Γράφει η Γιούλα Γαβρίλη Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Δημοκρήτιου Πανεπιστημίου MSc στην αποκατάσταση τραυματισμών

Ακόμα κ αν είστε καθημερινός …θαμώνας του γυμναστηρίου, αν μετράτε τους κοιλιακούς ανά 100, η σηκώνετε όλα τα βάρη που υπάρχουν, κάνοντας τα παρακάτω πολύ συνηθισμένα λάθη κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας είναι σίγουρο ότι μειώνετε κατά πολύ την αποτελεσματικότητα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΛΑΘΟΣ 1 κάνετε stretching πριν την αερόβια προπόνηση

Σαφώς κ δεν υπάρχει κάποιου είδους κίνδυνος στο να κάθεστε σε ένα στρώμα κ να διατείνετε την πλάτη κ τους μύες σας προσπαθώντας να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Σίγουρα όμως είναι αρκετά βαρετό, σας καταναλώνει πολύτιμο χρόνο κ τελικά δεν χρειάζεται να το κάνετε πριν την αερόβια άσκηση σας .Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να «ζεστάνετε» τους μύες σας πριν ανεβείτε στο διάδρομο η το ελλειπτικό μηχάνημα είναι να κάνετε ακριβώς αυτό: να ανεβείτε κατευθείαν, απλά ρυθμίζοντας το σε ένα ήπιο επίπεδο για τα πρώτα λεπτά κ αυξάνοντας στη συνεχεία την ένταση. Αυξάνετε έτσι σταδιακά τον καρδιακό σας ρυθμό, προετοιμάζοντας με τον ιδανικό τρόπο τον οργανισμό σας για την προπόνηση που ακολουθεί.

ΛΑΘΟΣ 2 Κάνετε… «αυχενικούς» αντί κοιλιακών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ναι ακούγεται περίεργο. Πόσοι από σας όμως τελειώνοντας τα σετ των κοιλιακών σας δεν αισθάνεστε τον αυχένα σας πιασμένο; Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια των ροκανισμάτων οι περισσότεροι ασυναίσθητα δεν εστιάζουν εκεί που πρέπει, αλλά χρησιμοποιούν τους αυχενικούς μύες περισσότερο!!! Κάντε το ακόλουθο τρικ: πριν ξεκινήσετε τους κοιλιακούς σας πιέστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο. θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε κατευθύνοντας την ένταση εκεί που πρέπει. Στο στομάχι (και την κοιλιά) κ όχι στον αυχένα!

ΛΑΘΟΣ 3 Χρησιμοποιείτε τα ίδια κιλά σε κάθε σας προπόνηση

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η χρήση μεγάλων αντιστάσεων (βάρη) ισούται με μυϊκή διόγκωση. Κατά συνέπεια χρησιμοποιούν κάποια λίγα κιλά σταθερά σε κάθε τους προπόνηση, ή τα απορρίπτουν εντελώς. Κι όμως. Αν χρησιμοποιείτε ελευθέρα η σε μηχανήματα βάρη, μια η περισσότερες φορές την εβδομάδα, ιδανικό θα ήταν κάθε 2-3 εβδομάδες να κάνετε μια μικρή αύξηση των κιλών. Αν μπορείτε να κάνετε 15 επαναλήψεις των κιλών αυτών χωρίς να λαχανιάζετε, κοκκινίζετε υπερβολικά, η είστε έτοιμη να λιποθυμήσετε, το αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα ικανοποιητικό και μπορείτε να είστε σίγουρη ότι δε θα επιλεγείτε στο επόμενο casting για την αναζήτηση του θηλυκού Τζεισον Στέιθαμ!!

ΛΑΘΟΣ 4 Κάνετε «κανονικά» πους-απς

Νομίζετε ότι κάνοντας «αντρικά» πους απς ( στηριζόμενοι στα δάχτυλα των ποδιών) είναι αποτελεσματικότερο απ το να κάνετε ακουμπώντας στα γόνατα. Σαφώς είναι ευκολότερο. Είναι όμως πιο αποτελεσματικό απ το αντί 8-10 επαναλήψεις, να κάνετε 4 ή 5 με τελείως λάθος τεχνική. Επιβαρύνετε τον αυχένα και τη μέση σας κ τελικά κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό! Την επομένη φορά κάνετε πους απς ακουμπώντας στα γόνατα, κάτι που σας βοηθά να ελέγχετε καλύτερα την σπονδυλική σας στήλη σε ευθεία γραμμή (απαραίτητη προϋπόθεση) κ αγνοείστε τον κύριο δίπλα σας που ακουμπώντας στα δάχτυλα των ποδιών φυσά κ ξεφυσά ικανοποιημένος (;) Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κάνει λάθος!!!!

ΛΑΘΟΣ 5 Περιορίζοντας την προπόνηση στους ορατούς μύες

Η άσκηση δεν γίνεται (μόνο)για να εντυπωσιάσετε τους άλλους με το καλοσχηματισμένο σας κορμί, αν και αποτελεί ένα απόλυτα κατανοητό κίνητρο. Αν θέλετε να αποκτήσετε η να διατηρήσετε την ισορροπία στο σώμα σας, πρέπει να το αντιμετωπίζετε ως σύνολο κ επομένως να γυμνάζετε και μύες λιγότερο ορατούς από τους κοιλιακούς, τους τρικεφαλους και τους γλουτούς σας. Παρολ΄ αυτά κανένα παραπάνω σετακι κοιλιακών δεν βλάπτει κ ο καθένας μας μπορεί να έχει τα δικά του προσωπικά, «ρηχά», «επιφανειακά», ή όχι κίνητρα (καλοκαίρι, παραλία κλπ)!

Σε συνεργασία με το diatrofi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης