Γράφει η Βασιλική Γκέσου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 Η γνωστή ρύση «Είσαι ότι τρως» δε θα μπορούσε να είναι λιγότερο ακριβής στο κεφάλαιο ήλιος και προστασία του δέρματος. Όλοι γνωρίσουμε και ακούμε καθημερινά τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου για το σώμα μας. Το καλό αντηλιακά είναι πάντα απαραίτητο, αλλά μπορούμε άραγε να κάνουμε κάτι επιπλέον από αυτό; Ας δούμε, λοιπόν, πως το πιρούνι μας θα μας θωρακίσει ενάντια σε αυτή την άνιση μάχη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Θρεπτικά συστατικά με «ηλιοπροστασία»

Η υπεριώδης ακτινοβολία, γνωστή ως UV ακτινοβολία. Είναι η ακτινοβολία του ήλιου που θα βλάψει το σώμα μας. Αυτή μπορεί να διαπεράσει το γυαλί και τα ρούχα μας και να προκαλέσει ρυτίδες, δυσχρωμίες μέχρι και καρκίνο που δέρματος. Ας δούμε με ποια λοιπόν θρεπτικά συστατικά μπορούμε να μπλοκάρουμε τη δράση της.

  • Αντιοξειδωτικά: ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τη UV ακτινοβολία και βλάπτουν την επιδερμίδα μας. Συναντώνται σε φρούτα και λαχανικά.
  • Βιταμίνη C: αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τα ακτινίδια, τα μούρα, τις πιπεριές, τις ντομάτες και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με έντονο κοκκινοκίτρινο χρώμα.
  • Καροτενοειδή: βάση πολλών αντηλιακών κρεμών με κύριες διατροφικές πηγές τα καρότα και τις γλυκοπατάτες.
  • Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες: δύο κύριοι εκπρόσωποι των αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε σταφύλια, το κόκκινο κρασί, τη σοκολάτα, το καφέ, το τσάι και τα μούρα.

 Τρόφιμα με «ηλιοπροστασία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς είδαμε πια είναι τα κύρια θρεπτικά που θα μας βοηθήσουν στη μάχη μας με τον ήλιο, ας δούμε και επί του πρακτικού με ποια τρόφιμα να γεμίσουμε το πιάτο μας για να επιτύχουμε τη μέγιστη προστασία:

  • Ντομάτα: καλοκαιρινό και ελληνικό φρούτου. Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας η οποία παραδοσιακά συναντάται καθημερινά σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, διατηρεί την υγεία της επιδερμίδας και θωρακίζει ενάντια στο καρκίνο του δέρματος. Καταναλώστε ωμή σε σαλάτα ή σε σνακ όπως σάντουιτς, αλλά και μαγειρεμένη είτε σαν συστατικό του φαγητού είτε σαν σάλτσα.
  • Καρότα: περιέχουν το αντιοξειδωτικό Β-καροτίνη. Το σώμα μας μετατρέπει την ουσία αυτή σε βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί την υγρασία του δέρματος, επιδιορθώνει τα κύτταρα από την ηλιακή φθορά και αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Βάλτε τα στη διατροφή ως σαλάτα, ως σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα, ως συστατικό στα φαγητά, αλλά και στις σάλτσες σας, αλλά και σαν φρέσκο χυμό μέσα στην ημέρα σας.
  • Σοκολάτα: ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, ανιτοξειδωτικά με πολύ μεγάλος εύρος ευεργετικών ικανοτήτων. Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί την καλύτερη επιλογή από όλους τους εκπρόσωπους του γλυκού πειρασμού. Βάλτε την με μέτρο στη διατροφή σας είτε σε μερικά κομμάτια, είτε λιωμένη σαν επιδόρπιο με φρέσκα φρούτα είτε σαν ένα γευστικό δροσερό ρόφημα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης