Γράφει η Πηνελόπη Δουβόγιαννη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Στο πεπτικό μας σύστημα υπάρχουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα μας, και το 99% της σύνθεσης του DNA μας γίνεται από αυτά τα βακτήρια. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου επηρρεάζει σημαντικά την υγεία μας, και συγκεκριμένα ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία συνδέεται με αλλαγές στη σύσταση αυτών των μικρο-οργανισμών. Αν και η μικροβιακή χλωρίδα διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα δύο πρώτα έτη της ζωής μας, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή και η χρήση αντιβιοτικών, μπορούν να επηρρεάσουν τον αριθμό των διαφορετικών ειδών μικροοργανισμών που «κατοικούν» στον εντερικό μας σωλήνα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να επηρεάζεται η υγεία μας, αρνητικά ή θετικά. Ας δούμε όμως μερικά συνηθισμένα προβλήματα της σύγχρονης διατροφής σε σχέση με τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, και τι μπορεί κάποιος να κάνει για να είναι πιο υγιής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίαιτα χαμηλής πρόσληψης σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αποτελούν «τροφή» για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Έτσι, μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες οδηγεί στη διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στα «καλά» και στα «κακά» βακτήρια του εντέρου, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που κάποιος θα αυξήσει την κατανάλωση φυτικών ινών, η σύσταση των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να αλλάξει. Καταναλώνετε λοιπόν συστηματικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα σε ινουλίνη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, όπως τα παντζάρια, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, η βρώμη, τα μήλα, το μπρόκολο κ.ά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπερκατανάλωση απλών σακχάρων

Η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, όπως τα περισσότερα γλυκά, έχει σαν αποτέλεσμα την διατάραξη της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου- μπορεί για παράδειγμα να αυξηθεί ο αριθμός των ζυμομυκητών candida. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως συχνές μολύνσεις και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Για να νιώθετε λοιπόν καλύτερα και να έχετε καλύτερη υγεία περιορίστε σημαντικά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα. Αν είσαστε «του γλυκού» και η ιδέα να χάσετε την αγαπημένη σας γεύση σας τρομάζει, μειώστε σταδιακά τα επίπεδα ζάχαρης στην διατροφή σας. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί ο οργανισμός σας σε μία λιγότερο γλυκιά διατροφή!

Κατανάλωση προβιοτικών

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι ή σε άλλα εμπλουτισμένα προϊόντα. Σε μία μελέτη, υπέρβαροι ενήλικες που κατανάλωσαν το προβιοτικό Lactobacillus gasseri (200 γρ./ημέρα ζυμωμένου γάλακτος που περιείχε το προβιοτικό για 12 εβδομάδες) είχαν 5% μεγαλύτερη μείωση του κοιλιακού λίπους σε σχέση με υπέρβαρα άτομα που δεν κατανάλωσαν το προβιοτικό. Σε άλλη μελέτη, εγκυμονούσες γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν συστηματικά τα προβιοτικά Lactobacillus rhamnosus και Bifidobacterium lactis βρέθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κυήσεως.

Συμπεριλάβετε λοιπόν καθημερινά στην διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά όπως είναι το κεφίρ, το γιαούρτι και μερικά τυριά για να έχετε «καλύτερη» μικροβιακή χλωρίδα. Για να είσαστε σίγουροι ότι το προϊόν που θα καταναλώσετε περιέχει αρκετή ποσότητα προβιοτικών αλλά και ότι αυτά θα είναι ενεργά όταν τα καταναλώσετε, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και προτιμήστε όσα γράφουν ότι περιέχουν προβιοτικά.

Αναμένοντας

Αν και είναι πλέον σαφές ότι η διατροφή που κάποιος ακολουθεί μπορεί να επηρεάσει την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου του, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρρεάσει σημαντικά την υγεία, οι γνώσεις μας είναι ακόμα σε «βρεφικό» στάδιο. Καθώς πολλές είναι οι έρευνες που πραγματοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, αναμένουμε τα αποτελέσματα.

 Σε συνεργασία με το mednutrition.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης