Ο υπέρηχος είναι ένα αποτελεσματικό διαγνωστικό εργαλείο για τις γυναίκες με εστιακή νόσο του μαστού, δηλαδή με συμπτώματα όπως πόνος, εκκρίσεις ή ογκίδιο στο στήθος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη.

«Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων που αναφέρουν οι γυναίκες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στη διάγνωση του μαστού», δήλωσε η Dr. Linda Appelman, ακτινολόγος μαστού στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud, στο Nijmegen της Ολλανδίας, μία εκ των ερευνητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο υπέρηχος, ως η πρώτη μέθοδος απεικόνισης, μπορεί να μας δώσει σαφή αποτελέσματα, όσον αφορά την εστιακή νόσο του μαστού», προσέθεσε.

Στην εστιακή νόσο του μαστού, αναφερόμαστε σε συμπτώματα που παρουσιάζονται σε περιορισμένη έκταση του μαστού.

Στην Ολλανδία, όπου έγινε η μελέτη, η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού (γνωστή και ως 3D μαστογραφία) ακολουθούμενη από στοχευμένο υπερηχογράφημα είναι η τυπική διαγνωστική διαδικασία για γυναίκες άνω των 30 ετών, οι οποίες έχουν συμπτώματα όπως πόνος, εκκρίσεις ή ογκίδιο στον μαστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 3D μαστογραφία παρέχει μια συνολική εικόνα και των δύο μαστών, ενώ ο υπέρηχος μπορεί να προσφέρει πιο στοχευμένη απεικόνιση μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Η ποιότητα της εικόνας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τονίζουν οι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.961 γυναικών με εστιακή νόσο του μαστού σε τρία νοσοκομεία της Ολλανδίας, από τον Σεπτεμβρίου του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Πρώτα αξιολογήθηκε το στοχευμένο υπερηχογράφημα και μετά η 3D μαστογραφία.

Το υπερηχογράφημα είχε ως αποτέλεσμα ακριβή διάγνωση στο 90% των ασθενών. Σε ποσοστό άνω του 80% των γυναικών, τα συμπτώματα οφείλονταν σε φυσιολογικά ή καλοήθη ευρήματα, όπως κύστεις.

«Διαπιστώσαμε ότι η διαγνωστική ακρίβεια του υπερήχου είναι υψηλή σε γυναίκες με εστιακή νόσο του μαστού», τόνισε η Dr. Linda Appelman.

Με βάση μόνο τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος, 374 ασθενείς υποβλήθηκαν σε βιοψίες. Από αυτές, 192 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Η χρήση υπερήχων στην εστιακή νόσο του μαστού, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος όπου δεν είναι εύκολα διαθέσιμη η 3D μαστογραφία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι το υπερηχογράφημα από μόνο του μπορεί να διαγνώσει αποτελεσματικά την εστιακή νόσο του μαστού στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών. Όταν υπάρχουν περιορισμένοι πόροι ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ο αρχικός υπέρηχος μπορεί να είναι καλύτερη εναλλακτική σε σύγκριση με τη μαστογραφία», κατέληξαν οι ερευνητές.

https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.220361

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης