Του Νικόλαου Καφετζόπουλου, Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου, Στέλλας Κατσιβέλη Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

1. Κατεβάστε ταχύτητα-τρώτε αργά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γίνετε slow- eater. Φρoντίστε τα γεύματά σας να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά. Και αυτό γιατί το σήμα του κορεσμού χρειάζεται 20 λεπτά μέχρι να φτάσει στον εγκέφαλο. Αν το γεύμα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα τότε σχεδόν μοιραία υπερκαταναλώνουμε τροφή μέχρι ο εγκέφαλος να μας δώσει το σήμα ότι χορτάσαμε. Όταν τρώμε γρήγορα, πιστεύουμε πως πεινάμε ακόμη και τρώμε περισσότερο. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο στα 20 λεπτά και γευτείτε κάθε μπουκιά και κάντε τη να διαρκέσει μέχρι τη στιγμή που θα χτυπήσει το κουδούνι. Να αφήνετε κάτω το μαχαίρι και το πιρούνι σας μετά από κάθε μπουκιά, ώστε κατ’ ανάγκην να επιβραδύνετε τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε δραστικά τις πιθανότητες που έχετε να φάτε περισσότερο από το κανονικό.

Τα γεύματα που πραγματοποιούνται σε αυτή την ταχύτητα, φαίνεται να προσφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, ακόμα και σε μικρότερες ποσότητες.

2. Κοιμηθείτε περισσότερο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ύπνος κατά μια επιπλέον ώρα κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ρίξει 6 κιλά σε ένα χρόνο, σύμφωνα με ερευνητή του Πανεπιστημίου του Michigan,. Το σενάριο του δείχνει ότι όταν ο ύπνος αντικαθιστά δραστηριότητες αδράνειας – και το σύνηθες ανόητο τσιμπολόγημα – μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων εύκολα κατά 6 % . Τα αποτελέσματα θα διαφέρουν για κάθε άτομο , αλλά ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει και με άλλο τρόπο. Αποδεδειγμένα, ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες αυξάνει την όρεξή σας, καθιστώντας σας ασυνήθιστα πεινασμένους. Ο μεταβολισμός χρειάζεται ξεκούραση για να ενεργοποιηθεί ξανά και όταν στερούμε τον ύπνο, αυτό είναι αδύνατο.

3. Μεγαλώστε τις μερίδες με λαχανικά

Σερβίρετε τρία λαχανικά με το δείπνο απόψε, αντί για ένα μόνο, και θα φάτε περισσότερο χωρίς να προσπαθήσετε πραγματικά. Τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος. Η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε ίνες και η περιεκτικότητά τους σε νερό σας χορταίνει με λιγότερες θερμίδες. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψητά χωρίς προστιθέμενο λίπος και προσθέστε χυμό λεμονιού και βότανα αντί για σάλτσες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι.

4. Μαγικό υγρό: Νερό

Είναι εύκολο να μπερδέψετε την δίψα με την πείνα και να απλώσετε το χέρι σε ένα μπισκότο, ενώ στην πραγματικότητα θέλετε ένα ποτήρι νερό. Φροντίστε, συνεπώς, να είναι καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός σας. Για να μπορέσετε να επιτύχετε τον στόχο των οκτώ ποτηριών νερού που συνιστούν πολλοί ειδικοί, φροντίστε να έχετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό στο γραφείο σας ή στο ψυγείο, από το οποίο θα πίνετε συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας.

5. Βάλτε τις σούπες στη ζωή σας και αποχωριστείτε τα περιττά κιλά

Προσθέστε μία σούπα καθημερινά στη διατροφή σας και θα χορτάσετε με ελάχιστες θερμίδες. Η σούπα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο πιάτο κατά την έναρξη του γεύματος, επειδή επιβραδύνει το ρυθμό που τρώτε και χαλιναγωγεί την όρεξή σας. Ξεκινήστε με ζωμό κρέατος ή ψαριού, προσθέστε φρέσκα λαχανικά και αφήστε να σιγοβράσει. Προσοχή στις σούπες με κρεμμώδη υφή, οι οποίες μπορεί να είναι πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες.

6. Επιλέξτε ολικής άλεσης

Τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι , το κριθάρι , η βρώμη, το φαγόπυρο, το σιτάρι αποτελούν μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους σας. Οι φυτικές ίνες δεν περιέχουν θερμίδες, και έτσι σας χορταίνουν χωρίς να αυξάνουν το σωματικό βάρος. Επιπλέον, επιβραδύνουν τον ρυθμό κενώσεως του στομάχου, με αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Ακόμα, οι φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης.

7. Σκεφθείτε πως είστε αδύνατοι

Έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να χάσετε βάρος, εάν ονειρεύεστε συνεχώς τον νέο, αδύνατο εαυτό σας. Και όσο πιο αληθινή είναι η εικόνα που δημιουργείτε στο μυαλό σας, τόσο πιο έντονη θα είναι η επιθυμία σας να την πραγματοποιήσετε. Ακόμα, κρεμάστε ένα παλιό αγαπημένο φόρεμα, φούστα ή τζιν σε ένα σημείο όπου θα το βλέπετε κάθε μέρα. Το “βραβείο” θα σας κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον και αυτό θα σας βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος σας σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, τραβήξτε προς τα έξω το περσινό σας φόρεμα για τον επόμενο μικρό, εφικτό στόχος σας.

8. Ναι στις πρωτεΐνες

Μην αμελείτε τις λίγων λιπαρών πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, το ψητό κοτόπουλο και το άπαχο κρέας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματικές στον κορεσμό της πείνας απ’ όσο οι υδατάνθρακες ή τα λίπη. Αν, συνεπώς, τρώτε λίγες πρωτεΐνες με το μεσημεριανό σας, θα ελαττώσετε τις πιθανότητες να τσιμπολογήσετε κάτι ανθυγιεινό το απόγευμα.

9. Ελαττώστε τη ζάχαρη

Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά πλούσια σε ζάχαρη με νερό ή με light επιλογές και θα αποφύγετε περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Προσθέστε στο νερό σας λεμόνι, μέντα ή φρούτα της αρεσκείας για τη γεύση και θα γλιτώσετε μεγάλες ποσότητες έξτρα ζάχαρης από τη διατροφή σας.

10. Χρησιμοποιήστε ένα ψηλό και λεπτό ποτήρι
Χρησιμοποιήστε ένα ψηλό και λεπτό ποτήρι αντί για ένα χαμηλό, με μεγαλύτερο όγκο και έτσι θα μειώσετε τις πόσιμες θερμίδες. Έτσι πίνετε 25% -30% λιγότερο χυμό, αναψυκτικό, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό.Διάφορα οπτικά ερεθίσματα μπορεί να σας ξεγελάσουν και να καταναλώνετε περισσότερο ή λιγότερο. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell διαπιστώθηκε ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να προσθέτουν περισσότερο υγρό σε ένα χαμηλό και φαρδύ ποτήρι, από ότι σε ένα λεπτό και ψηλό, ακόμη και οι έμπειροι bartenders.

11. Περιορίστε έξυπνα το αλκοόλ

Όταν μια περίσταση περιλαμβάνει την κατανάλωση αλκοόλ, τότε ακολουθείστε το εξής: μετά το πρώτο ποτό συνεχίστε με ένα μη αλκοολούχο, χαμηλό σε θερμίδες ποτό, όπως ανθρακούχο νερό, αντί να προχωρήσετε απευθείας σε ακόμα ένα κοκτέιλ, μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί. Μην ξεχνάτε ότι 1 γραμμάριο αλκοόλης έχει περισσότερες θερμίδες (7) από την ίδια ποσότητα υδατάνθρακα (4) ή πρωτεΐνη ( 4 ). Μπορεί, επίσης, να χαλαρώσει την αποφασιστικότητά σας, οδηγώντας σας να καταναλώσετε απερίσκεπτα chips , ξηρούς καρπούς ή και άλλα τρόφιμα που κανονικά τα περιορίζετε.

12. Επιλέξτε πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να είναι μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι επιταχύνει το μεταβολισμό σας χάρη στις κατεχίνες, αποτοξινώνει καθώς είναι διουρητικό και αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε ότι, θα πάρετε ένα δροσιστικό ποτό χωρίς τόνους θερμίδων.

13. Κάντε yoga

Οι γυναίκες που κάνουν yoga τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο, σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας. Ποια είναι η σχέση; Εκείνες που παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα, παρατηρήθηκε να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση στην επιλογή του φαγητού. Για παράδειγμα, παρατηρούν τις μεγάλες μερίδες στα εστιατόρια, αλλά τελικά τρώνε αρκετά μόνο για να αισθάνονται χορτάτες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ήρεμη αυτογνωσία που αναπτύχθηκε μέσω της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντισταθούν στην υπερκατανάλωση τροφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης