Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται από πολλούς ασκούμενους, ή ακόμη και ερασιτέχνες αθλητές, είναι η παραμέληση της αποθεραπείας (χαλάρωμα). Αυτή αποτελείται συγκεκριμένα από τις δυναμικές (συνεχόμενες μικρές και γρήγορες κινήσεις) διατάσεις, καθώς και από την ήπια αερόβια άσκηση στο τέλος κάθε προπόνησης. Πολλοί θεωρούν πως είναι ασήμαντη, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης για τον ασφαλή τερματισμό της. Οι λόγοι για τους οποίους ισχύει αυτό είναι οι εξής:

Κατ’ αρχήν, αν δεν πραγματοποιηθεί η αποθεραπεία, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες ή και την επόμενη μέρα να έχουμε ταχυπαλμίες. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μυς είναι ενεργοποιημένοι και η καρδιά στέλνει γρήγορα αίμα σε όλο το σώμα. Έτσι λοιπόν, το τέλος της προπόνησης πρέπει να έρχεται ομαλά για να αντιληφθεί η καρδιά ότι σταματάμε και να συνεχίσει να στέλνει αίμα σε φυσιολογικό ρυθμό και ταχύτητα. Ειδάλλως, οι ποσότητες αίματος που θα λαμβάνουν οι ιστοί του οργανισμού μας, θα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι θα έπρεπε σε μία κατάσταση ηρεμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ταυτόχρονα, χάρη στην αποθεραπεία πραγματοποιείται προοδευτικά, όχι μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχική επαναφορά. Έχει μεγάλη σημασία να προστατεύουμε μαζί με τον οργανισμό μας, και τη ψυχική μας υγεία, καθώς σκοπός της άσκησης δεν είναι μόνο ένα ωραίο παρουσιαστικό και η «υγεία και ευεξία», αλλά και η βελτίωση της ψυχολογίας και η ηρεμία μέσα από την άσκηση.

 Επίσης, μια χρήσιμη πληροφορία για τα οφέλη της αποθεραπείας, θα μπορούσε να ήταν και το γεγονός πως μαζί με την ομαλή λήξη μιας προπόνησης, βοηθάει και στην ομαλή έναρξη της επόμενης. Το σώμα μας και οι κινητικές μας μονάδες, θα είναι ήδη έτοιμες και κατάλληλα προετοιμασμένες για τη διεξαγωγή κάθε νέας προπόνησης. Έτσι, καταφέρνουμε να μειώσουμε και τις πιθανότητες τραυματισμών ή κάποιας ζαλάδας.

 Είναι σημαντικό, το χαλάρωμα να γίνεται ολοκληρωμένα. Για την ακρίβεια, θα πρέπει μετά το τέλος της προπόνησης να πραγματοποιούμε κάποιες δυναμικές διατάσεις ακολουθούμενες από αερόβια άσκηση. Καλό θα ήταν, όμως, να αποφύγουμε τις στατικές (σταθερή στάση σώματος) διατάσεις στις μυϊκές ομάδες που καταπονήθηκαν, διότι αυτό θα επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση για τους μυς που έχουν εξαντληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο η αποθεραπεία -και κυρίως οι διατάσεις στην προκειμένη περίπτωση- είναι απαραίτητη, διότι μετά την άσκηση μαζεύεται γαλακτικό οξύ στους μυς, το οίδημα δηλαδή. Εδώ λοιπόν οι στατικές διατάσεις, κυρίως, είναι αυτές που θα βοηθήσουν το υγρό αυτό να εξαπλωθεί στον μυ και να μην παραμείνει στο κέντρο του κάνοντας μας να νιώθουμε το λεγόμενο πιάσιμο. Επίσης, το χαλάρωμα θα βοηθήσει στη σωστή και ομαλή επαναφορά του αίματος από τα άκρα στην καρδιά, καθώς και θα τροφοδοτήσει πλήρως με την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου όλα τα όργανα.

 Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή αναδόμηση του μυϊκού ιστού μετά την άσκηση, είναι και η πρόσληψη της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης. Επίσης, σημαντική είναι και η αναπλήρωση υδατανθράκων και γλυκογόνου μέσω χυμών ή φρούτων.

 Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχουν δύο είδη αποθεραπείας: η ενεργητική που αποτελείται από τις διατάσεις και την αερόβια, και η παθητική που την αποτελούν διάφορες μέθοδοι όπως η εναλλαγή ζεστού-κρύου ντους, σάουνας, ατμόλουτρου και μυοχαλαρωτικών μαλάξεων (massage), οι οποίες λειτουργούν μόνο συμπληρωματικά επάνω στην ενεργητική αποθεραπεία και ποτέ μόνες τους.

 Ελπίζω, λοιπόν, να ξέρετε ο καθένας πλέον πως πρέπει να λειτουργείτε μετά από κάθε προπόνηση. Η αποθεραπεία είναι εξίσου σημαντική με την προθέρμανση κι ακόμα περισσότερο θα λέγαμε. Καλή προπόνηση σας εύχομαι και μη σταματάτε ποτέ οτιδήποτε δημιουργικό ξεκινάτε… μόνο καλό μπορεί να κάνει σε σας και τους γύρω σας!!!

 Πηγή : Fitstudio.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης