ΠΚ

Τι ποιο ποιοτικό από ένα φρέσκο καπόνι που ψαρεύτηκε στη Μεσόγειο, κάπου στον Κόλπο του Λέοντα τα χαράματα και το μεσημέρι βρίσκεται μαγειρεμένο από τον Μάουρο Κολαγκρέκο στο πιάτο σου. Ο σεφ είναι ιταλοαργεντίνος. Το εστιατόριο του το «Mirazur» βρίσκεται στο Μαντόν της Κυανής Ακτής στη Γαλλία. Οι μηχανισμοί της παγκόσμιας γαστρονομίας ψήφισαν και έτσι για το 2019 το καλύτερο restaurant του κόσμου είναι το «Mirazur». Δεν θα συζητήσουμε για τιμές. Ούτε πότε θα μπορέσετε να κλείσετε ένα τραπέζι. Αυτά είναι απλές λεπτομέρειες. Διότι αν έχουν λυθεί τα τυπικά, αν υπάρχει τραπέζι και διαθέτετε παχύ πορτοφόλι ή απλά είστε καλεσμένος ή καλεσμένη (το προτιμώ) τότε αρχίζει η περιπέτεια. Το καλύτερο κότερο είναι αυτό του φίλου σας. Όπως και η καλύτερη πισίνα. Όμως το καλύτερο δώρο ever είναι μία πρόσκληση σε γεύμα στο γαστρονομικό κονάκι του Μάουρο. Καλλιεργεί ο αθεόφοβος πέντε λαχανόκηπους. Από εκεί προμηθεύεται τα κηπευτικά του. Στο κοτέτσι του, οι κότες από όλες τις καλές ράτσες του κόσμου, γεννούν τα αυγά τους. Καφέ, πορτοκαλί, λευκά, πράσινα, μπλε. Αυγά για όλες τις απαιτητικές συνταγές. Στα παρτέρια βρίσκεις όλα τα βότανα. Στα δένδρα κρέμονται τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα νεράντζια από τα οποία δημιουργεί μία απίστευτη μαρμελάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα άδυτα του βασιλείου του ο Μάουρο δεν αστειεύεται. Πειθαρχία στρατιωτική, καθαριότητα νοσοκομειακή, φαντασία απόκοσμη και ταλέντο. Πολύ ταλέντο. Η «Ανοιξιάτικη Τάρτα» του είναι χάρμα οφθαλμών. Δεν θέλεις να την δαγκώσεις. Την παρατηρείς, την εξετάζεις, την οσμίζεσαι αλλά όπως μία πανέμορφη γυναίκα φοβάσαι να την αγγίξεις μην την σπάσεις. Το καλύτερο πιάτο του κόσμου, η καλύτερη συνταγή, τα καλύτερα υλικά, δεν έχουν τιμή. Η ευχαρίστηση δεν υπολογίζεται με κάποιο κοστολόγιο. Η αισθητική απόλαυση δεν υπολογίζει πορτοφόλια. Δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού προϋπολογισμού. Μπορείς να το αποτολμήσεις άπαξ και μετά να λες… ήμουν και εγώ εκεί. Άλλωστε τι σημαντικότερο από το να τα καταφέρεις να απολαύσεις ένα γεύμα στο καλύτερο restaurant της υφηλίου. O Μάουρο Κολαγκρέκο

Η τελετή απονομής των βραβείων για το 2019 πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη. Ο ηλικίας 42 ετών ιταλοαργεντίνος  σεφ συνοδευόταν από τη Βραζιλιάνα σύζυγό του Τζούλια και την ομάδα του Mirazur. Ανέβηκε στη σκηνή κρατώντας ένα τεράστιο πανό όπου εικονίζονταν τέσσερις σημαίες: της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. «Αυτό το λάβαρο αντιπροσωπεύει το Mirazur και έναν νέο τρόπο μαγειρικής στη Γαλλία», εξήγησε. Τιμά, όπως είπε, τη Γαλλία γιατί του επέτρεψε «να εκφραστεί» μέσα από την κουζίνα, την Αργεντινή για «τις παιδικές αναμνήσεις του», τη Βραζιλία γιατί του πρόσφερε «τον έρωτα της ζωής του» και την Ιταλία, απ’ όπου προέρχονται οι μισοί συνεργάτες του. Ο Μάουρο Κολαγκρέκο είναι ο μοναδικός μη Γάλλος σεφ στη Γαλλία που έχει τιμηθεί με τρία αστέρια από τον οδηγό Michelin.

Δείτε το video, απολαύστε την απλότητα της γαστρονομικής διάνοιας και ταξιδέψτε με τη φαντασία σας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάρτε μία γεύση από τα υπέροχα πιάτα του «Mirazur» :

Η επίσημη λίστα με τα 20 καλύτερα restaurant του κόσμου:

  •  No.1, Mirazur France
  •  No.2, Noma, Denmark
  • No.3, Asador Etxebarri, Spain
  •  No.4, Gaggan, Thailand
  • No.5, Geranium, Denmark
  • No.6, Central, Peru
  •  No.7, Mugaritz, Spain
  • No.8, Arpège, France
  •  No.9, Disfrutar, Spain
  •  No.10, Maido, Peru
  • No.11, Den, Japan
  • No.12, Pujol, Mexico
  •  No.13, White Rabbit, Russia
  • No.14, Azurmendi, Spain
  • No.15, Septime, France
  • No.16, Alain Ducasse au Plaza Athénée, France
  •  No.17, Steirereck, Austria
  • No.18, Odette, Singapore
  • No.19, Twins Garden, Russia
  • No.20, Tickets, Spain.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης