Είναι σημαντική η σωστή επιλογή του αντηλιακού για την υγεία τους. Αυτά είναι τα σημαντικότερα πράγματα για να αναζητήσεις στις ετικέτες των αντηλιακών καθώς και τα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγεις.

Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, κατά την παιδική ηλικία, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος αργότερα. Μάλιστα, όσοι έχουν καεί πέντε φορές στην παιδική τους ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με κάποια ελιά, που θα οδηγήσει σε μελάνωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δες ποια συστατικά να αποφεύγεις και ποια να προτιμάς, όταν επιλέγεις ένα βρεφικό ή ένα παιδικό αντηλιακό.

Για μωρά κάτω των 6 μηνών

Κράτα το μωρό μακριά από την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο (και ειδικά μεταξύ των ωρών 10.00-16.00), καθώς το δέρμα του είναι ακόμη πολύ ευαίσθητο και δεν έχει μελανίνη. Η καλύτερη ώρα για να βγάλεις το μωρό έξω είναι πριν από τις 10.00 ή μετά τις 16.00.

Κάλυπτε τα χέρια και τα πόδια του με ελαφριά ρούχα, βάζε του καπέλο με γείσο που σκιάζει το πρόσωπο, τα μάτια, τον λαιμό και τα αφτιά.

Απόφευγε τα αντηλιακά και γενικά συμβουλεύσου τον/την παιδίατρο για τυχόν απορίες και περαιτέρω καθοδήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μωρά και παιδιά άνω των 6 μηνών

Ισχύει ό,τι και παραπάνω αλλά μετά τους πρώτους 6 μήνες το αντηλιακό θεωρείται κατάλληλο για χρήση. Εφάρμοσε αντηλιακό με SPF 30-50 περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεσή του στον ήλιο.

Για βρέφη: φρόντιζε να χρησιμοποιείς βρεφικά αντηλιακά, τα οποία δεν διαφέρουν και πολύ από τα παιδικά. Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30, λόγω της ευαισθησίας της επιδερμίδας του σε αυτήν την ηλικία.

Επανέλαβε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες ή λιγότερο, ειδικά έπειτα από εφίδρωση ή βύθιση στο νερό, ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες.

Τι πρέπει να ψάξω στα βρεφικά ή παιδικά αντηλιακά;

Προτού αγοράσεις ένα βρεφικό ή παιδικό αντηλιακό, καλό είναι να γνωρίζεις τι επιλογές έχεις.

Η ετικέτα του πρέπει να περιέχει:

-Οξείδιο ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου. Είναι φυσικά φίλτρα που ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν απορροφώνται διαδερμικά. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV και είναι φιλικά με το δέρμα (σπάνια προκαλούν ερεθισμούς).
-Ευρύ φάσμα ή Broad Spectrum, που σημαίνει προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά.
-Δείκτη προστασίας SPF 15-50. Το 15 είναι το μίνιμουμ, ενώ οτιδήποτε πάνω από 50 δεν είναι αποτελεσματικό.

Water Resistant (ανθεκτικό στο νερό). Υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό.
Για ολόσωμη κάλυψη προτιμώνται τα γαλακτώματα. Για μικρές επιφάνειες (πρόσωπο-χέρια), κρέμες ή γέλη (Gel).

Τι θα πρέπει να αποφεύγεις

-Οξυβενζόνη ή oxybenzone, διαταράσσει το ορμονικό σύστημα.
-Πρόσθετα εντομοαπωθητικά όπως DEET.
-Retinyl Palmitate ή παλμιτική ρετινόλη (μορφή βιταμίνης Α που συνδέεται με την ευαισθησία του ήλιου).

Προσοχή χρειάζεται σε αντηλιακά σε μορφή πούδρας ή σπρέι με προωθητικά αέρια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά, ειδικά αν έχουν αλλεργίες ή άσθμα.

-SPF <15: καθώς κάτω από αυτόν τον αριθμό το αντηλιακό δεν παρέχει επαρκή προστασία.

-SPF> 50: ο πολύ μεγάλος δείκτης προστασίας δεν προσφέρει επιπλέον αντηλιακή προστασία, ενώ μπορεί να επηρεάσει τους γονείς να σκεφτούν ότι τα παιδιά προστατεύονται περισσότερο, ακόμη και στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και ενδεχομένως να μην ανανεώνουν το αντηλιακό στα παιδιά.

Να θυμάσαι ότι το δέρμα δεν είναι απλώς μια μεμβράνη, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και το παιδικό δέρμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Οφείλουμε, λοιπόν, να το προστατέψουμε από τη βλαπτική δράση του ήλιου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή: wefit

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης