της Βασιλική Γκέσου Μπατσίλα  Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Μία από τις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες πολλών από εμάς είναι η κατανάλωση πρωινού με γάλα και δημητριακά. Ένα πρωινό που είναι εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο αλλά και παράλληλα θρεπτικό αν καταναλωθεί σωστά δηλαδή με γάλα χαμηλών λιπαρών και μη επεξεργασμένα δημητριακά. Συνήθεια των ανθρώπων για πάρα πολλά χρόνια, φαίνεται ότι παρέχει υγεία και πολλά οφέλη για την υγεία. Ας δούμε λοιπόν ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τα δημητριακά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Διατροφικά χαρακτηριστικά των δημητριακών πρωινού

Τα δημητριακά πρωινού κρύβουν ποικίλα οφέλη για την υγεία μας καθώς αποτελούνται από ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους συνοψίζονται στα εξής:

  • Εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων.
  • Σημαντική πηγή πρωτεϊνών.
  • Σημαντική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και φυλλικού οξέος.
  • Πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο και ψευδάργυρο.
  • Περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε και σελήνιο, αλλά και φλαβονοειδή και φυτοστερόλες.
  • Πλούσια σε φυτικές ίνες.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω θρεπτικά χαρακτηριστικά συνθέτουν τα διατροφικά οφέλη που μας παρέχει η κατανάλωση των δημητριακών πρωινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Οφέλη των δημητριακών πρωινού για την υγεία

Η κατανάλωση δημητριακών πρωινού φαίνεται να εμπλέκεται σε πολλές καταστάσεις υγείας με ευεγερτικό τρόπο. Οι κύριες από αυτές είναι οι εξής:

  • Καρδιαγγειακά επεισόδια: Οι φυτικές ίνες των δημητριακών, αλλά και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Διαβήτης τύπου ΙΙ: Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων που περιέχονται στα δημητριακά πρωινού προκαλούν μικρότερη γλυκαιμική απόκριση στον οργανισμό με αποτέλεσμα τη καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος.
  • Καρκίνος: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα δημητριακά πρωινού εμφανίζουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρκίνου.
  • Δυσκοιλιότητα: Οι φυτικές ίνες των δημητριακών πρωινού παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του εντέρου.
  • Παχυσαρκία: Τα άτομα που καταναλώνουν σύνθετα δημητριακά πρωινού φαίνεται να διατηρούν χαμηλότερο βάρος, καθώς ρυθμίζουν ευκολότερα τη ποσότητα κατανάλωσης αυτών και αποφεύγουν μη υγιεινές επιλογές πρωινού.

 Τι και πόσο πρέπει να καταναλώνω από τα δημητριακά πρωινού;

Όταν επιλέγουμε να εισάγουμε στη διατροφή μας τα δημητριακά πρωινού πρέπει να είμαστε επιλεκτική ως προς το είδος αλλά και την ποσότητα που θα καταναλώνουμε. Αρχικά, ως προς το είδος, στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες μορφές δημητριακών από τις οποίες πρέπει να επιλέγουμε τα μη επεξεργασμένα δημητριακά όπως ολικής αλέσεως, βρώμη, σίκαλης. Όσο για την ποσότητα μία μέση γυναίκα πρέπει να καταναλώνει περίπου ½ με 1 κούπα ( κούπα = 250 ml) και ένας μέσος άνδρας κοντά στη 1 με 2 κούπες ημερησίως. Η σωστή ποσότητα για τον καθένα από εμάς εξαρτάται από τις υπόλοιπες διατροφικές μας συνήθειες.

 Συμπερασματικά, μην ξεχνάτε! Όλα χωράνε στη διατροφή μας, αρκεί να είναι στη σωστή ποιότητα και ποσότητα!!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης