της Ειρήνης Περπινιά

Το Pilates είναι μια μοναδική προπονητική μέθοδος που δίνει σημαντικά αποτελέσματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των δυνατοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Pilates απαιτεί τη συμμετοχή του σώματος και του μυαλού, εξασφαλίζει την ομοιόμορφη ανάπτυξη όλων των μυϊκών ομάδων προωθεί την ευλυγισία, την κυκλοφορία και την σκελετική ευθυγράμμιση.

Αυτό το αποτέλεσμα εμφανίζεται μόλις ενεργοποιηθούν οι μυς που αποκαλούνται “powerhouse”, οι βαθιοί κοιλιακοί μύες, οι γλουτιαίοι και οι μύες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη.

Το προπονητικό πρόγραμμα που βασίζεται στο Pilates θα σταθεροποιήσει την πυελική και την ωμική ζώνη και συγχρόνως θα ενισχύσει ολόκληρο το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ενημερωμένοι γυμναστές αρχίζουν να διδάσκουν Pilates στη θέση πιο παραδοσιακών μεθόδων.

Το Pilates δίνει έμφαση στη ροή της κίνησης και στη χρήση πολλών μυϊκών ομάδων ταυτόχρονα.

Η ελεγχόμενη αναπνοή και η συγκέντρωση είναι ουσιαστικής σημασίας σε ένα πρόγραμμα, κάνοντας το Pilates αληθινά ένα προπονητικό πρόγραμμα για το σώμα και το μυαλό.

Η εστίαση γίνεται στην ποιότητα κάθε κίνησης χρησιμοποιώντας έξι βασικές αρχές:

Σταθεροποίηση

Η κίνηση αρχίζει από ένα σταθερό σημείο.

Οι γυμναζόμενοι μαθαίνουν πώς να σταθεροποιήσουν μέσω της αντίθεσης.

Έλεγχος

Η κίνηση αρχίζει από τη σωστή θέση, και η σημασία της δεν χάνεται ποτέ.

Ο έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας η ορμή δεν έχει καμία θέση σε αυτήν τη μέθοδο.

Το Pilates υπογραμμίζει την ποιότητα της κίνησης πέρα από την ποσότητα.

Ροή

Σε συνδυασμό με τη βαθιά και χαλαρωμένη αναπνοή, η ροή της κίνησης στο Pilates μειώνει την πίεση στο σώμα και τον κίνδυνο τραυματισμού.

Συγκέντρωση

Οι ασκήσεις εκτελούνται με τη σωστή προσεκτική συνειδητή προσπάθεια που κορυφώνεται σε κάθε κίνηση.

Στο Pilates το μυαλό και το σώμα ενεργούν ομαδικά.

Κάθε άσκηση απαιτεί την πλήρη προσοχή σας.

Αναπνοή

Η αναπνοή συνδέεται με την κίνηση εξασφαλίζει μια ελεύθερη ροή οξυγόνου σε όλο το σώμα, βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθά να απομακρυνθεί η περιττή ένταση από τους μυς.

Πλήρες εύρος κίνησης

Το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης θα αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα θα προωθήσει την αποκατάσταση και θα μειώσει τις ενοχλήσεις των χρόνιων τραυματισμών.

Η χρησιμοποίηση αυτών των αρχών στο προπονητικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στους γυμναζόμενους να πετύχουν τη μέγιστη αλλαγή στο σώμα τους.

Μέσα σε μερικές προπονητικές μονάδες Pilates , οι γυμναζόμενοι δοκιμάζουν μια αναβίωση της ενέργειάς τους και της αυτοπεποίθησής τους, το σώμα και το μυαλό τους επιστρέφουν σε μια φυσική κατάσταση ισορροπίας.

Το Pilates μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα σε ένα προπονητικό πρόγραμμα ή σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καθημερινής φυσικής και συναισθηματικής πίεσης δημιουργούν σημαντικές αντισταθμιστικές αλλαγές, οι περισσότερες αφορούν την στάση του σώματος, τη σπονδυλική στήλη και τον κορμό.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε δυσαναλογίες στην οστεο-μυϊκή δομή και λειτουργία.

Οι περισσότεροι παρουσιάζουν συμπίεση στην περιοχή της μέσης, αδυναμία των μυών που ενισχύουν τη σπονδυλική στήλη καθώς επίσης και αδυναμία στα κοιλιακά τοιχώματα.

Αυτό δημιουργεί τη σημαντική διαστρέβλωση στην οσφυϊο-πυελική περιοχή. όταν οι συγκεκριμένοι μύες αφήνονται χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, η εικόνα που προκύπτει είναι η φτωχή στάση του σώματος, αδύναμο μυϊκό σύστημα, συμπίεση, πρόωρη γήρανση και περιορισμό της κίνησης της σπονδυλικής στήλης.

Το Pilates αποφεύγει την τάση που εφαρμόζουν πολλές μορφές άσκησης που ενισχύουν κάποιους μύες και παραμελούν εκείνους που είναι ήδη πιο αδύναμοι. Κατ’ αυτό τον τρόπο, βοηθά τους γυμναζόμενους να επανακτήσουν τα αποδοτικά πρότυπα κίνησης, αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος για εκείνους που ανακτούν από έναν τραυματισμό ή για τον καθέναν που επιδιώκει την καλή στάση του σώματος και τη βέλτιστη υγεία.

Ο εξοπλισμός Pilates δεν είναι ο μόνος τρόπος να ενσωματωθεί αυτή η εργασία στα προπονητικά προγράμματα, εάν οι γυμναστές ενδιαφέρονται για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων τους, πρέπει να επικεντρωθούν στους μύες που σταθεροποιούν το σώμα.

Η σωστή επιλογή ενός προγράμματος προπόνησης Pilates είναι απαραίτητη για να έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Όπως με τη γιόγκα και άλλες μορφές άσκησης, υπάρχουν ποικίλες προσεγγίσεις στη διδασκαλία του Pilates . Μερικοί γυμναστές παραμένουν σταθερά στην παραδοσιακή μέθοδο Pilates χρησιμοποιώντας ασκήσεις σε μηχανήματα ή παραδοσιακές ασκήσεις Pilates στο έδαφος όπως διδάχθηκαν από τον Joseph Pilates μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60.

Άλλοι επιδιώκουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αρχικές έννοιες Pilates , ενσωματώνοντας και τις γνώσεις που αφορούν τις έρευνες για το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στο ασκησιολόγιο του Pilates τροποποιημένες ασκήσεις εδάφους, ασκήσεις με χρήση μια μικρής ειδικής μπάλας ( Pilates mini – ball )και ασκήσεις με τη χρήση ενός ειδικού μεγάλου δαχτυλιδιού ( Pilates ring ή Pilates cycle ).

Η ενσωμάτωση των αρχών του Pilates στα προγράμματα προπόνησης θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα για όλους τους γυμναζόμενους και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση των χρόνιων παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και την ασφαλή συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης με επιπλέον αντίσταση.

Το Pilates είναι μια καταπληκτική προπονητική μέθοδος που πρέπει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα όλων των γυμναζομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης