της Ευγενίας Αλεξάνδρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 Η νηστεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία αποκλείονται από τη διατροφή συγκεκριμένες τροφές με σκοπό τη σωματική αλλά και την πνευματική δοκιμασία του ατόμου. Μερικοί ακολουθούν τη νηστεία για καθαρά θρησκευτικούς λόγους ενώ άλλοι την επιλέγουν ως μια ευκαιρία αποτοξίνωσης από ζωικά προϊόντα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαιτολόγιο, κατά την περίοδο της νηστείας περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς ενώ εξαιρούνται από αυτό τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και το αυγό. Ο αποκλεισμός των τροφίμων αυτών δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την κάλυψη όλων των βιολογικών αναγκών του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια, το σουσάμι και προϊόντα του όπως το ταχίνι και ο χαλβάς «μονοπωλούν» δικαίως το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών, καθώς πέρα από ξεχωριστή γεύση έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Πιο συγκεκριμένα, το σουσάμι είναι πλούσιο σε λευκίνη και αργινίνη, δύο αμινοξέα που αδυνατεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός μας και για αυτό πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το σουσάμι και τα προϊόντα του είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες (κυτταρίνη και ημικυτταρίνη), βοηθώντας έτσι υπό προϋποθέσεις την καλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, το κλασικό ταχίνι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρείται κατάλληλο για τη διατροφή ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

Το σουσάμι, είναι γνωστό και για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως το σελήνιο, οι λιγνάνες και η βιταμίνη Ε. Ακόμη, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ασβέστιο. Ειδικά για το τελευταίο, το σουσάμι (και κατ’ επέκταση το ταχίνι και ο χαλβάς) υπερτερεί σε σύγκριση με άλλες φυτικές πηγές ασβεστίου καθώς λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε άλατα οξαλικού οξέως, διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Παράλληλα, το σουσάμι περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης που συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος ενώ σύγχρονες μελέτες έχουν επισημάνει την παρουσία ορισμένων ουσιών όπως οι φυτικές στερόλες (η καμπεστερόλη, η στιγμαστερόλη και η β-σιτοστερόλη) και οι λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη), που  καθιστούν το σουσάμι και τα παράγωγά του σημαντικούς προστάτες του οργανισμού ενάντια σε οξειδωτικούς παράγοντες που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου και πρόωρη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, ο χαλβάς και το ταχίνι αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς που ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και αξίζουν μια σημαντική θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, κατά τη διάρκεια της νηστείας… και όχι μόνο!

Σε συνεργασία με το Diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης