Απλά βήματα που υποστηρίζονται επιστημονικά και θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας για αδυνάτισμα.

Για δεκαετίες η βιομηχανία απώλειας βάρους έλεγε στους ανθρώπους ότι η επιτυχία μπορεί να βρεθεί σε μια δαπανηρή συμμετοχή στο γυμναστήριο ή σε συστήματα αντικατάστασης τροφίμων. Δεν είναι αυτή επιτυχία, και δεν υπήρξε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έδρα της λειτουργίας απώλειας βάρους του σώματός μας δεν είναι στους μηρούς ή τα λιπώδη κύτταρα, είναι στον εγκέφαλο. Αυτό είναι σωστό: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προκαλεί τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος για να αποτύχουν.

Αλλά πώς;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνετε – και ο τρόπος που τα καταναλώνετε – προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο που τελικά υπονομεύουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους σας, δημιουργώντας ακόρεστη πείνα και υπερβολική επιθυμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κύριοι ένοχοι είναι το αλεύρι και η ζάχαρη, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε όλα. Θα κατακλύσουν τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές σας και θα αλλάξουν τα νευρικά σας μονοπάτια και τα συστήματα επιβράβευσης, ανακυκλώνοντάς τα για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να τρώμε όλο και περισσότερο και από τα δύο. Με άλλα λόγια, είναι πολύ εθιστικά.

Αλλά όπως και με άλλους εθισμούς, μπορείτε να ασκήσετε έλεγχο στον εγκέφαλό σας και να τον κάνετε να εργάζεται για σας (όχι εναντίον σας) για να επιτύχετε μόνιμη απώλεια βάρους.

Ακολουθούν πέντε απλά βήματα:

1. Εξαλείψτε τη ζάχαρη και το αλεύρι

Το αλεύρι και η ζάχαρη είναι εξίσου εθιστικές στον εγκέφαλό σας με την κοκαΐνη.

Υπερέχει η συσσώρευση στον πυρήνα του εγκέφαλου (η έδρα της ευχαρίστησης, ανταμοιβής και του κινήτρου).

Για να προστατεύσει τον εαυτό του, ο εγκέφαλος σβήνει μερικούς υποδοχείς ευχαρίστησης, και με αυτόν τον τρόπο δεν θα βομβαρδιστεί τόσο σκληρά την επόμενη φορά.

Έτσι, χρειάζεστε όλο και μεγαλύτερες δόσεις για να ζήσετε το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης. Αυτός είναι ο εθισμός.

Αυτά τα δύο συστατικά προκαλούν, επίσης, αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.

Αυτό όχι μόνο σας θέτει σε κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης εμποδίζει τον εγκέφαλο από την αναγνώριση της ορμόνης λεπτίνης, η οποία σηματοδοτεί ότι είστε πλήρεις από φαγητό.

Εάν η λεπτίνη δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της, μπορείτε να πάτε από ένα μεγάλο δείπνο κατευθείαν στον καναπέ με μια τσάντα από πατατάκια και ένα τεράστιο μπολ παγωτού- και ακόμα να πάτε στο κρεβάτι αισθάνοντας δυσαρεστημένοι.

Η θεραπεία αρχίζει όταν η ζάχαρη και το αλεύρι βγαίνουν από την εξίσωση. Όχι μόνο το υπερβολικό βάρος εξέρχεται, αλλά η ακόρεστη πείνα τελειώνει.

2. Καταναλώνετε κανονικά γεύματα

Ένα σταθερό πρόγραμμα τριών γευμάτων την ημέρα σε τακτικά χρονικά διαστήματα εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας για να φάει τα σωστά πράγματα στις κατάλληλες στιγμές και να διώξει τα λάθος πράγματα στο μεταξύ.

Η προσκόλληση σε ένα χρονοδιάγραμμα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βασίζεστε στη βούληση.

Όταν τα κανονικά γεύματα γίνονται μέρος του προγράμματος της ζωής σας, παίρνει το βάρος από το να θέλετε να τρώτε περισσότερο ή λιγότερο.

Η κατανάλωση γευμάτων με κανονικό πρόγραμμα αυξάνει επίσης δραματικά το παράθυρο νηστείας (το χρονικό διάστημα που περνάτε χωρίς να καταναλώνετε τρόφιμα). Για παράδειγμα, έχετε ένα παράθυρο νηστείας 13 ωρών εάν ολοκληρώσετε το δείπνο μέχρι τις 6 μ.μ. και φάτε το πρωινό στις 7 το πρωί.

Τα μεγάλα παράθυρα νηστείας ισοδυναμούν με αυξημένη απώλεια λίπους, βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και καλύτερο ύπνο.

3. Έλεγχος μερίδας

Οι περισσότεροι ενήλικες δεν λαμβάνουν πλέον αξιόπιστα μηνύματα από τους εγκεφάλους τους για να σταματήσουν να τρώνε όταν έχουν φάει αρκετά, προκαλώντας τους να υπερκαταναλώνουν.

Η κατανάλωση κατάλληλων μερίδων σε μέγεθος θα αναζωογονήσει αυτά τα σήματα με την πάροδο του χρόνου και θα βοηθήσει τα κιλά να φύγουν.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Αν δεν έχετε καταναλώσει τρία κανονικά γεύματα χωρίς να τσιμπολογήσετε ενδιάμεσα, ίσως να μην τρώτε αρκετά στα γεύματα.

Μόλις αρχίσετε να περιορίζεστε σε τρία γεύματα την ημέρα, μην ξεχνάτε ότιπρέπει να φάτε μια ποσότητα που να σας γεμίζει.

Ο στόχος για το φαγητό πρέπει να είναι να τρώτε τρία όμορφα, άφθονα, νόστιμα γεύματα την ημέρα.

4. Κατανόηση του πώς ακριβώς λειτουργεί η δύναμη της θέλησης

Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται τη δύναμη της θέλησης ως πτυχή του ηθικού μας χαρακτήρα ή ως εργαλείο που γίνεται πιο αποτελεσματικό με αυξημένη δέσμευση.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η δύναμη της θέλησης είναι πεπερασμένη, και οι περισσότεροι από εμάς έχουν περίπου 15 λεπτά από αυτό κάθε φορά.

Είναι ο ίδιος μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για τη συναισθηματική ρύθμιση, που σας βοηθά να είστε υπομονετικοί. Εάν η εργασία, η γονική μέριμνα ή η οδήγηση στην κίνηση σας κάνουν να χάνετε την υπομονή σας, θα πέσετε στο κενό της θέλησης. Δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στη θέληση για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες!

5. Να είστε συνεπείς

Όπως ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά, οι κανόνες αυτοί δεν είναι διαπραγματεύσιμοι.

Κάνοντας αυτό, θα πάρει την επιβάρυνση από τη δύναμη της θέλησης, θα κάνει τις καλές επιλογές αυτόματα και θα αφαιρέσει την ασάφεια που οδηγεί στο ‘μόνο μια μικρή μπουκιά.’

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τρώγοντας τα γεύματα σε συγκεκριμένο χρόνο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την απώλεια λίπους.

Τι πιστεύετε εσείς;

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να χάσετε βάρος; Ήταν επιτυχής η προσπάθεια; Ποια εργαλεία βοήθησαν ώστε να φτάσετε στο στόχο σας; Τι κανόνες έχετε ορίσει για τον εαυτό σας; Έχετε ακολουθήσει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες; Εάν ο τρέχων στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, θα εφαρμόσετε κάποιον από αυτούς τους κανόνες;

Πηγή: logodiatrofis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης