Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, με παγκόσμιους αναμενόμενους αριθμούς της τάξης των 2,16 δισεκατομμυρίων για τα υπέρβαρα και 1,12 δισεκατομμυρίων για τα παχύσαρκα άτομα το 2030. Αυτή η παγκόσμια επιβάρυνση δημόσιας υγείας σχετίζεται και με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών νόσων και του καρκίνου. Σε σχέση με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας, συστήνεται στους υπέρβαρους και παχύσαρκους να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ο οποίος θα τους υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο (π.χ. δίαιτα, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή), όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα στο μέλλον.

Χρήσιμο είναι να αναφερθεί, ότι είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα φαρμακευτική αγωγή ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και σωματικής άσκησης, που οδηγεί σε έως και 4 φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με την απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μόνο με τη δίαιτα και άθληση. Το φάρμακο αυτό (συνδυασμός των δραστικών ουσιών υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/ υδροχλωρικής βουπροπιόνης) δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της δαπάνης κατανάλωσης ενέργειας και διατίθεται υπό μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης. Στην Αμερική έχει περισσότερο από 2,5 χρόνια κυκλοφορίας και περισσότερο από 1,5 εκ. ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, στην καθημερινή μας ζωή, οι περισσότεροι από εμάς συχνά δυσκολευόμαστε να περιορίσουμε την έντονη επιθυμία μας για ανθυγιεινό φαγητό, όταν μας κυριεύει το άγχος. Τι είναι όμως αυτό που μας οδηγεί κατευθείαν στο ψυγείο, για να απολαύσουμε ένα snack με πολλές θερμίδες, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν; Έρευνες δείχνουν ότι στον εγκέφαλό μας υπάρχει μια ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει την όρεξη, τις λιγούρες και τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Όταν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο πέφτουν, είναι πιο πιθανό να φάμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει ή να φάμε λάθος τροφές.

Τι είναι η ντοπαμίνη;

Η ντοπαμίνη είναι ένας «νευροδιαβιβαστής», δηλαδή μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, που βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η ντοπαμίνη, μερικές φορές, αποκαλείται και «ουσία της ευτυχίας» ή «της καλής διάθεσης», δεδομένου ότι ενεργοποιείται, κατά τη διάρκεια ευχάριστων καταστάσεων, όπως, όταν ακούμε μουσική, όταν κάνουμε sex, όταν μας κάνουν μασάζ ή όταν τρώμε συγκεκριμένα φαγητά. Τα εθιστικά φάρμακα και τα τυχερά παιχνίδια, επίσης αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, δίνοντας μια αίσθηση ικανοποίησης και ευχαρίστησης, η οποία μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε την κατανάλωση αυτών των φαρμάκων ή να συνεχίζουμε να ποντάρουμε χρήματα σε μια ρουλέτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μερικούς από εμάς, ο «διακόπτης» που ενεργοποιεί τη ντοπαμίνη φαίνεται ότι παρουσιάζει «βλάβη», με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανεπάρκεια ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Έτσι, καταλήγουμε να τρώμε παραπάνω απ΄ όσο χρειάζεται ή να ψάχνουμε πρόχειρες τροφές που μας «ανακουφίζουν», σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε και πάλι την παραγωγή ντοπαμίνης και να νιώσουμε ευχάριστα.

Άγχος, ντοπαμίνη και λιγούρες

Αυτός ο τύπος απορρύθμισης της ντοπαμίνης προκαλείται από το άγχος και εξηγεί τον λόγο που τρώμε περισσότερο και επιλέγουμε junk food, όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι: Θέλουμε απλά να ενεργοποιήσουμε τη ντοπαμίνη για να αισθανθούμε και πάλι ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα άτομα με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, και με αυτόν τον τρόπο, η κατάθλιψη συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Τα επίπεδα ντοπαμίνης επίσης συνδέονται με το αίσθημα κορεσμού. Όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι υψηλά, αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με μικρότερες ποσότητες φαγητού και είναι λιγότερο πιθανό να μας πιάσουν λιγούρες για τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά. Από την άλλη, όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης πέφτουν, εξαιτίας του άγχους, τρώμε παραπάνω, σε μια ασυναίσθητη προσπάθεια να αυξήσουμε την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας, ώστε να νιώσουμε ευχάριστα.

Αυξάνουμε τη ντοπαμίνη για να μειώσουμε τις λιγούρες;

Οι ευχάριστες δραστηριότητες, που όμως δεν περιλαμβάνουν πρόχειρο φαγητό, αποτελούν μια πιο υγιεινή μέθοδο, για να αυξήσουμε τη ντοπαμίνη. Η απόλαυση ενός μασάζ, η χαλάρωση με θετικές σκέψεις και η μουσική είναι κάποιες ιδανικές επιλογές! Αντί να πάμε στο ψυγείο για ένα γλυκό, ας ακούσουμε τη μουσική που αγαπάμε! Μελέτη απέδειξε ότι τα επίπεδα της ντοπαμίνης μας είναι 9% πιο υψηλά, όταν ακούμε τη μουσική που προτιμάμε. Η άσκηση επίσης αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, καθώς ένα τακτικό πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας (όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο), όχι μόνο μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες, αλλά απομακρύνει τις λιγούρες και την έντονη επιθυμία για φαγητό.

Η διατροφή, επίσης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη αποτελείται από δύο αμινοξέα, τη φαινυλαλανίνη και την τυροσίνη, που συναντάμε σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Η πρόσληψη ικανής ποσότητας αυτών των αμινοξέων, από άπαχες πηγές πρωτεΐνης (όπως το στήθος κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, γάλα, γιαούρτι) δίνει στον εγκέφαλό μας, τις «πρώτες ύλες» που χρειάζεται για να παράξει περισσότερη ντοπαμίνη. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (πουλερικά, σπανάκι, μπανάνες, μπρόκολο, κουνουπίδι, θαλασσινά, εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα δημητριακά, κλπ) παίζουν κι αυτές ρόλο στη λειτουργία της ντοπαμίνης και του νευρικού συστήματος.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική λύση; Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη διατροφή που εφοδιάζει τον εγκέφαλο με μια ποικιλία μακροθρεπτικών (τροφές που προσφέρουν ενέργεια, όπως υδατάνθρακες & πρωτεΐνες) και μικροθρεπτικών (νερό, βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία) ουσιών, τις οποίες το σώμα χρειάζεται για να αποτρέψει τις διατροφικές ανισορροπίες που επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, με έμφαση στη λήψη επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης.

Συμπέρασμα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ό,τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας επηρεάζει την όρεξη και την έντονη επιθυμία για φαγητό και κάνει πιο εύκολο ή πιο δύσκολο τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η ντοπαμίνη φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση του άγχους, η άσκηση και η αναζήτηση απολαύσεων σε δραστηριότητες, χωρίς φαγητό, συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ντοπαμίνης και στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης επιθυμίας για ανθυγιεινές τροφές.

Σχετικά με τη Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας

Η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας ιδρύθηκε το 2005 και, σήμερα, απασχολεί 79 εργαζόμενους συνολικά. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, των προϊόντων OTC & φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της δερματολογίας της οφθαλμολογίας και των οφθαλμολογικών προϊόντων. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, τα προϊόντα που διακινεί παράγονται στην Ελλάδα. Το 2011, ο πολυεθνικός Όμιλος Valeant προέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή κίνηση, με την εξαγορά της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής PharmaSwiss.

Στρατηγικός στόχος της επένδυσης αυτής ήταν η ενδυνάμωση των υγειών και με προοπτικές τοπικών αγορών σε διάφορες περιοχές της Νοτίου, κυρίως, Ευρώπης. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, η PharmaSwiss Ελλάδος προχώρησε στην εξαγορά καταξιωμένου, υφιστάμενου προϊοντικού χαρτοφυλακίου φαρμάκων και ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων, επενδύοντας κεφάλαια άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Εν συνεχεία το 2013 ο Όμιλος Valeant προέβη στην παγκόσμια εξαγορά της Ηγέτιδας Εταιρείας στην Οφθαλμολογία, της Bausch + Lomb της εταιρείας Θρύλου με αδιάλειπτη επί 165 έτη προσφορά στη φροντίδα των ματιών.

Από τότε, και παρά την συνεχιζόμενη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η Valeant σε συνεργασία με τον μητρικό Όμιλο, εφαρμόζει μεθοδικά την υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου στρατηγικών επενδύσεων, εισαγωγής καινοτόμων θεραπειών και σκευασμάτων, εξαγορών και συνεργασιών σε όλο το εύρος των προϊόντων υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης