Ο ήλιος θεωρούνταν παραδοσιακά ευεργετικός, στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι προκαλεί καρκίνους του δέρματος. Ωστόσο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ανακάλυψαν ξανά τις ευεργετικές επιδράσεις των ηλιακών ακτίνων στην ανθρώπινη υγεία. Μια σωστή δόση ηλιοφάνειας μας κάνει να ζούμε περισσότερο, να είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Το φως του ήλιου μπορεί να μας προστατεύσει από παχυσαρκία, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, άσθμα και σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης ενισχύει τη λίμπιντο και γενικά την ψυχική διάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καλά αυτά δεν συμβαίνουν απλώς επειδή αυξάνεται η παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στο χτίσιμο υγιών οστών και δοντιών και μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου. Οι ηλιακές ακτίνες ωφελούν το σώμα μας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, η έκθεση στον ήλιο κάνει το σώμα να παράγει περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου (νιτρικό οξείδιο ή ΝΟ), μια χημική ουσία που διατηρεί σε φόρμα τις αρτηρίες.

Η έλλειψη του ήλιου είναι τόσο κακή όσο το κάπνισμα

Μια σημαντική ένδειξη για τα οφέλη της ηλιοφάνειας έχει προκύψει από μια μελέτη σε περίπου 30.000 γυναίκες από τη Σουηδία, οι συνήθειες των οποίων σχετικά με την ηλιοθεραπεία καταγράφηκαν για 20 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο 1,5 γυναίκες στις 100 οι οποίες ανέφεραν ότι έκαναν ηλιοθεραπεία μέχρι μία φορά την ημέρα βρέθηκαν να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια των 20 ετών, σε σύγκριση με 3 στις 100 για τις γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν αποφύγει την ηλιοθεραπεία.

Οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης είπαν ότι μη καπνιστές που αποφεύγουν τον ήλιο έχουν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με τους καπνιστές που εκτίθενται στον ήλιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης