Γράφει η Βάσια Μανίκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Λίγο το καλοκαίρι, λίγο οι διακοπές, λίγο η θάλασσα, λίγο η χαλάρωση και τσουπ! Πήραμε μερικά κιλάκια χωρίς να το καταλάβουμε καν! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις συμβουλές που θα δώσουμε για να μην πάρουμε γραμμάριο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πολύ καλό και δυναμωτικό πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει άπαχα γαλακτοκομικά, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, φρούτα εποχής και κάποιο αφέψημα (τσάι, καφές κτλ). Άλλες καλές λύσεις είναι 1 φέτα ψωμί με λίγο μέλι ή τυρί.

Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα μας, τα οποία αποτελούνται από άφθονα φρούτα (ωμά ή χυμοί φρούτων) και λαχανικά εποχής, που είναι πλούσια σε νερό και συμβάλλουν στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Επιλέγουμε δροσερά σνακς, όπως το άπαχο ζελέ φρούτων, γιαούρτι ή παγωτό χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποφεύγουμε τα τηγανιτά και τις βαριές σάλτσες και προτιμούμε τα ψάρια, άπαχα κρέατα και φαγητά μαγειρεμένα ελαφρά, χωρίς πολύ λάδι και βαριά μπαχαρικά.

Προσοχή στη βραδινή έξοδο: Προτιμούμε να δειπνήσουμε νωρίς και να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ, όπως ψητό ψάρι/ κρέας/ κοτόπουλο με σαλάτα και να μην παρασυρόμαστε από το κρασί ή την μπίρα, ειδικά αν πρόκειται να πάμε μετά για ποτό. Το αλκοόλ, εκτός από ζάλη, μπορεί να σας προσφέρει πολλές θερμίδες (βλ. πίνακα).

Για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας πίνουμε άφθονο νερό, δροσερά αφεψήματα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και φρέσκους χυμούς, ιδιαίτερα τις ώρες που βρισκόμαστε κάτω από τον καυτό ήλιο.

 


Πίνακας 1. Περιεκτικότητα θερμίδων στα διάφορα ποτά (αντιστοιχούν σε μια μερίδα ποτού)

 

Ποτό

Θερμίδες (kcal)

1 ποτήρι κόκκινο κρασί (150ml)

82 kcal

1 ποτήρι λευκό κρασί (150ml)

83 kcal

1 ποτήρι σαμπάνια (150ml)

80 kcal

1 ποτήρι σαγκριά (150ml)

225 kcal

Τζιν τόνικ

210 kcal

Βότκα (λεμόνι/ πορτοκάλι- 150ml)

163 kcal

Whiskey (40gr)

> 100 kcal

Μπύρα (330ml)

125-200 kcal

Mojito

140 kcal

Cosmopolitan

130 kcal

Μαργαρίτα

145 kcal

Sex on the beach

150 kcal

Dacquiri

230-250 kcal

 

Επιπλέον, αυτή η εποχή ενδείκνυται για αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να περπατάμε πιο πολύ, να χορεύουμε πιο συχνά, να παρκάρουμε πιο μακριά το αυτοκίνητο από τον προορισμό μας, να κολυμπάμε περισσότερο, να κάνουμε διάφορα θαλάσσια σπορ κτλ. Με αυτόν τον τρόπο καίμε περισσότερες θερμίδες και ανεβάζουμε τη διάθεσή μας στα ύψη!!!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης