Τζ. Έντγκαρ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 22:37
Τζ. Έντγκαρ
Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ θα εξελιχτεί σε ένα από τους ισχυρότερους άνδρες στην Αμερική. Ως επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για σχεδόν 50 χρόνια, τίποτα δεν τον σταματά από το να προστατεύει τη χώρα του. Εν μέσω οκτώ προέδρων και τριών πολέμων, ο Χούβερ κήρυξε τον πόλεμο σε όποιες απειλές εμφανίζονταν στο δρόμο του, πραγματικές ή μη, συχνά παρακάμπτοντας τους κανόνες προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των συμπατριωτών του. Ακολούθησε μεθόδους αδίστακτες αλλά και ηρωικές, λαμβάνοντας για έπαθλο τον πολυπόθητο, θαυμασμό του κόσμου.

Ο Χούβερ ήταν ένας άνθρωπος που έδινε μεγάλη αξία στα μυστικά- ιδίως εκείνα των άλλων-και δεν φοβόταν να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να ασκήσει εξουσία πάνω στις ηγετικές μορφές του έθνους. Κατανοώντας ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι ο φόβος δημιουργεί ευκαιρίες, χρησιμοποίησε και τα δύο για να κερδίσει πρωτοφανή επιρροή και να χτίσει τη φήμη ότι ήταν τρομερός και ότι κανείς δεν μπορούσε να τον αγγίξει. Προφυλασσόταν στην προσωπική του ζωή, τόσο όσο και στη δημόσια, δίνοντας μόνο σε ένα μικρό και προστατευτικό κύκλο ανθρώπων την εμπιστοσύνη του.

O κοντινότερος συνάδελφός του, ο Κλάιντ Τόλσον, ήταν και ο σταθερός σύντροφός του. Η γραμματέας του, Έλεν Γκάντι, η οποία ήταν ίσως και η πιο μυημένη στα σχέδια του Χούβερ, παρέμεινε πιστή ως το τέλος της ζωής του. Μόνο η μητέρα του Χούβερ, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση και τη συνείδησή του, θα τον εγκαταλείψει, συντρίβοντας συναισθηματικά το γιο της, που πάντα επιζητούσε την αγάπη και την έγκρισή της.

Η ταινία «Τζ. Έντγκαρ» εξερευνά τη ζωή του Χούβερ, μέσα από τη δική του οπτική. Εξερευνά την προσωπική και δημόσια ζωή και τις σχέσεις ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να διαστρεβλώσει την αλήθεια πολύ εύκολα, παρόλο που κατά ένα τρόπο αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της - δικής του - δικαιοσύνης, συχνά επηρεαζόμενος από σκοτεινές δυνάμεις εξουσίας.


ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ (Τζ. Έντγκαρ Χούβερ)
ΑΡΜΙ ΧΑΜΕΡ (Κλάιντ Τόλσον)
ΤΖΟΥΝΤΙ ΝΤΕΝΤΣ (Άνι Χούβερ)
ΝΑΟΜΙ ΓΟΥΟΤΣ (Έλεν Γκάντι)
ΤΖΟΣ ΛΟΥΚΑΣ (Τσάρλς Λίντμπεργκ)

Σκηνοθεσία ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ
Σενάριο ΝΤΑΣΤΙΝ ΛΑΝΣ ΜΠΛΑΚ
Παραγωγή ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ, ΜΠΡΑΪΑΝ ΓΚΡΕΪΖΕΡ, ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΟΡΕΝΖ
Φωτογραφία ΤΟΜ ΣΤΕΡΝ
Μοντάζ ΤΖΟΕΛ ΚΟΞ, ΓΚΑΡΙ ΤΖ. ΡΟΟΥΤΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση ΤΖΕΪΜΣ ΤΖ. ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ
Κοστούμια ΝΤΕΜΠΟΡΑ ΧΟΠΕΡ
Μουσική ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ
Διάρκεια 137’
Πρώτη Προβολή 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Διανομή VILLAGE

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 22:38