη Θεοδωρακάκου το 2018.

Δεύτερος, όπως και πέρυσι, ήταν ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης (Fifth Element Running Team) που τερμάτισε σε 1.48.07 και τρίτος ο Νικόδημος Νικολακέας (ΓΑΣ Ιλισός) που έτρεξε τη διαδρομή σε 1.49.22.
Λίγα δευτερόλεπτα από την κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής του Γύρου Λίμνης στις γυναίκες, που πέτυχε στο περσινό Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων η Ελευθερία Πετρουλάκη (1.54.27) βρέθηκε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία έκοψε πρώτη το νήμα σε χρόνο 1.55.13. Και προφανώς θα το είχε καταρρίψει εύκολα αν το είχε βάλει στόχο, με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε η ίδια σε δηλώσεις της, έτρεξε σε προπονητικό ρυθμό, καθώς προετοιμάζεται για τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Δεύτερη ήταν η Ανδριάννα Βασιλάτου με χρόνο 1.57.58 και τρίτη η Χριστίνα Καντζουράκη που κάλυψε την απόσταση σε 2.03.36.

Στους τρεις νικητές και τις τρεις νικήτριες δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που είναι χορηγός και αθλοθέτης του Γύρου Λίμνης.

Συνολικά εκκίνηση στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ. πήραν 409 δρομείς, ενώ 29 άτομα συμμετείχαν στο Δυναμικό Βάδισμα των 30 χλμ. Σε ξεχωριστή κατηγορία κατατάσσεται ο Γιώργος Δρακόπουλος και οι δύο δρομείς που έτρεξαν παρέα με τον Δημητράκη, τον τετραπληγικό γιο του Γ. Δρακόπουλου, ο οποίος κινείται με ένα ειδικά διασκευασμένο αμαξίδιο.

Aπονομές έγιναν μόνο στις γενικές κατηγορίες και τα μετάλλια των νικητών των ηλικιακών κατηγοριών θα σταλούν ταχυδρομικώς, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Με αντίπαλο και τον αέρα τα 5 χλμ.

Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πραγματοποιήθηκε ο αγώνας των 5 χλμ, καθώς δρομείς, εθελοντές και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση είχαν να ξεπεράσουν όχι μόνο τις δυσκολίες που ήταν ήδη γνωστές λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν το Σάββατο στα Γιάννενα. Παρ’ όλα αυτά και παρά τον περιορισμένο αριθμό συμμετοχών λόγω των ορίων που είχαν τεθεί, ο αγώνας ήταν μια ευχάριστη νότα σε μια δύσκολη περίοδο και αποδείχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει μαζικός αθλητισμός και σε αυτούς τους καιρούς.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Νέστορας Κολιός του ΑΓΣ Ιωαννίνων με 15.21, ο οποίος τερμάτισε τέσσερα μόλις δευτερόλεπτα μπροστά από τον Νικόλαο Σταμούλη (Agriniorunners), ενώ τρίτος ήταν ο Αθανάσιος Λιγώνης (Πανελλήνιος Γ.Σ.) με 15.57.

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε το φαβορί, η 23χρονη Ειρήνη Μιχάλα (Saucony), που κάλυψε την απόσταση σε 18.37, χρόνος που ήταν 10ος καλύτερος γενικής. Στη 2η θέση τερμάτισε η Μαρία Μπέλλη σε 20.01, τρέχοντας έναν αγώνα ουσιαστικά μόνη της, καθώς εκκίνησε με το 2ο block και τερμάτισε πρώτη και με διαφορά. Τρίτη ήταν η Ευδοξία Παπατραϊανού, που έτρεξε με την ομάδα της nova running team.

Υπερπολύτιμη συνδρομή

Υπερπολύτιμη ήταν και φέτος η συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών, φορέων και εθελοντών, χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων διέθεσε το σύνολο σχεδόν της δύναμής του, έχοντας και συνδρομή από άλλες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ασθενοφόρα και μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ ακολουθούσαν τις ομάδες των δρομέων, ενώ με μια πολυπληθή ομάδα ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κάλυψης, αλλά είχε και την ευθύνη του Κέντρου Ελέγχου Αγώνα. Δεκάδες μέλη του στελέχωσαν ένα πλήρως οργανωμένο ιατρείο στον τερματισμό, ενώ, επίσης, βρέθηκαν σε κομβικά σημεία της διαδρομής και δίπλα στους δρομείς με μοτοσικλέτες και ποδήλατα.

Τους δρομείς συνόδευαν και μέλη της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων, ενώ με μέσα για την οριοθέτηση και σήμανση της διαδρομής βοήθησαν, για μία ακόμη χρονιά, η Εγνατία Οδός ΑΕ και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης