Διάφορες γνωστές μάρκες ανθρακούχων ποτών  ​​περιέχουν διαφορετικές ποσότητες σακχάρων ανάλογα με το μέρος που πωλούνται στον κόσμο.

Από έρευνες που έγιναν, βρέθηκε ότι κάποια ανθρακούχα ποτά περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα σακχάρων σε κάποιες χώρες σε σύγκριση με τα ίδια ανθρακούχα ποτά που πωλούνται σε άλλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά φτάνει τα έξι κουταλάκια του γλυκού, που είναι η συνιστώμενη ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει ένας ενήλικας σε μια ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ταϊλάνδη βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα σακχάρων σε ένα δοχείο Sprite 330ml αντιστοιχεί σε 12 κουταλάκια του γλυκού, ενώ στην Ολλανδία και τη Γαλλία αντιστοιχεί σε 5. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σακχάρων στην ίδια ποσότητα Schweppes Tonic Water αντιστοιχεί στις ΗΠΑ σε 11 κουταλάκια του γλυκού, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 4.

Από τα 274 αναψυκτικά που εξετάστηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε προϊόν θα πρέπει να αναγράφεται με κόκκινο χρώμα η περιεκτικότητα σακχάρων για να υποδεικνύονται ξεκάθαρα τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη ελευθέρων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, τέσσερα από τα επτά ποτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων καταγράφτηκαν στη Βόρεια Αμερική ή τον Καναδά, ενώ η Ευρώπη είχε τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων στα ποτά της. Πίνοντας ένα κουτάκι Coca cola στον Καναδά θα σας δώσει 10 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ 9 ενώ στην χώρα μας 7. Εν τω μεταξύ, ένα ποτό Pepsi στην Ιαπωνία βρέθηκε να περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα, ενώ στις ΗΠΑ, τη Σερβία ή τη Γερμανία βρέθηκε να περιέχει 9. Ένα ποτό της Fanta στην Ιρλανδία, την Αργεντινή ή το Ηνωμένο Βασίλειο περιέχει έξι κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα, ενώ στην Ινδία σχεδόν το διπλάσιο.

Η Διατροφολόγος της Action on Sugar, Kawther Hashem, είπε: «Είναι καιρός οι κατασκευαστές των ανθρακούχων ποτών σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να προσθέτουν περιττά σάκχαρα και θερμίδες στα προϊόντα τους». Ο Gavin Partington, γενικός διευθυντής της British Soft Drinks Association, δήλωσε ότι οι Βρετανοί κατασκευαστές ηγήθηκαν των προσπαθειών στην μείωση των σακχάρων και των θερμίδων στα προϊόντα τους.  Συμπλήρωσε: «Μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ανασύνθεση και την αυξημένη διαθεσιμότητα των μικρότερων μεγεθών συσκευασίας, η κατηγορία των αναψυκτικών έχει μειώσει την περιεκτκότητα των σακχάρων σε περισσότερο από 8% σε μόλις 3 χρόνια. Παράλληλα δεν περιέχονται θερμίδες στα μισά περίπου ανθρακούχα ποτά».

Σε συνεργασία με το Diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης