Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς Γυμναστής

Ο χειμώνας μας φέρνει πολλές φορές κρύο, αέρα, βροχή και κάποιες φορές χιόνι, αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το να βγούμε έξω στη φύση, στο δρόμο, στο κολυμβητήριο και να κάνουμε τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκινούν από τα πόδια. Στο τρέξιμο ζεσταίνονται εύκολα κι ενώ αρχικά το κρύο στην αρχή μπορεί να σας προκαλέσει ένα σοκ κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα σας ανακουφίζει. Σε βροχερές ημέρες μπορείται να επιλέξετε παπούτσια με αδιάβροχη επένδυση goretex. Στην ποδηλασία έχουμε ανάγκη σίγουρα από ειδικές ισοθερμικές κάλτσες αλλά κι αντιανεμικά/αδιάβροχα καλύμματα παπουτσιών.

Στο υπόλοιπο σώμα η πρακτική του ‘’κρεμμυδιού’’, χωρίς να το παρακάνουμε είναι σωτήρια. Αυτό που έλεγαν κάποτε οι γιαγιάδες φόρεσε κάτι χοντρό να μην κρυώσεις, δεν ισχύει απόλυτα στις προπονήσεις.

Έτσι φοράμε ένα ισοθερμικό μπλουζάκι βάσης όπως λέγεται, ένα τεχνικό μπλουζάκι διαπνέων, ένα αδιάβροχο/αντιανεμικό, ένα χειμερινό κολάν, γάντια, σκούφο/buff ή καλύμματα αυτιών κι αν έχει πολύ κρύο μπορούμε να βάλουμε και θερμαντικά χεριών/ποδιών. Στην ποδηλασία μπορούμε να φορέσουμε ισοθερμικό κολάν, ποδηλατικό κολάν μαζί με όλα τα παραπάνω αλλά εδώ θα πρέπει να επιλέξουμε πολύ καλά γάντια goretex για να προστατεύσουμε τα χέρια μας, ενώ καλό θα ήταν να φοράμε 2 ζευγάρια κάλτσες, ενώ το αδιάβροχο/αντιανεμικό θα πρέπει ακόμη κι αν δείχνει ότι είναι μία κανονική ημέρα να το έχουμε μαζί μας γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου χρειαστεί. Σε αγώνα Ironman που είχα λάβει μέρος πριν χρόνια στην Ιταλία μέσα καλοκαιριού στη μέση της διαδρομής μας έπιασε δυνατή βροχή για μία ώρα, ενώ σε φίλους συναθλητές που είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς δεν έριξε σταγόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειμώνα συνήθως υπάρχει αέρας, καλό θα ήταν να τον κάνουμε σύμμαχο μας, μπορούμε να δούμε την κατεύθυνση του και να τρέξουμε κόντρα τη μισή διαδρομή και να αφήσουμε να μας σπρώξει πίσω την υπόλοιπη.

Στο ποδήλατο να τον δούμε σαν σύμμαχο μας που θα μας κάνει καλύτερους ποδηλάτες και θα μας βελτιώσει.

Τις κρύες μέρες κι ειδικά όταν ο καιρός δείχνει σημάδια ότι θα βρέξει, μπορούμε να κάνουμε προθέρμανση μέσα στο σπίτι μας, καλό είναι να τρέχουμε κυκλικά γύρω από το σπίτι μας έτσι ώστε αν συμβεί να ανοίξουν οι ουρανοί, να είμαστε κοντά και να τελειώσουμε κάνοντας αποθεραπεία/διατάσεις στο χώρο μας.

Το πιο δύσκολο όταν κάνει κρύο είναι να πάρουμε την απόφαση να βγούμε από την πόρτα. Όλα όμως είναι στο μυαλό μας, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφο είναι να τρέχεις με κρύο, στη βροχή, να κάνεις ποδήλατο σε διαδρομές που μυρίζουν βότανα, όπως στην Πάρνηθα.

Όλα είναι μία συνήθεια και τα πάντα είναι στο μυαλό μας, δείτε το λοιπόν σαν μία ευκαιρία να διασκεδάσετε !

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης