του Τόνι Νζείμ (Διαιτολόγος Διατροφολόγος)

Είναι μύθος ότι η μαύρη σοκολάτα δεν έχει θερμίδες και δεν παχαίνει. Τα κύρια είδη σοκολάτας που συναντώνται στο εμπόριο είναι η μαύρη, η γάλακτος και η λευκή.  Δυστυχώς για τους λάτρεις της σοκολάτας και οι 3 κατηγορίες σοκολάτας περιέχουν πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μία, η λευκή σοκολάτα δεν είναι ουσιαστικά σοκολάτα γιατί δεν περιέχει κακάο αλλά μόνο φυτικά βούτυρα τεχνητά γευστικά πρόσθετα που δίνουν γεύση κακάο, γάλα, ζάχαρη και βανίλια. Επίσης είναι φτωχότερη σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τις άλλες δυο κατηγορίες σοκολάτας. Τα 30 γρ. λευκής σοκολάτας περιέχουν περίπου 162 θερμίδες.

Από την άλλη, η σοκολάτα γάλακτος είναι καλύτερης θρεπτικής αξίας από τη λευκή. Περιέχει κακαοβούτυρο αλλά και κακαόμαζα, άρα και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά. Ώμος αντίθετα με τις άλλες δυο κατηγορίες περιέχει πολλά ζωικά λιπαρά. Τα 30 γρ. σοκολάτα γάλακτος περιέχουν περίπου 160 θερμίδες.

Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία! Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος. Η μαύρη σοκολάτα είναι το πιο υγιεινό γλύκισμα αφού μας προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτικά και η απουσία του γάλακτος την κάνει να μην έχει πολλά λιπαρά. Αυξάνει την έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης που είναι φυσικά αντικαταθλιπτικά και περιέχει καφεΐνη που μας τονώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητικές  μελέτες δείχνουν ότι  οι  φλαβανόλες που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα προστατεύουν από την συσσώρευσης της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, και βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of the American Medical Association»  τον Αύγουστο του 2003, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.

Παρά τα οφέλη και τις ιδιότητες, η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Περιέχει ζάχαρη και λιπαρά, έτσι η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαύρη σοκολάτα είναι 30γρ. ανά ημέρα (περίπου 175 θερμίδες), ή έως 200γρ την εβδομάδα, ως μια υγιή πρόσληψη.

 Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης