Γράφει η Σαμαρά Ράνια, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc

Έχει ονομαστεί και καρπός της αμαρτίας, καθώς ήταν η αιτία που διώχθηκαν οι πρωτόπλαστοι από τον παράδεισο. Στην αρχαιότητα πολλοί λαοί το θεωρούσαν σύμβολο της αθανασίας. Ωστόσο, θεωρείται ότι στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο ”βασιλιάς των φρούτων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήλο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5γρ), είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Είναι πολλά τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του μήλου, αφού καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας. Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων της (“κακής”) χοληστερόλης -LDL στο αίμα.

Το μήλο βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα, γιατί έχει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στο μεταβολισμό και την γρηγορότερη πέψη.

Σύμφωνα με έρευνες των πανεπιστημίων Ουτρέχτης και Αμπερντίν, η κατανάλωση μήλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να ωφελεί το παιδί μελλοντικά, προστατεύοντάς το από άσθμα και άλλες ασθένειες, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις (κυρίως στη φλούδα), και είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες που δρουν στο αίμα και τους ιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Έρευνες από τα πανεπιστήμια της Nέας Yόρκης και της Μασαχουσέτης βρήκαν ότι η χημική ουσία quercetin (κουερσετίνη ή κερσετίνη),που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του εγκεφάλου και είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτήν της βιταμίνης C. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Επίσης, η ουσία αυτή, φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλες έρευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Αρχικά υπήρξε μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ειδικά στους καπνιστές, ως πιο ευάλωτη ομάδα, συνίσταται η άφθονη και συχνή κατανάλωση μήλων.

11 λόγοι για να φάτε ένα μήλο την ημέρα:

  1. Ένα κανονικού μεγέθους μήλο περιέχει 70-100 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
  2. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
  3. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
  4. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Διεγείρει τον μεταβολισμό και βοηθά στην πέψη.
  6. Oι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
  7. Προστατεύει τον εγκέφαλο από τις νόσους Aλτσχάιμερ και Πάρκινσον, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.
  8. 8.     Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη και μαστού στις γυναίκες)
  9. Bοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων, αφού περιέχει μεγάλη ποσότητα διαλυτών και μη διαλυτών φυτικών ινών.
  10. Tονώνει, τόσο το μυϊκό όσο και το νευρικό σύστημα.
  11. Προλαμβάνει την τερηδόνα, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορεί να σκοτώσουν έως και το 80% των βακτηρίων που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα. Το μήλο βοηθά επίσης και στη λεύκανση των δοντιών.

Πιο αναλυτικά :

Θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε 100 γρ. μήλου

Ενέργεια

58 kcal

Υδατάνθρακες

14,9 g

Πρωτεΐνη

0,3 g

Λίπος

0,4 g

Ασβέστιο

6 mg

Φωσφόρος

10 mg

Φυτικές ίνες

0,7 g

Σίδηρος

1,3 mg

Βιταμίνη Α

24 RE

Βιταμίνη Β1

0,04 mg

Βιταμίνη Β2

0,03 mg

Βιταμίνη C

5 mg

Νιασίνη

0,1 mg

Άλλο χρώμα, άλλες ιδιότητες:

Κόκκινο μήλο: Η ανθοκυανίνη βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την “κακή” χοληστερόλη-LDL και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.

Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθίνης και της λουτεΐνης προστατευτεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. 

Κάντε μια καλή “ανάμειξη” των χρωμάτων!! 

Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος καταναλώνει 20 κιλά μήλα το χρόνο δηλαδή ένα μήλο την εβδομάδα περίπου. Η κατανάλωση μήλων αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής που αυξάνει την μακροζωία, οπότε γιατί να περιοριστούμε σε 1 την εβδομάδα;

Το χαρακτηριστικό φρούτο του φθινοπώρου-χειμώνα είναι πολύ πιο “χρήσιμο” από ότι νομίζετε!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης