Οι ασθενείς που έχουν πολλαπλούς όγκους σε έναν μαστό μπορεί να αποφύγουν τη μαστεκτομή εάν οι όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν αφήνοντας αρκετό ιστό του μαστού. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης της Alliance in Clinical Trials in Oncology και του Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center.

«Είμαι ενθουσιασμένη με τα ευρήματα, γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα στις ασθενείς και στις ομάδες διεπιστημονικής φροντίδας που αναλαμβάνουν τις ασθενείς, να εξετάσουν και αυτή την επιλογή σε γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν το στήθος τους. Μερικές ασθενείς μπορεί να προτιμούν ή να χρειάζονται τη
μαστεκτομή και αυτή είναι μία απολύτως αποδεκτή προσέγγιση. Το να μπορείς όμως να προσφέρεις σε περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού την επιλογή, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός»
, είπε η επικεφαλής της μελέτης Judy Boughey, M.D., χειρουργός ογκολόγος που εξειδικεύεται στο μαστό και καθηγήτρια Εξατομικευμένης Ιατρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 204 γυναίκες άνω των 40 ετών, οι οποίες είχαν δύο ή τρεις ξεχωριστούς καρκινικούς όγκους στον ίδιο μαστό και ήθελαν να διατηρήσουν τον μαστό τους.

Όλες οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε προεγχειρητική μαστογραφία ή/και υπέρηχο και όλες (εκτός από 15) υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία μαστού. Όλες έκαναν ογκεκτομή και όχι μαστεκτομή για την αφαίρεση των όγκων και στη συνέχεια έκαναν ακτινοβολία του μαστού, με ενίσχυση της ακτινοβολίας σε κάθε σημείο ογκεκτομής.

Η πορεία της υγείας των ασθενών παρακολουθήθηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μετά από πέντε χρόνια έδειξαν ότι σε μια μέση παρακολούθηση 66,4 μηνών, 6 ασθενείς είχαν τοπική υποτροπή. Το ποσοστό τοπικής υποτροπής του καρκίνου ήταν δηλαδή 3,1%. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και είναι παρόμοιο με το ποσοστό τοπικής υποτροπής για ασθενείς με έναν μόνο όγκο στον μαστό, οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπεία διατήρησης του μαστού», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Μέχρι τώρα, στις γυναίκες με πολλαπλούς όγκους σε έναν μαστό, η συμβουλή των ιατρών ήταν να γίνει μαστεκτομή. Τώρα, οι ασθενείς μπορεί να έχουν και μία λιγότερο «ριζική» επεμβατική επιλογή, με ταχύτερη ανάρρωση, που ικανοποιεί περισσότερο τις ασθενείς και έχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Ένα ακόμα εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι το ποσοστό τοπικής υποτροπής ήταν χαμηλότερο σε ασθενείς που είχαν κάνει προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία, σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν μαγνητική τομογραφία πριν από την επέμβαση.

«Στις ασθενείς που έχουν δύο ή τρεις όγκους σε έναν μαστό και σκέφτονται να διατηρήσουν τον μαστό τους, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μαγνητική τομογραφία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι πιο εκτεταμένη η νόσος», είπε η Δρ.Boughey. «Αρκετοί άλλοι παράγοντες, όπως το μέγεθος του στήθους, επηρεάζουν εάν θα μπορούσε να γίνει στη συγκεκριμένη ασθενή θεραπεία διατήρησης του μαστού»,
προσέθεσε.

Η νέα μελέτη (η οποία συνεχίζεται) είναι μία κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ, μέσω του Alliance of Clinical Trials in Oncology, που υποστηρίζεται από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου μέσω του Εθνικού Δικτύου Κλινικών Δοκιμών.

https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.22.02553

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης