Γράφει η Σταυρινή Στάυρου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πάλι έμειναν στο ψυγείο λαχανικά και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις ! Έχουμε και κρίση κρίμα να τα πετάξεις αλλά και πάλι δεν έχεις ιδέα πώς να τα χρησιμοποιήσεις. Παρακάτω θα δείτε μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε αυτά τα λαχανικά και να μην τα πετάξετε !

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Φτιάξτε ένα ριζότο λαχανικών! Δεν ξέρεις πως; ρίξε μια ματιά στην πιο κάτω συνταγή :

Υλικά: όσα λαχανικά περίσσεψαν στο ψυγείο σου, ρυζάκι , νερό, αλάτι , πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και μετά το νεράκι. Λίγο πριν κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε αλατάκι- πιπεράκι 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνοδεύει μπριζόλα, φιλέτο κοτόπουλο, ψάρι σχάρας !!

2. Σούπα λαχανικών βελουτέ

Υλικά: όσα λαχανικά περίσσεψαν στο ψυγείο σου, νεράκι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 2-3 πατάτες

Εκτέλεση: βάζουμε νερό στην κατσαρόλα ίσα ίσα να σκεπάζει τα λαχανικά + πατάτες και τα βράζουμε, όταν ψηθούν ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και με ένα μίξερ χειρός λιώνουμε τα λαχανικά !!!

Σερβίρεται με ζεστή με λίγο λεμονάκι 

3. Πίτα λαχανικών

Υλικά: όσα λαχανικά περίσσεψαν στο ψυγείο σου, ½ ποτήρι νερό (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, κούπες αλεύρι, μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση: σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας, αν δεν έχουν πολλά υγρά προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό. Μετά το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα πηκτός χυλός. Όταν γίνει πηκτός χυλός ρίχνω και 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνω λίγο. Ακολούθως ψήνω στους 180βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

Είναι φανταστικό γεύμα ή σνακ 

4. Ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα

Υλικά : όσα λαχανικά περίσσεψαν στο ψυγείο !! ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση: σε ένα ταψί αφού πλύνουμε καλά τα λαχανικά τοποθετούμε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση τα λαχανικά μας και τα ψήνουμε για ένα τέταρτο στις αντιστάσεις. Όταν ψηθούν ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι , πιπέρι , ρίγανη κι έτοιμα !!!

JΠεντανόστιμα και μπορούν να συνοδεύσουν το γεύμα μας

5. Σουφλέ λαχανικών

Υλικά: όσα λαχανικά περίσσεψαν στο ψυγείο !! ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, διάφορα τυριά της επιλογής σας

Εκτέλεση: ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και στρώνουμε στο ταψί αφού τα πλύναμε και τα στραγγίξαμε, αλατοπιπερόνουμε και ρίχνουμε και ρίγανη (προαιρετικά). Ρίχνουμε από πάνω τα τυριά που επιλέξαμε και ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα. αν έχετε αδυναμία στην κρέμα γάλακτος μπορείτε αν προσθέσετε 200μλ κρέμα με χαμηλά λιπαρά για να γίνει πιο ζουμερό !!!

6. Ομελέτα λαχανικών

Υλικά: όσα λαχανικά περίσσεψαν στο ψυγείο !! ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 αυγά, 1φλ. καφέ γάλα

Εκτέλεση: ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Κτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνουμε το μίγμα στα σοταρισμένα λαχανικά. Αφού ψηθεί από τη μια μεριά γυρίζουμε την ομελέτα κι από την άλλη μεριά μέχρι να ροδίσει.

Συνοδεύεται με σαλατούλα εποχής και λίγο ψωμάκι !!

7. Μακαρονάκι κοφτό με σάλτσα λαχανικών και βασιλικό

Υλικά: 500γρ. μακαρονάκι κοφτό, νερό, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό, σάλτσα ντομάτας, διάφορα λαχανικά.

Εκτέλεση: σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση, όταν βράσει ρίχνω το μακαρονάκι ( θέλει 10 λεπτά να ψηθεί), αφού ψηθεί το στραγγίζουμε . Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα σοτάρουμε, ρίχνουμε στη συνέχεια τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό. Όταν ψηθεί η σάλτσα μας ρίχνουμε το μακαρονάκι κι ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού.

Όπως καταλαβαίνεται με λίγη φαντασία και πολύ μεράκι μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα φαγητά με τα λαχανικά που περισσεύουν στο ψυγείο σας.

Καλή όρεξη !

Σε συνεργασία με το diatrofi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης