Κάνεις διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και αποφεύγεις τα δημητριακά; Δεν χρειάζεται! Αυτά τα υγιεινά δημητριακά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία και το αδυνάτισμα.

Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της υγιεινής διατροφής. Οι τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, εάν μια τροφή περιέχει 30 γραμμάρια υδατανθράκων και 5 γραμμάρια ινών, στην πραγματικότητα μόνο τα 25 γραμμάρια υδατανθράκων αφομοιώνει ο οργανισμός σου από αυτό. Αυτά τα υγιεινά δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αξίζουν να μπουν στη διατροφή σου γιατί βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, βοηθούν στην απώλεια βάρους και σε κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

1 Πλιγούρι
Το πλιγούρι (ή μπλουγούρι ή πουργκούρι ή χόντρος) είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, και είναι δημητριακό και όχι ζυμαρικό, επειδή γίνεται από πολλά διαφορετικά είδη σιταριού, κυρίως όμως από το σκληρό σιτάρι ενώ περιέχει τη μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων ανά μερίδα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει ήπια τη γλυκόζη του αίματος και όχι απότομα και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή σε χορταίνει περισσότερο σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι και τις πατάτες.

Αν και είναι καλή επιλογή για όσους παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων, το πλιγούρι δεν είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, αλλεργία στο σιτάρι ή κοιλιοκάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατροφική αξία: 17 γρ υδατάνθρακες/ μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο, 13 γρ καθαροί υδατάνθρακες)

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

 

 

 

 

 

photo: picspree.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης