Το στήθος της γυναίκας δεν είναι απόλυτα συμμετρικό. Στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Είναι φυσιολογικό να μην είναι απόλυτα συμμετρικοί οι δύο μαστοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ασυμμετρία μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του σώματος είναι δεδομένη για όλους μας.

Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι ανεπαίσθητη και σε άλλες έντονη. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές στο σχήμα, στο μέγεθος, ακόμα και στη θέση του μαστού.

Στην εφηβεία, ο αριστερός και ο δεξιός μαστός αναπτύσσονται με ελαφρώς διαφορετικούς ρυθμούς και μπορεί να φαίνονται ασύμμετροι μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως. Η ασυμμετρία είναι πιθανό να παραμείνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλαγές στο μέγεθος του στήθους μπορεί να προκληθούν λόγω ορμονών σε συγκεκριμένες στιγμές του κύκλου της γυναίκας (πχ στην ωορρηξία), στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, αλλά και όταν χρησιμοποιείτε ορμονικό αντισυλληπτικό.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με την ασυμμετρία του στήθους είναι η σκολίωση, η καμπυλότητα στη σπονδυλική στήλη και οι παραμορφώσεις στο θωρακικό τοίχωμα.

Είναι πολύ συνηθισμένο οι δύο μαστοί να έχουν διαφορετικά μεγέθη, αλλά συνήθως είναι παρόμοιοι σε πυκνότητα και δομή.

Ο αριστερός μαστός είναι συνήθως μεγαλύτερος

Στις περισσότερες γυναίκες ο αριστερός μαστός είναι μεγαλύτερος από τον δεξιό, αλλά μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Έρευνα έχει δείξει πως το 65% των γυναικών δηλώνει ότι το αριστερό τους στήθος είναι μεγαλύτερο από το δεξί. Συνήθως μάλιστα, ο ένας μαστός είναι κατά 1/5 μεγαλύτερος από τον άλλον και αν
υπολογίζαμε με ακρίβεια το κατάλληλο σουτιέν για τον δεξιό και τον αριστερό, θα υπήρχε κατά πάσα πιθανότητα διαφορά ενός νούμερου στο σουτιέν.

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί η αριστερή πλευρά τείνει να είναι μεγαλύτερη, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες, μία από τις οποίες σχετίζεται με την ανοσολογική υπερευαισθησία. Η ανοσολογική υπερευαισθησία θεωρείται ότι είναι υψηλότερη στην αριστερή πλευρά του σώματος και αυτό επηρεάζει τις ορμόνες που
συμβάλλουν στον προσδιορισμό του σχήματος και του μεγέθους του στήθους.

Μία άλλη θεωρία αναφέρει ότι η διαφορά αυτή προέκυψε εξελικτικά, επειδή οι γυναίκες προτιμούν να θηλάζουν από τον αριστερό τους μαστό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αυτή η πλευρά να παράγει περισσότερο γάλα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανότητα η ασυμμετρία στο στήθος της γυναίκας να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε μία μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν το μέγεθος του ενός μαστού ξεπερνά κατά 20% το μέγεθος του άλλου, αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα από την επιστημονική κοινότητα για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Θα πρέπει να τονίσω ότι ενώ το ασύμμετρο στήθος είναι απολύτως φυσιολογικό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους (ειδικά αν είναι ξαφνική και δεν υποχωρεί).

Εάν αυξηθεί ή μειωθεί ξαφνικά το μέγεθος του στήθους, ειδικά εάν υπάρχουν και άλλες αλλαγές, όπως πάχυνση ή κοιλότητα (βαθούλωμα), αλλαγή στο χρώμα ή εσολκή του δέρματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.4137/BCBCR.S32789
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11769884/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης