του Κώστα Βέτου κολυμβητής Life Coach 

Διανύοντας ίσως τον μεγαλύτερο σε διάρκεια χειμώνα των τελευταίων ετών, περιμένουμε όλοι τις πρώτες καλοκαιρινές μέρες και φυσικά τις εξορμήσεις μας στις παραλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ο παρατεταμένος όμως αυτός χειμώνας έκανε πολλούς να πέσουν στη παγίδα, να καθυστερήσουν να διαφοροποιήσουν διατροφή και γυμναστική με σκοπό την πιο ευπαρουσίαστη εικόνα στη παραλία.

   Φυσικά η τακτική αυτή δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας καθώς οι απότομες αυτές αλλαγές αποσταθεροποιούν τον οργανισμό, δεν παύει όμως να αφορά αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

   Έχοντας τα παραπάνω σαν δεδομένα, έχουμε την τύχη να υπάρχει η σολομώντεια λύση. Επιλέγοντας κάποιος τη κολύμβηση ως μέσο αλλαγής της εμφάνισης του εν όψει καλοκαιριού έχει πολλαπλά οφέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Αρχικά, πρόκειται για τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο εκγύμνασης των μυών και των ενεργειακών μηχανισμών μας (αερόβιος, αναερόβιος κ.α.). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καύσεις που κάνει ο οργανισμός μας να είναι ομοιόμορφες δηλαδή, λίπος και μυική ενδυνάμωση επιτυγχάνονται ταυτόχρονα χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουμε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο γυμναστήριο όπου κάθε φορά μπορούμε να ασχοληθούμε με μια-δυο μυικές ομάδες.

   Έτσι, αποφεύγεται και η δυσανάλογη εμφάνιση μας, αφού όλο το σώμα γυμνάζεται το ίδιο. Όλοι έχει τύχει να δούμε κάποιους πολύ γυμνασμένους επάνω με αδύνατα πόδια ή και το αντίστροφο.

   Θέλοντας λοιπόν να πετύχουμε γρήγορη καύση λίπους, άρα και ανάδειξη των μυών μας, αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο μέσα στο νερό λόγω της ολοκληρωτικής επαφής του δέρματος με αυτό. Η συνθήκη αυτή καταστεί κάθε κύτταρο του σώματος μας ενεργό από το πρόσωπο έως τις άκρες των ποδιών, αποβάλλοντας λίπος από παντού.

   Ο πιο σπουδαίος όμως λόγος επιλογής της κολύμβησης όσο αφορά την υγεία μας αλλά και τη βελτίωση της εμφάνισης μας, έρχεται να μας παρατεθεί από τον  κολυμβητή της Εθνικής μας ομάδας, Κωνσταντίνο Μαρκόζη.

    “ Η κολύμβηση έχει σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την αλλαγή στο περιβάλλον δράσης μας. Σε αντίθεση με το φυσιολογικό μας περιβάλλον όπου αναπνέουμε χωρίς να καταβάλουμε προσπάθεια, στο νερό δεν ισχύει αυτό. Επιπρόσθετα, η πυκνότητα του νερού είναι τέτοια που δημιουργεί αντίσταση έως και 12 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αέρα.

   Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη καρδιαναπνευστική δράση και την μεγαλύτερη αιμάτωση των μυών. Άρα, καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και αύξηση των καύσεων  ακόμη και όταν δεν γυμναζόμαστε μες τη μέρα.

   Συνοψίζοντας, ο στόχος της βελτιωμένης μας εικόνας επιτυγχάνεται ίσως με ταχύτερα και πιο ευχάριστα από οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αφήνοντας στον οργανισμό και το σώμα μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τον επόμενο χειμώνα ώστε με την ελάχιστη συντήρηση να μη χρειαζόμαστε λύσεις έκτακτης ανάγκης εν όψει παραλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης