Μπορεί πολλοί να το έχουν ρίξει στο τρέξιμο λόγω των κιλών που πήραν μέσα στις γιορτές με σκοπό να τα χάσουν, όμως νέα έρευνα του Baylor College of Medicine του Texas αποκαλύπτει ότι το τρέξιμο δε κάνει καλό μόνο στην απώλεια βάρους και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, αλλά και στα γόνατά σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συχνό τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων παρουσίασης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα και το καλύτερο είναι ότι τα οφέλη είναι για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3000 συμμετέχοντες σε έρευνα η οποία είχε διάρκεια 8 χρόνια. Σε αυτή την έρευνα μελετήθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ηλικίες 12-18 ετών , 19-34, 35-49, και 50 και πάνω, αναφέροντας με ποιο είδος άσκησης αθλούνταν. Εάν το τρέξιμο αποτελούσε μία από τις βασικές ασχολίες τους για τις κλάσεις ηλικιών που αναφέραμε, θεωρούνταν δρομείς.

Η έρευνα βασίστηκε σε εξετάσεις : συγκεκριμένα 2 ακτινογραφίες σε διάστημα 2 ετών, σε άτομα που είχαν πόνο στα γόνατα. Διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων οι μη δρομείς παρουσίασαν οστεοαρθρίτιδα σε ποσοστό 29.8 % ενώ το ποσοστό για τους δρομείς δεν ξεπερνούσε το 22.8 %.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραπάνω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο όχι απλά δεν επιβαρύνει τα γόνατα αλλά βοηθά στη πρόληψη. Το καλύτερο δε, είναι ότι δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία θα ξεκινήσετε το τρέξιμο μιας και που σε όλες τις ηλικίες μειώνονται οι πιθανότητες για την οστεοαρθρίτιδα. Στη πραγματικότητα ο μέσος όρος ηλικίας για τους συμμετέχοντες της έρευνας ήταν τα 64.7 χρόνια !!

Ακούσατε τους επιστήμονες ανοίξτε τα GPS στα ρολόγια και ξαμοληθείτε δεν θα χάσετε μόνο τα περιττά κιλά, θα κάνετε και καλό στην υγείας σας, έρχονται και πολλοί αγώνες την άνοιξη !!!

Επιμέλεια: Τόγιας Κω/νος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης