Αυτό είναι το παρεξηγημένο λαχανικό που καίει το λίπος

Αυτό είναι το παρεξηγημένο λαχανικό που καίει το λίπος
Ο μεταβολισμός είναι αυτός που καθορίζει πόσο εύκολα ή δύσκολα χάνουμε βάρος ή διατηρούμαστε στα ίδια κιλά. Πιο επιστημονικά, ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα και τις μικροδραστηριότητες, με λίγα λόγια το ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνει κάθε άνθρωπος τη μέρα.

Καθημερινά, ακόμα κι αν μείνουμε όλη τη μέρα στο κρεβάτι, ο οργανισμός μας από μόνος του θα κάψει θερμίδες για να διατηρήσει τις βασικές του λειτουργίες, να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά μας, να αναπνέουμε, να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Το σύνολο αυτών των απολύτως απαραίτητων θερμίδων λέγεται βασικός μεταβολισμός. Τυπικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει το 60-75% του ολικού μεταβολισμού ενός ατόμου.

Τι επηρεάζει τον μεταβολισμό

Πολλές φορές ακούμε για κάποιον που δεν παχαίνει εύκολα ότι έχει καλό μεταβολισμό. Πραγματικά, ο βασικός μεταβολισμός ποικίλλει εξαιρετικά ανάμεσα στα άτομα. Ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η σύνθεση του σώματος (περιεκτικότητα σε μυς και λίπος), η ηλικία, το φύλο και οι ορμόνες. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι το λίπος, επομένως ένα άτομο με μεγάλη ποσότητα μυών έχει και υψηλότερο βασικό μεταβολισμό.

Οι άνδρες έχουν συνήθως μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες, κυρίως επειδή έχουν μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας στο σώμα. Ο βασικός μεταβολισμός φυσιολογικά μειώνεται στους ενήλικες με ρυθμό της τάξης του 2 έως 8% ανά δεκαετία ζωής και αυτό λόγω κυρίως απώλειας μυϊκής μάζας. Εκτός από την άσκηση, που είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την ενδυνάμωση και τη διατήρηση της μυικής μάζας, υπάρχουν και ορισμένες τροφές και συνδυασμοί που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μια νόστιμη τέτοια τροφή είναι η βελουτέ σούπα με μπρόκολο.Πηγή: askmen 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, 12:30