Πολύ συχνά ακούμε ότι είναι φυσιολογικό οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση να έχουν μειωμένη λίμπιντο και δυσκολίες στην ερωτική τους ζωή εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών Είναι όμως αλήθεια ότι φταίνε οι ορμόνες;

Σίγουρα παίζουν και οι ορμονικές αλλαγές σημαντικό ρόλο, αλλά οι απαιτήσεις και το άγχος της σύγχρονης ζωής είναι πιο σημαντικός παράγοντας από την εμμηνόπαυση, όπως είπαν οι ίδιες οι γυναίκες σε νέα μελέτη που εξέτασε γιατί μειώνεται η ποιότητα και η συχνότητα της σεξουαλικής ζωής γυναικών μέσης ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητέςμελέτησαν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλαγές στην ικανοποίηση, τη λειτουργία και τη συχνότητα στις ερωτικές επαφές των γυναικών στη μέση ηλικία και πώς οι ίδιες οι γυναίκες εξηγούν τις αλλαγές.

Η μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 40-59 ετών είπαν ότι δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή τιςτελευταίες 30 μέρες και περίπου η 1 στις 2 ότι δεν ήταν ευχαριστημένες από τη σεξουαλική τους ζωή.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ηλικία και η φάση της εμμηνόπαυσης στην οποία βρίσκεται η γυναίκα ήταν λιγότερο σημαντικοί παράγοντεςγια τη σεξουαλική ικανοποίηση, λειτουργία και συχνότητα σε σχέση με την καθημερινότητα και την κατάσταση της υγείας μίας γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν μίλησαν οι γυναίκες για τις εμπειρίες τους στους Βρετανούς ερευνητές, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της μελέτης. Λίγες συνέδεσαν την εμμηνόπαυση με μείωση της ποιότητας ή της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας που έχουν.

Αυτό όμως που δεν είχε φανεί στη μελέτη, αλλάήταν ολοφάνερο όταν μίλησαν με τους ερευνητές οι γυναίκες ήταν το τεράστιο βάρος της πίεσης που νιώθουν οι γυναίκες στη μέση ηλικία, από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται ταυτοχρόνως από την οικογένεια, την εργασία και την κοινωνική ζωή.

Οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα στις σχέσεις τους, η ανησυχία που έχουν για τα μέλη της οικογένειάς τους, οι απαιτήσεις που έχουν από τη γυναίκα τα παιδιά της, αλλά και οι ηλικιωμένοι γονείς τους που χρειάζονται τόσο πρακτική βοήθεια όσο και συναισθηματική υποστήριξη.

Με απλάλόγια, έχουν τόσες υποχρεώσεις και είναι τόσο κουρασμένες, που δεν τους μένει χρόνος και ενέργεια για να απολαύσουν την ερωτική τους ζωή.

Λίγες φορές στις μελέτες λαμβάνεται υπόψν η άποψη της γυναίκας όταν οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής στη μέση ηλικία.

Οι γυναίκες που είναι σήμερα στη μέση ηλικία, συχνά αποκαλούνται «γενιά σάντουιτς», επειδή παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδιά αργότερα στη ζωή τους από τις προηγούμενες γενιές, εργάζονται και συχνά συντηρούν τα παιδιά τους που εξαρτώνται από εκείνες, αλλά και τους ηλικιωμένους γονείς τους, την ώρα μάλιστα που αρχίσουν μερικές φορές να εμφανίζουν προβλήματα υγείας.

Η σεξουαλική εμπειρία των περισσότερωνγυναικών στη μέση ηλικία λοιπόν, φαίνεται ότι έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εμμηνόπαυση, αλλά με την κούραση και τις ευθύνες της καθημερινότητας.
 

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο

Εκτός από την πίεση που βιώνουν από την καθημερινότητά τους οι γυναίκες μέσης ηλικίας, προφανώς σημαντικότατο ρόλο παίζουν και οι αλλαγές που  στον οργανισμό της γυναίκας στην εμμηνόπαυση.

Πολύ συχνά, στην εμμηνόπαυση η γυναίκα έχει εξάψεις, λεπταίνει το τοίχωμα του κόλπου της (κολπική ατροφία), κολπική ξηρότητα, αλλά και νυχτερινές εφιδρώσεις που δεν την αφήνουν να κοιμηθεί καλά και να ξεκουραστεί.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην πτώση της λίμπιντο και την αύξηση του πόνου κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες είτε να μην νιώθουν επιθυμία για σεξ ή να μην το απολαμβάνου. Ευτυχώς, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ο γυναικολόγος της μπορεί να συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης