Η κολύμβηση θεωρείται η πιο ιδανική και ασφαλής μορφή σωματικής δραστηριότητας διότι απευθύνεται σε ασκούμενους όλων των ηλικιών, είναι ιδανική μορφή αποκατάστασης από τραυματισμούςσυμμετέχουν όλοι οι μύες του σώματος, βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία και η αντοχή.

 Νομίζω πως σε όλους μας αρέσει να βρισκόμαστε μέσα στο νερό, κυρίως με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, αλλά κάποιοι, αν όχι οι περισσότεροι από εμάς, θεωρούμε κουραστικό ή ακόμη και βαρετό να κολυμπάμε με τις ώρες πάνω κάτω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στη θάλασσα οι οποίες θα σας βοηθήσουν να σηκωθείτε από την αναπαυτική σας ξαπλώστρα και να νιώσετε τη δροσιά του νερού χωρίς να κάνετε συνεχώς μονότονες κινήσεις.

 Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει γυμνασμένο το σώμα σας και φυσικά θα αποκτήσετε ένα πολύ ωραίο σοκολατένιο μαύρισμα σαφώς πιο ακίνδυνο από το να είστε εκτεθειμένοι με τις ώρες κάτω από τον ήλιο.

Οι ασκήσεις στο νερό είναι πιο ασφαλείς και πιο άνετες για όσους είναι υπέρβαροι ή υποφέρουν από μυϊκούς πόνους καθώς και για τις εγκύους. Νιώθουν πολύ πιο άνετα δεδομένου ότι το βάρος του σώματος μειώνεται μέσα στο νερό και οι κινήσεις είναι πιο αργές, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τραυματισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ασκήσεων μέσα στο νερό

  • Σταθείτε με το σώμα σας σε ευθεία γραμμή, κουνώντας τα χέρια μπρος πίσω και τα πόδια πάνω κάτω σαν επιτόπιο τρέξιμο. Η αντίσταση που δημιουργείται από το νερό θα κρατήσει την κίνηση σε πιο αργό ρυθμό. Κάντε 3 σετ των 15 επαναλήψεων με διάλειμμα δύο λεπτά ανά σετ.
  • Σταθείτε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά παράλληλα με το άνοιγμα των ώμων και τα χέρια τεντωμένα μπροστά από το σώμα σας, κρατώντας μία μπάλα ή μια σανίδα. Σπρώξτε με δύναμη τη μπάλα ή τη σανίδα κάτω από το νερό. Επαναλάβετε 10 φορές. Κατά τη διάρκεια της άσκησης προσπαθήστε να κρατήσετε το σώμα σας σταθερό.
  • Ξεκινήστε με τα πέλματά σας να ακουμπούν στο βυθό ελαφρώς ανοιχτά και τα χέρια λυγισμένα στη λαβή της μέσης. Λυγίστε τα γόνατα και πηδήξτε όσο ψηλότερα μπορείτε έξω από το νερό. Ταυτόχρονα, σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας στην ίδια ευθεία με το σώμα. Προσγειωθείτε ξανά στο βυθό στην αρχική σας στάση με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Επαναλάβετε 10 φορές προσπαθώντας να πηδήξτε όσο ψηλότερα γίνεται.
  • Τεντώστε τα χέρια μπροστά σας με ενωμένες τις παλάμες σας. Με γρήγορες κινήσεις αναταράζοντας το νερό πλησιάστε τις παλάμες σας προς τη κοιλιακή χώρα κάνοντας μασάζ. Είναι πολύ ευχάριστη και ιδιαίτερη αίσθηση!
  • Σε ύπτια στάση χρησιμοποιώντας τη σανίδα για στήριξη των χεριών κάνετε κύκλους με τα πόδια σας και προς τις δύο κατευθύνσεις ( εσωτερικά – εξωτερικά ). 3 σετ των 10 επαναλήψεων.
  • Ξαπλώστε στην άκρη της θάλασσας, εκεί που χτυπάει το κύμα, με στήριξη στους αγκώνες και στα γόνατα. Σηκώνουμε το πόδι προς τα επάνω λυγισμένο και επαναφέρουμε. 3 σετ των 10 επαναλήψεων στο κάθε πόδι.

Είναι μια καλή αρχή για να δραστηριοποιηθούμε στη θάλασσα και να μη χάνουμε το χρόνο μας πάνω σε μια ξαπλώστρα. Καλή η ηλιοθεραπεία δε λέω αλλά ο συνδυασμός πραγμάτων φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δε βρίσκουμε βαρετό το κολύμπι και περνάμε περισσότερη ώρα μέσα στο νερό ξέγνοιαστα και χωρίς ιδιαίτερη κούραση.

 Προσοχή στην ενυδάτωσή μας και στη προστασία από τον ήλιο!

Η συχνή άσκηση και ειδικά στο νερό σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και σωστή ενυδάτωση συμβάλλουν στην καλή υγεία και ευεξία, καθώς και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους!

Πηγή: medidiatrofi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης