του Κώστα Μπάρδη, Εργοφυσιολόγου PhD

Η μαζική παραγωγή των μπανανών ξεκίνησε το 1834 και πραγματικά εκρήγνυται στα τέλη του 1880.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην ετυμολογία του όρου προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Πρόκειται για φρούτο που καταναλώνεται στα περισσότερα νοικοκυριά της Ελλάδας, μιας και είναι εύκολο να το προμηθευτεί κανείς όλες τις εποχές του έτους, διατίθεται σε προσιτή τιμή και είναι νόστιμο. Όσον αφορά στη διατροφική αξία της μπανάνας, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι υψηλή η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες με υψηλή θερμιδική αξία (90-130 θερμίδες περίπου ανά τεμάχιο).

Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, όπως οι C, Α, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Παρακάτω αναλύονται τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας:

Βιταμίνη C

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη C που περιέχεται στην μπανάνα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Έτσι, καταπολεμούνται οι ασθένειες και αποτρέπονται οι βλάβες των κυττάρων, αφού περιορίζονται οι οξειδωτικές φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Γενικότερα, η συνεισφορά της βιταμίνης C στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μοναδική.

Κάλιο

Όπως έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες, το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρόκειται για έναν ηλεκτρολύτη που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Τέλος, η έλλειψη του καλίου σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση μυϊκών κράμπων.

Φυτικές ίνες

Η μπανάνα είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που βοηθούν τη σωστή γαστρεντερική λειτουργία του οργανισμού. Ακόμα, οι φυτικές ίνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Έτσι, η μπανάνα μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγιεινό «σνακ» που μας χορταίνει, σε αντίθεση με άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι η μπανάνα κατά τον μεταβολισμό της παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, επιφέροντας αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Για το λόγο αυτό αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη αλλά και για τους αθλητές, με τη διατροφή των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη. Πράγματι, οι αθλητές αμέσως μετά την προπόνηση ή τον αγώνα συχνά καταναλώνουν μια μπανάνα για την άμεση αποκατάσταση της χαμένης τους ενέργειας και για την αναπλήρωση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνο τους.

Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ως ενδιάμεσο, μικρό γεύμα, στα πλαίσια του υγιεινού ημερήσιου διατροφικού σας πλάνου, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης