Του Λάμπρου Μελίστα Διαιτολόγος Διατροφολόγος PhD

Νέες μελέτες δημοσιευμένες στο έγκριτο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δείχνουν ότι το τσάι μπορεί πράγματι να είναι ένα μαγικό ελιξίριο, καθώς φάνηκε ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της διάθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τσάι είναι το δεύτερο ποτό σε κατανάλωση στον κόσμο, μετά το νερό. Αν και πλήθος μελετών έχουν εξετάσει τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται στο τσάι, και τις αντίστοιχες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, οι πρόσφατες μελέτες στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition επιχειρούν να ρίξουν φως σχετικά με το πόσο χρήσιμο είναι το τσάι για την υγεία μας.

Μαζί με την προώθηση της απώλειας βάρους, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον καρκίνο και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ επίσης παρέχει ψυχολογικά οφέλη.

Τσάι και απώλεια βάρους: Οι ερευνητές που εξέτασαν τις πολυφαινόλες – φυσικά συστατικά στο τσάι – διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά αυτά, μαζί με την καφεΐνη που περιέχει το τσάι, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και την οξείδωση των λιπών, η οποία οδήγησε στην απώλεια βάρους και συνέβαλε στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επιπλέον, μια άλλη ανασκόπηση έδειξε ότι η αύξηση στις θερμίδες που καίγονται, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τσαγιού, ισοδυναμεί με περίπου 100 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μείωση καρκίνου και των καρδιαγγειακών κινδύνων. Μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή της εξέλιξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μετά από ένα χρόνο, το 30% των ανδρών στην ομάδα εικονικού φαρμάκου ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με μόλις το 9% της ομάδας των ανδρών οι οποίοι λάμβαναν συμπλήρωμα τσαγιού. Άλλοι καρκίνοι για τους οποίους το τσάι παρέχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία είναι ο καρκίνος του γαστρεντερικού σωλήνα, του πνεύμονα, του μαστού και του δέρματος, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Βελτίωση της αντοχής των οστών, της εγρήγορσης και της επίλυσης προβλημάτων. Ένα άλλο όφελος των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποιότητας και αντοχής των οστών, ιδίως σε ασθενείς με οστεοπόρωση. Πίνοντας τσάι σε μία μελέτη σχετίστηκε με μειωμένο κατά 30% κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. Παράλληλα, σε μία άλλη μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση τσαγιού βελτίωσε την προσοχή και διευκόλυνε την καλύτερη συγκέντρωση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Τα άτομα της μελέτης έπιναν 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού μέσα σε 90 λεπτά και αυτό οδήγησε σε πιο σωστές απαντήσεις κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας προσοχής, ενώ ταυτόχρονα ένιωθαν να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, σε σύγκριση με άτομα που έπιναν ένα εικονικό φάρμακο.

Τέλος, οι ερευνητές επισήμαναν ότι το αμινοξύ θειαμίνη καθώς και η καφεΐνη στο τσάι είναι υπεύθυνα για τα πιθανά ψυχολογικά οφέλη σε όσους καταναλώνουν τσάι, για την ενίσχυση της προσοχής, της διάθεσης και της απόδοσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης