Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι ο χυμός παντζαριού συνεισφέρει θετικά στην υγεία αυξάνοντας την αντοχή κατά την άσκηση, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αιτία για όλα αυτά είναι η μεγαλύτερη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω των νιτρωδών (ενώσεις αζώτου) που περιέχει το παντζάρι.

Τώρα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνα, η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν από την άσκηση κάνει πιο αποτελεσματική την εγκεφαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που αρχικά δεν γυμνάζονταν, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν λάμβαναν περισσότερα από δύο αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν τρεις φορές την εβδομάδα χυμό παντζαριού (και συγκεκριμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα που ονομάζεται Beet-It Sport Shot) μια ώρα πριν από ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα άσκηση που περιελάμβανε 50 λεπτά βάδισμα σε στατικό διάδρομο. Η μελέτη κράτησε έξι εβδομάδες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης