Το pool running είναι το τρικ του έξυπνου δρομέα για να προλαμβάνει τους τραυματισμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τις περιόδους σκληρής προπόνησης (όπως προετοιμασία για αγώνα).

Αντικατάστησε μία μεγάλη διαδρομή με μια προπόνηση στην πισίνα. Η προσθήκη μίας ημέρας την εβδομάδα στην πισίνα για τρέξιμο είναι ένας δυναμικός τρόπος για να αποφύγεις την υπερβολική πίεση του σώματός σου προσφέροντας ένα διάλειμμα από το σκληρό έδαφος, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε περίοδο βαριάς προπόνησης. Επιπλέον, η κολύμβηση θα σου δώσει την ευκαιρία να τονώσεις εκείνες τις παραμελημένες μυϊκές ομάδες, ενώ είναι μια τέλεια μορφή ενεργής αποκατάστασης και αύξησης αντοχής και ικανότητας πρόσληψης οξυγόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νερό της πισίνας δεν χρησιμοποιείται μόνον για την πρόληψη των τραυματισμών, είναι επίσης μια εξαιρετική προπόνηση. Καθώς το νερό είναι πολύ πιο πυκνό από τον αέρα, προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση ανεβάζοντας κατά πολύ τους καρδιακούς παλμούς και δυναμώνει μυς και συνδέσμους. Μάλιστα μπορείς να τη χρησιμοποιείς κάθε μέρα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες χωρίς να χάσεις την δρομική σου ικανότητα.

Μπορείς να τρέχεις στα ρηχά ή στα βαθιά, αλλά το τρέξιμο στα βαθιά νερά είναι καλύτερο. Η αντίσταση του νερού σε κάνει να γυμνάζεσαι σκληρά και σε αναγκάζει να εστιάσεις στη φυσική σου κατάσταση. Είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα και σου προσφέρει αρκετό όγκο προπόνησης ενώ αφήνει τα πόδια σου να πάρουν μια ανάσα!

Αν και το τρέξιμο μέσα στην πισίνα μπορεί να γίνει λίγο μονότονο, ένα αδιάβροχο iPod και ακουστικά θα γίνουν σύμμαχοί σου. Είναι επίσης απείρως πιο διασκεδαστικό αν μπορείς να πείσεις ένα φίλο που τρέχει μαζί σου να έρθει και αυτός στην πισίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δοκίμασε αυτήν την προπόνηση

Σε αυτό το πρόγραμμα pool running δεν έχει σημασία ο ρυθμός ή η απόσταση αλλά το είναι προπόνηση υψηλής έντασης. Φόρεσε την ειδική ζώνη με τα βαράκια στη μέση και αν θέλεις να το δυσκολέψεις πάρε μαζί σου και βαράκια νερού.

Κάνε προθέρμανση σε ένα εύκολο ρυθμό για 15 λεπτά. Σε μια κλίμακα από 1 έως 10, με 1 που αντιπροσωπεύει άραγμα στον καναπέ και 10 το πιο δύσκολο που μπορείς να κάνεις, βάλε στόχο να τρέχεις στην κλίμακα 6.

Για τα επόμενα 10-15 λεπτά, κάνε εναλλάξ τρέξιμο στην πισίνα για 1 λεπτό στην κλίμακα 10 με 1 λεπτό εύκολης αλλά ενεργής ανάκαμψης.

Επέστρεψε στο τρέξιμο στην κλίμακα 6 και συνέχισε μέχρι να τρέξεις συνολικά για 60 λεπτά.

Πηγή: wefit.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης