Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται mTOR (mammalian target of rapamycin=στόχος ραπαμυκίνης των θηλαστικών) κατέχει το κλειδί για την οικοδόμηση και την ανανέωση των μυών.

Το βιοχημικό μονοπάτι της mTOR είναι ίσως το σημαντικότερο στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα που οδηγούν στη μυϊκή ανάπτυξη, δηλαδή στην προσθήκη μάζας για να γίνει ο οργανισμός μεγαλύτερος παράγοντας περισσότερα κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι τόσο η μικρή όσο και η υπερβολική δραστηριότητα της mTOR αποτελεί πρόβλημα. Μια υπολειτουργία στo βιοχημικό μονοπάτι που ελέγχει η mTOR μειώνει τη σωματική ανάπτυξη, ενώ μια υπερλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενη γήρανση και εμφάνιση καρκίνων ή νευρολογικών προβλημάτων, όπως είναι η επιληψία και ο αυτισμός.

Η mTOR αντιλαμβάνεται την κατάσταση των ενδοκυτταρικών θρεπτικών ουσιών από τα επίπεδα του οξυγόνου και του οξειδωτικού στρες. Όταν τα επίπεδα ενέργειας είναι υψηλά, ενεργοποιείται για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει επίσης μια ευκαιρία στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης