της Παρασκευής Κουστουράκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πρόκειται για την τελευταία «λέξη της μόδας» στις μεθόδους απώλειας βάρους. Eίναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, η «Διατροφή 5:2» προτείνει, για 2 ημέρες, εξαιρετικά μειωμένη θερμιδική πρόσληψη (500 kcal για τις γυναίκες και 600 kcal για τους άντρες) και για τις υπόλοιπες 5 ημέρες, πρόσληψη θερμίδων που να μην υπερβαίνει αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του υπάρχοντος σωματικού βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εμπνευστές του διατροφικού αυτού μοτίβου δεν υποδεικνύουν κάποιους διατροφικούς περιορισμούς, τις ημέρες της «μη δίαιτας», εκτός από τον θερμιδικό περιορισμό. Επιτρέπονται λοιπόν, όλες οι τροφές, με τον όρο να μην είναι υπερβολική η κατανάλωσή τους και επίσης μπορεί ο καθένας να καταμερίσει το φαγητό του σε όσα γεύματα μέσα στην ημέρα του ταιριάζουν καλύτερα.

Τις ημέρες της «δίαιτας» τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ένα ημερήσιο μενού 500 Kcal θα περιλάμβανε ενδεικτικά τα εξής: για πρωινό 1 μικρό μήλο, 1 μικρό μάνγκο και 1 βραστό αβγό και ένα ακόμη γεύμα 1,5 φλιτζάνι φασόλια βραστά, 140γρ τόνο σε νερό, 57γρ τοματίνια, ένα κοφτό φλιτζάνι σπανάκι, 1/2 κγ ελαιόλαδο. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ποσότητες τροφής για αυτές τις μέρες είναι αρκετά μικρές ενώ η θερμιδομετρία είναι απαραίτητη. Αυτός είναι ένας λόγος που η καθοδήγηση από έναν ειδικό είναι αναγκαία, καθότι η πρόσληψη μόνο 500-600 Kcal για να είναι ασφαλής δεν πρέπει να είναι παρατεταμένη αλλά και η συνεχής ενασχόληση με τις θερμίδες και τις ποσότητες των τροφίμων είναι κάτι που δύσκολα ένα άτομο με αυξημένες υποχρεώσεις μπορεί να εντάξει στην καθημερινότητά του.
 Ένας ακόμη λόγος για τη συμβολή του ειδικού είναι η διαχείριση του αισθήματος της πείνας που είναι μια ακόμη δυσκολία των ημερών αυτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, να προφυλάξει τον εαυτό του από το δυσάρεστο αυτό αίσθημα. Πρωτεϊνικές τροφές, τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου και υψηλής περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερα βοηθητικές μπορούν να είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες όπως είναι η γλυκομαννάνη, οι οποίες αποκτούν μια ζελατινώδη υφή όταν καταναλωθούν παράλληλα με αρκετό νερό δημιουργώντας έτσι έντονο αίσθημα κορεσμού. Βρώμη, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά αποτελούν τις κύριες πηγές των διαλυτών φυτικών ινών.

Επιστημονικά, πρόκειται για ένα διατροφικό μοντέλο «διακεκομμένης νηστείας». Ο όρος «νηστεία» αναφέρεται ουσιαστικά στον θερμιδικό περιορισμό, και δεν σχετίζεται με τη θρησκευτική έννοια του όρου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα της «διακεκομμένης νηστείας» στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση των δεικτών υγείας, με εκείνα των σχημάτων που προτείνουν συστηματική μείωση στη θερμιδική πρόσληψη. Μένει ωστόσο ακόμη να διευκρινιστεί αν υπάρχουν πιο συγκεκριμένα οφέλη με παραπάνω έρευνες. Δεδομένου ότι ένα διατροφικό μοτίβο με 2 μέρες «νηστείας» δεν ακολουθείται παρατεταμένα όπως είπαμε προηγουμένως, είναι θεμιτό παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος, να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να υιοθετήσει καθημερινές ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα οποιαδήποτε απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι άτομα όπως ασθενείς, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, έφηβοι και παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την εφαρμογή τέτοιων διατροφικών μοντέλων με αυστηρό θερμιδικό περιορισμό. Υπό αυτή τη προϋπόθεση αλλά και με την καθοδήγηση του ειδικού η «διακεκομμένη νηστεία» 5:2, ίσως τελικά βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Θα πρέπει ωστόσο από κει και πέρα να σκεφτεί κανείς και την διατήρηση αυτής της απώλειας όσο και την υγεία του.

Σε συνεργασία με το mednutrition.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης