3 κοινές λανθασμένες αντιλήψεις για την γυμναστική καταρρίπτονται

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015, 19:30
3 κοινές λανθασμένες αντιλήψεις για την γυμναστική καταρρίπτονται

της Βασιλικής Γκέσου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η γυμναστική είναι μία από τις βασικότερους παραμέτρους ώστε να είμαστε υγιείς. Μελέτες υπογραμμίζουν τη σχέση της φυσικής δραστηριότητας με την μακροζωία και το καλύτερο επίπεδο ζωής. Και για τη γυμναστική, όπως και για κάθε τομέα που προκαλεί συζήτηση, επικρατούν στον κόσμο πολλές λάθος εντυπώσεις. Ας δούμε τις 3 κυριότερες και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτές.

 Αντίληψη 1η: Με την γυμναστική θα αδυνατίσω.

Η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το σώμα μας. Ωστόσο ένας μέσος άντρας που κάνει 7 φορές την εβδομάδα γυμναστική μέτριας έντασης, ο αντίκτυπος στο βάρος του (με την προϋπόθεση της ισορροπημένης διατροφής) είναι 150g, δηλαδή θα χάνει 150g την εβδομάδα, το οποίο είναι πολύ αργός ρυθμός απώλειας βάρους. Η γυμναστική, λοιπόν, ωφελεί έμμεσα το σωματικό μας βάρος καθώς, όταν γίνεται σωστά, ενισχύει τη μυϊκή κατάσταση του οργανισμού μας και οδηγεί στην αύξηση ενεργειακών μας απαιτήσεων και την πιο εύκολη απώλεια βάρους. Συμπερασματικά,  για να χάσεις βάρος η λύση είναι στη σωστή διατροφή, η οποία είναι εξατομικευμένη για σένα και τις ανάγκες σου, με το συνδυασμό της σωστής φυσικής δραστηριότητας.

 Αντίληψη 2η: Όσο πιο υψηλής έντασης άσκηση κάνω τόσο το καλύτερο για να χάνω βάρος.

Αυτό είναι μία από τις πιο κοινές λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν. Όταν ένα άτομο γυμνάζετε σε υψηλή ένταση (π.χ. τρέχει γρήγορα), τότε το σώμα του για να ανταπεξέλθει δίνει ενέργεια σε μεγάλο ποσοστό από το μυϊκό ιστό σώματος και ελάχιστο από το λίπος σώματος. Με απλά λόγια καίει του μύες του και όχι το λίπος. Αντίθετα, όταν ένα άτομο γυμνάζετε σε χαμηλή ένταση (π.χ. γρήγορο περπάτημα, jogging), τότε το σώμα του του παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει από το λιπώδη ιστό, το οποίο είναι το επιθυμητό για να χάσουμε βάρος σωστά. Για το κάθε άτομο, υπάρχουν συγκεκριμένες εντάσεις στις οποίες πρέπει να γυμνάζετε για να επιτύχει το στόχο του (είτε να καύσει λίπος, είτε να αυξήσει την αντοχή του, είτε να ενδυναμώσει τη μυϊκή του κατάσταση), οι οποίες προσδιορίζονται με συγκεκριμένη μέτρηση που πρέπει να κάνει κάθε αθλητή όλων των επιπέδων για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

 Αντίληψη 3η: Δεν θέλω να κάνω γυμναστική γιατί δεν μου αρέσει να πάω στο γυμναστήριο και να κουράζομαι πάνω σε ένα διάδρομο.

Μία παράμετρος που οδηγεί στα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε λανθασμένη αντίληψη για το τι σημαίνει γυμναστική. Γυμναστική δεν σημαίνει μόνο ιδρώνω σε ένα διάδρομο γυμναστηρίου. Γυμναστική αποτελούν πάρα πολλές δραστηριότητες οι οποίες μας ευχαριστούν. Για παράδειγμα οι παραδοσιακοί χοροί στον σύλλογο της γειτονιάς είναι μια εξαίρετη μορφή άσκησης. Ή το να πάμε για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ με τα παιδιά μας ή τους φίλους μας, όποια και αν είναι η ηλικία μας, θα έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας αλλά και την ψυχολογία μας. Το να ανέβουμε από τη σκάλα, να κάνουμε μία βόλτα στη πόλη, να χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα κάνουμε συστηματικά. Και όλα αυτά και πολλά περισσότερα, είναι γυμναστική. Και το κυριότερο είναι ευχάριστα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015, 19:30