από τον Κωνσταντίνο Παγκαλίδη (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής -Τrainer  της LesMills Hellas), 

Είναι από τις σημαντικότερες μυικές ομάδες του σώματός μας καθορίζοντας κατά πολύ την ποιότητα της ζωής μας! Όλοι είχαμε στο παρελθόν ένα περιστατικό τραυματισμού στην περιοχή της μέσης και ξέρουμε πόσο δυσάρεστη, επίπονη κι άβολη κατάσταση είναι! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοιλιακοί , οι ραχιαίοι αλλά κι ένα σύνολο μυικών ομάδων του κορμού(slings) είναι αυτοί που συνεργούν προσπαθώντας να στηρίζουν  τη σπονδυλική μας στήλη κάτω από τα διάφορα φορτία που δεχόμαστε στη καθημερινότητά μας! Κι όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είναι …τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίζουμε στο συγκεκριμένο ‘’νευραλγικό’’ σημείο του σώματός μας!Αναλύοντας τα παραπάνω σίγουρα δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι πάμε στο γυμναστήριο κάνουμε  1000+ κοιλιακούς-ραχιαίους και μένουμε ήσυχοι ότι έχουμε δυναμώσει τους μύες που στηρίζουν τη μέση μας! Μεγάλο λάθος… 

2 ειδών ασκήσεις πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μια σωστή κι ολοκληρωμένη προπόνηση! Ασκήσεις απομόνωσης(isolation) κι ασκήσεις που ενεργoποιούν περισσότερες από 2 μυικές ομάδες(integration)! Mε τις ασκήσεις απομόνωσης επικεντρώνουμε κι ανεβάζουμε ένταση σε μία μυική ομάδα του κορμού! Π.χ με τα ροκανίσματα(crunches) επικεντρώνουμε την ένταση στην άνω μοίρα του ορθού κοιλιακού , με τις άρσεις ποδιών στη κάτω μοίρα ενώ με τα ροκανίσματα με  στροφή του κορμού ενεργοποιούμε τους πλάγιους κοιλιακούς! Εδώ θα ήταν σημαντικό να πούμε πως δε χρειάζονται εκατοντάδες επαναλήψεις! Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους όπως τις υπόλοιπες μυικές ομάδες του σώματός μας! Έτσι θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε λιγότερες επαναλήψεις χρησιμοποιώντας αντιστάσεις (π.χ έναν αλτήρα στο μέτωπό μας για τα ροκανίσματα) ενεργοποιώντας Έτσι περισσότερες μυικές ίνες μέσα στην άσκηση , παρά να αναλώνουμε υπερβολικό χρόνο για αμέτρητες επαναλήψεις!

Στο δεύτερο κομμάτι έχουμε τις ασκήσεις που ενεργοποιούν πάνω από 2 μυικές ομάδες(integration)! Ασκήσεις όπως τα Hover-Planks, τα side hover-planks, τα woodchops κτλ  ενεργοποιούν ένα σύνολο μυικών ομάδων του κορμού (τα λεγόμενα slings) οι οποίες συνεργούν με ένα και μοναδικό στόχο…να κρατάνε σταθερή κι ασφαλή τη σπονδυλική μας στήλη στη φυσική της θέση(neutral spine) σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε στη καθημερινότητά μας! Όταν αθλούμαστε, όταν κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού , όταν σηκώνουμε τα ψώνια του super market κτλ … τα slings είναι αυτά που δίνουν στο κορμό μας ασφάλεια και δύναμη!    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CxWorx της Lesmills συνδυάζοντας τις παραπάνω ασκήσεις μαζί με ένα σύνολο ασκήσεων για τη βελτίωση της λειτουργικής δύναμης και της ισορροπίας με ενδυνάμωση των μυών της άρθρωσης του ισχίου είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για μια ολοκληρωμένη κι επιστημονικά τεκμηριωμένη προπόνηση των μυών του πυρήνα!
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης